Håndbold

Fyret succestræner: Jeg var meget, meget overrasket

Lars Frederiksen, der sidste år sikrede Team Esbjerg det første danske mesterskab i kvindehåndbold, er blevet fyret.

Team Esbjerg formåede slet ikke at forsvare titlen som danmarksmester i den forgangne sæson, hvor klubben end ikke formåede at nå slutspillet.

Samtidig bliver der skiftet kraftigt ud i spillertruppen frem mod den nye sæson, og de to ting lagt sammen har ført til, at klubbens ledelse på et møde mandag fyrede cheftræner Lars Frederiksen, der ellers fik sin kontrakt forlænget frem til 2019 i oktober sidste år.

- Jeg var meget, meget overrasket, for jeg havde ikke set den komme. Jeg forventede, jeg måske skulle ind til forhandlinger med vores fem, seks nyeste spillere, der skulle med i spillertruppen. Så tidspunktet var jeg overrasket over, siger Lars Frederiksen til TV 2 SPORT.

- Vi går på sommerferie lige rundt om hjørnet, og vi gik reelt på sommerferie for to og en halv måned siden. Det havde ikke strejfet mig, at den skulle komme nu. Så troede jeg, den kom før det.

Team Esbjerg gik ind til foråret på en tredjeplads i ligaen, men afstanden til syvendepladsen, som ikke giver en plads i slutspillet smuldrede stille og roligt.

Stjernespilleren Estavana Polman blev gravid, og samtidig måtte klubben også undvære andre profiler.

- Det er selvfølgelig en stor skuffelse, at vi ikke røg med i slutspillet, men vi har også været enige om, at det havde en årsag. Vi har aldrig haft en situation, hvor vi havde så vigtige spillere ude med graviditeter og skader. Det skal ikke lyde som en dårlig undskyldning fra mig af, men det har været en væsentlig årsag til, vi ikke har klaret os så godt i år, siger Frederiksen.

Ifølge klubbens bestyrelsesformand, Bjarne Pedersen, er den primære årsag til fyringen de store udskiftninger, der sker i spillertruppen.

- Efter lang tids grundig overvejelse har vi fundet frem til, at der skulle ske et skifte på cheftrænerposten i Team Esbjerg, siger han til TV 2 SPORT.

- Pilen peger ikke på cheftræneren, og der er ingen skyld, der skal placeres. Som klub er spillere og ledere ansvarlige for det resultat, vi skabte. Det står vi sammen om. Men som ledelse er vi også nødt til at se fremadrettet; har vi den rigtige besætning? Der har vi følt, at der trængte til at ske et generationsskifte og en fornyelse - også set i lyset af, at der kommer så mange nye spillere.

Ser frem med oprejst pande

Lars Frederiksen har gennem sine seks sæsoner i Team Esbjerg løftet klubben fra pladserne uden for slutspillet til to DM-finaler, mesterskabet i 2016 og deltagelse i Champions League.

Selvom den nu tidligere cheftræner var meget overrasket over at få fyresedlen, er han ikke så nedtrykt, som man måske kunne forvente.

- Jeg tænkte, at det var en mærkelig beslutning, men at jeg ikke kunne gøre noget ved det, og så måtte jeg bare komme videre hurtigst muligt, siger Lars Frederiksen til TV 2 SPORT.

- For mig var det vigtigt at vide, at de ikke kunne komme og sætte en finger på det stykke arbejde, jeg har lavet, men at der var de her resultater, som, de syntes, var for dårlige og, som de var bange for, ville fortsætte næste år.

- Det er en klub, jeg har været i i seks år, og jeg har været med til at skabe et stort fundament og en masse ting. Det var ikke lige, hvad jeg havde regnet med, fordi jeg lavede en toårig kontrakt for ikke så længe siden. Men jeg har også lovet mig selv, at med den branche, jeg er i, kan man aldrig være sikker på sit job. Så jeg har altid sagt til mig selv, at hvis jeg blev fyret, ville jeg være glad for de oplevelser, jeg har haft og så se frem til nye oplevelser.

Klar på nyt trænerjob med det samme

Og nye oplevelser er Lars Frederiksen klar på.

Men virkeligheden som arbejdsløs håndboldtræner er kun godt 24 timer gammel, så intet er selvfølgelig på plads.

- Nu skal jeg bare slappe lidt af. Jeg er jo ikke afhængig af at skulle ud og finde noget nu og her. Jeg vil gerne have et nyt trænerjob. Det lægger jeg ikke skjul på, og det gælder både herrer og damer, så jeg har en interesse i at finde en klub, jeg synes, kunne være spændende at være i. Men jeg skal ikke ud at finde den lige nu og her. Men jeg er da interesseret i at komme ud og træne og gerne så hurtigt som muligt, siger Lars Frederiksen til TV 2 SPORT.

Assistenttræner Jesper Jensen overtager træningen af truppen i de få dage, der er tilbage af sæsonen for Team Esbjerg.