Håndbold

Nu får Anne Mette Hansen lov til at lege med 'børn' på sin egen størrelse

Rigtig mange spillere kunne lære noget af Anne Mette Hansen, mener U-træneren, der opdagede hende. I dag forlader hun dansk håndbold.

SE 3. DM-FINALE NFH-KBH DIREKTE PÅ TV 2 OG TV 2 PLAY KLOKKEN 15:50.

Da Anne Mette Hansen en junidag i 2011 for første gang trak en dansk landsholdstrøje over hovedet, var der ikke mange i Vikingahallen i Sverige - hvis nogen - der så en fremtidig landsholdsstjerne gå på banen for det danske U17-landshold i træningskampen mod Norge.

Anne Mette Hansen

  • Født: 25. august 1994 i Glostrup
  • Position: Venstre back
  • Klubber:
  • 2010-2014 Ajax København
  • 2014-2017 København Håndbold
  • 2017-? Györ
  • U-landskampe: 49 kampe - 205 mål
  • A-landskampe: 63 kampe - 152 mål
  • A-landsholdsdebut: 27. oktober 2013 i en EM-kvalifikationskamp mod Litauen

- Hun var en lidt kantet type. En meget fysisk spiller, men på det tidspunkt uden den store teknik. Hun var fysisk og kunne skyde hårdt, husker den daværende U-landstræner Heine Eriksen. 

Det var ham, der havde hevet den dengang 16-årig Glostrup-pige ind på U-landsholdet op til U17-EM i 2011. Uden de store forventninger til hende. 

- Fra starten af var det slet ikke givet, at hun skulle blive hverken en af de meget afgørende spillere på U-landsholdet, eller hun skulle blive A-landsholdsspiller, siger Heine Eriksen til TV 2 SPORT. 

Men det blev hun. 

Seks år senere er Anne Mette Hansen som 22-årig en af de største navne i dansk kvindehåndbold. Et sikkert valg på landstræner Klavs Bruun Jørgensens holdkort, en profil i den danske liga, som hun efter tre sæsoner nu forlader, når hun lørdag eftermiddag enten står som dansk mester eller DM-sølvvinder med København Håndbold.

I næste sæson skal Anne Mette Hansen spille på en meget større scene i Ungarn, hvor verdens største klub - Champions League-mestrene Györ - har fået den danske landsholdsstjernes signatur på en treårig aftale.

Vær med på rejsen, da Anne Mette Hansen blev Györi-spiller

Heine Eriksen opdagede da også hurtigt, at Anne Mette Hansen kunne udvikle sig til en stor spiller.

- Allerede til det første U17-EM blev det meget tydeligt, at hun var en af de spillere, vi skulle satse på. Hun var en af de afgørende spillere til det mesterskab, hvor vi spillede os i en finale, som vi dog tabte til Rusland, fortæller Heine Eriksen.

Året efter var det Danmark, der slog Rusland, og Anne Mette Hansen kunne kalde sig U18-verdensmester. Siden førte U19-EM på hjemmebane i Kolding, hvor Anne Mette Hansen for alvor begyndte at få opmærksomhed.

Den daværende landstræner Jan Pytlick sagde pæne ord om hende på tv, og U19-landsholdets kampe blev sendt direkte på TV 2, så hele Danmark kunne se med, da Anne Mette Hansen scorede direkte på frikast i forlænget spilletid mod Rusland i semifinalen.

Det danske stortalent udligner til 30-30 i den forlængede spilletid af U19-landsholdets EM-semifinale mod Rusland i Kolding Video: Lars Bruun-Mortensen

- Jeg tror, det er dér, at Danmark fik øjnene op for hende og kunne se nogle af de kvaliteter, hun virkelig besidder, siger Heine Eriksen.

Efter U19-EM blev Anne Mette Hansen hevet op på A-landsholdet og fik sin slutrundedebut til VM i Serbien i 2013, og siden er hun stormet mod toppen af international kvindehåndbold. Den er hun tæt på, når hun tiltræder i Györ efter sommerferien.

Anne Mette Hansen får debut for det danske landshold i en udekamp mod Litauen. Video: TV 2 SPORT

- Jeg skal ned til nogle af verdens bedste spillere og lære. Jeg starter ligesom på bar bund igen. Nu starter jeg fra scratch og skal lære meget. Også noget mentalt i forhold til det pres, jeg kommer under. Dernede skal du bare vinde. Det er lige meget hvad. Du skal bare vinde, siger Anne Mette Hansen.

- I dag sejler jeg rundt i nogle kampe og i andre spiller jeg rigtig godt. Så er det klart, at jeg også skal hæve mit bundniveau, mener hun.

Landstræner Klavs Bruun Jørgensen glæder sig til at se sin venstre back blive testet på et højere niveau, end hun bliver i dag i den danske liga. 

- Hun ser engang imellem ud som om, at hun kan gøre, som det passer hende. Det ved jeg godt, at hun ikke kan, men i mange tilfælde kan hun - især hvis hun engang mellem til træningen står over for nogen, som ikke er på hendes niveau, som f.eks. nogen af dem, der sidder på bænken i København. Så bliver hun jo ikke presset, og så er det svært som spiller at motivere sig selv hele tiden, vurderer landstræneren.

Hun er kendt som en hård spiller. Anne Mette Hansen har fået flere gule kort og udvisninger end nogen andre i den danske liga. Enkelte har endda kaldt hende et svin på en håndboldbane. Men den beskrivelse er urimelig, mener Heine Eriksen. 

Anne Mette Hansens familie fortæller om den danske stjerne Video: Lars Bruun-Mortensen

- Jeg synes ikke, hun spiller svinsk. Tværtimod er der rigtig mange i den danske liga, som godt kunne lære noget af hende.

- Skal vi bringe dansk håndbold på det niveau, hvor vi skal være for at være med internationalt, så skal vi have spillere i den danske liga af hendes type. Der er der slet ingen tvivl om. Hun spiller lige til grænsen, men det er også fair nok. Jeg synes aldrig, hun går over stregen, siger Heine Eriksen til TV 2 SPORT.

- Det kan være svært at finde det rigtige fysiske niveau i kampene i den danske liga. Du tænker, at du ikke går hårdt til den, men så dør den, der står over for dig alligevel. Så får du to minutter og bliver frustreret, for du føler ikke, du gjorde noget forkert, siger Anne Mette Hansen.

- Nogle gange kan du jo kun puste til små spillere. Men det er også der, jeg skal lære at blive taktisk klogere. Når det er en lille spiller, skal jeg lære ikke at bruge alle kræfter i forhold til, hvis det er en stor spiller, siger hun.

Og netop det kan hun lære til træningerne i Györ og af kampene i Champions League.

- Det bliver rigtig godt for hende at komme et sted hen, hvor der ikke er én spiller, der er under niveau. Det er et hold spækket med store stjerner og stærke spillere, og hun vil blive presset til hver eneste træning. Graden af gange, hvor hun skal yde max, blive større dernede. Det er der ingen tvivl om. Især i træningerne i hverdagen, vurderer Klavs Bruun Jørgensen.

- Lige børn leger jo bedst, og hun har en fantastisk fysik. Det er klart, at nu kommer hun ned i en klub, og hun kommer med i Champions League, hvor hun kommer til at lege med børn på egen størrelse. Det er også lige så meget det, det handler om. Nu bliver det hende, der får nogle øretæver også, mener Heine Eriksen.

Direkte adspurgt om Anne Mette Hansen kan udvikle sig til en af de helt store i dansk kvindehåndbold - på højde med navne som Anja Andersen og Camilla Andersen - svarer han:

- Det er svært at sige, om hun kan nå op på det niveau. Men hun er en af de dem, der har potentialet til det, og jeg er ikke i tvivl om, at hun over de næste år vil udvikle sig til en international topspiller, mener Heine Eriksen.

Anne Mette Hansens sidste kamp i dansk håndbold i denne omgang bliver den tredje og afgørende DM-finale lørdag eftermiddag, som du kan se direkte på TV 2 fra klokken 15:50.