Håndbold

Svalastog forsvarer risikabelt valg: - Det skal ikke kontrollere mig

Louise Svalastog har fået to hjernerystelser i denne sæson. Hun spiller DM-finalerne mod NFH med ørepropper for at skåne hovedet.

Stregspilleren Louise Svalastog er ekstra udsat i DM-finalerne mod Nykøbing Falster.

Efter to hjernerystelser i denne sæson spiller hun finalerne med en vis risiko. Det fortalte hun i weekenden, hvor hun også erkendte, at det måske er uansvarligt. Men en hjernerystelse skal ikke stoppe karrieren, før hun selv har lyst til at vaske harpiksen af hænderne for sidste gang:

- Det her skal ikke kontrollere mig, så jeg er sikker på, jeg kommer fuldt tilbage til 100 procent, fastslår Louise Svalastog, da støjen fra den anden finale har lagt sig.

I nederlaget på 29-26 spillede Louise Svalastog med ørepropper for at beskytte hovedet mod tilskuerlarm. Sammen med ekstra søvn og mindre tid sammen med sin datter gør ørepropperne, at stregspilleren kan trodse hjernerystelserne og løbe på banen.

Men hun spiller kun, fordi helbredet forsat bliver bedre efter sæsonens anden hjernerystelse den 24. marts. 

- Jeg har hele tiden gradvist fået det bedre. Det er rigtig vigtigt at pointere, at jeg har dét, for havde jeg ikke det, så er der ikke nogen af os, der havde turdet sende mig på banen, fortæller Svalastog til TV 2 SPORT.

Øget fokus på hjernerystelser

Med ’os’ mener hun sig selv og klubbens fysioterapeut Mia Djuraas. De to har efter flere samtaler og undersøgelser vurderet, at Louise Svalastog kan løbe på banen med risikoen i baghovedet.

- Der er en risiko, og det ved Louise udmærket godt selv. Den dialog har vi taget. Men der er også en risiko for, at hun dunker hovedet op i et køkkenskab og får en hjernerystelse på den måde, siger Mia Djuraas.

Snakken om risikoen ved hjernerystelser blomstrede op igen, da den tidligere København- og landsholdsmålmand Søs Søby indstillede karrieren for nylig. Hun blev også ramt af en hjernerystelse, som hun efter 2,5 år endnu ikke er kommet sig helt over. Derfor vurderede Søs Søby, at risikoen ved at genoptage karrieren var for stor.

- Jeg synes, det er vigtigt at adskille tingene, siger Louise Svalastog og uddyber:

- Om det er hovedskader eller knæskader, så er vi forskellige som mennesker, og skaderne er også meget forskellige. Jeg har først og fremmest skullet være ærlig over for mig selv og mærke efter, hvad jeg tror på. Jeg har en rigtig god erfaring med at mærke, hvad jeg føler, der er rigtigt og forkert.

- Det har selvfølgelig haft nogle konsekvenser, og det har også påvirket mig rigtig meget, at min datter har boet lidt længere tid hjemme ved hendes far i stedet for at være hos mig. Jeg besøger dem i nogle timer hver dag, men det er klart, det rammer én alligevel. Men i bund og grund er det mit valg og min måde, jeg er kommet tilbage på.

Louise Svalastog er også med, når København Håndbold og Nykøbing Falster spiller den tredje og afgørende DM-finale.

Se den anden DM-finale mellem KBH-NFH opsummeret på 99 sekunder Video: Christoffer Møller Skjødt

Se kampen lørdag den 27. maj fra klokken 15:50 på TV 2.