Håndbold

- Det er længe siden, jeg har glædet mig til at køre til træning

Seks ugers sommerferie har givet Anders Eggert noget meget dyrebart tilbage: Lysten til at spille håndbold

Køreturen til træning er faktisk længere, end den plejer at være. Så lang, at lydanlægget i bilen kan udnyttes til et længere interview. Det seneste årti har turen fra hjemmet i Flensborg til træning i Duborg Halle taget få minutter. Nu går turen fra et nyt hjem i Kolding til en ny træningshal i Skjern.

Men ironisk nok er det præcis det modsatte - udsigten til markant færre timer på landevejen - der har fået en af landet mest populære håndboldspillere, landsholdsfløjen Anders Eggert, til at træffe beslutningen om at vende hjem til Danmark for at spille håndbold.

- Jeg glæder mig til at komme i gang igen, siger han uden nogen som helst intentioner om at skjule oprigtigheden.

- Det er jo lige som første skoledag.

Du kender sikkert smilet fra utallige tv-interviews. Selv gennem telefonlinjen kan man næsten se det sidde der på læben bag rettet, der drejer mod vest. Mod første træning i Skjern Håndbold.

- Det har for første gang i lang tid været en god, lang ferie, hvor der har været tid til at få restitueret lidt og rent faktisk lave noget andet end håndbold. Så jeg glæder mig faktisk til at komme i gang med at spille og træne igen, uddyber Anders Eggert, der efter ti sæsoner i Bundeligaen var kørt træt.

Der var tre scenarier: At blive i Tyskland, at tage hjem til Danmark og spille, eller at stoppe helt

Anders Eggert om sine fremtidsovervejelser

Er det længe siden, du sådan har glædet dig til at skulle træne?

- Ja, det kan man godt sige. Tingene er bare kørt ind i hinanden, og der har både været gode og dårlige perioder. Men det er længe siden, jeg decideret har glædet mig til at køre til træning, ja. Og det er jo en superfed følelse at sidde derhjemme og glæde sig som et lille barn til at skulle i gang igen. Det er virkelig fedt.

- Jeg tror egentlig, man bedst kan beskrive det ved at sammenligne med skolen. Når man har gået ni år i folkeskolen og har fået en masse venner, og så står man pludselig der på den første dag i gymnasiet. Og det er bare spændende.

Anders Eggert blå bog

Født den 14. maj 1982 (35 år)

Landskampe / mål: 160 / 581

Tidligere klubber:

2000-2003 Silkeborg/Voel KFUM

2003-2006 GOG

2006-2008 Flensburg-Handewitt

2008-2009 Skjern Håndbold

2009-2017 Flensburg-Handewitt

2017- Skjern Håndbold

De mange rejser tog pippet fra Anders Eggert

Siden han i 2006 skiftede GOG ud med Flensburg-Handewitt, har han spillet, ja nærmest leget, sig til en fast plads i de fleste danske håndboldhjerter. Det samme i Flensborg-fansenes hjerter, og derfor var det svært at sige farvel til nordtyskerne for en god måned siden. Men der var ikke andre veje for 35-årige Anders Eggert.

- Det var egentlig sjovt til sidst. Men den næstsidste sæson – den op til OL, hvor jeg var rigtig meget skadet og helt kvæstet og kæmpede for at komme med til OL, men endte med et afbud – det var der, filmen knækkede for mig, og hvor jeg besluttede, at jeg skulle hjem.

- Der var tre scenarier: At blive i Tyskland, at tage hjem til Danmark og spille, eller at stoppe helt. 

Overvejede du seriøst helt at stoppe med at spille håndbold?

- Øhhhh… Nej. Det gjorde jeg faktisk ikke.

Eggert synes, Bundesliga-tilværelsen slider på ham

Den tøvende indledning på svaret afslører, at muligheden for at stoppe helt blev regnet med i ligningen dengang. Inden den så blev lagt til side.

- Jeg satte mig ned og så på, hvad scenarierne - altså mulighederne - var. Og den var fin at have med. "Vil jeg i virkeligheden hellere være fri for at spille håndbold, når jeg kommer hjem?" Jeg har jo et par firmaer, jeg også synes er rigtig sjove. Men nej, jeg kunne hurtigt krydse af, at jeg gerne ville spille, og motivationen var der. Jeg havde bare brug for lidt luft i hverdagen og lidt overskud på det fysiske.

Har du så fået det fysiske overskud, du manglede, ved at holde sommerferie?

- Ja, bestemt. Jeg var faktisk spændt på, hvor lang tid det ville tage, for jeg har jo gået og trukket med noget.  De to sidste sæsoner i Flensborg har været hårde ved mig. Men jeg har på det seneste været tættere på fit end længe. De første par uger af ferien gik med at have lidt ondt. Så gik der et par uger med følelsen af at komme sig. Så det tog mig faktisk fire uger, inden jeg følte mig fit. Så jeg holdte fire ugers næsten total pause, og så har jeg haft to uger her til sidst, hvor jeg er begyndt at træne igen.

- Nu er det pludselig sjovt at løbe eller styrketræne - fordi det ikke gør ondt. Nu håber jeg så bare, at der går lang tid, inden det kommer tilbage - eller selvfølgelig at det bliver helt væk.

Tror du, forskellen på Flensborg og Skjern rent belastningsmæssigt er så stor, at du kan holde smerterne væk?

- Nej, jeg tror ikke, jeg kan holde det væk. Men jeg tror, at trætheden fra start vil være mindre. Her kan jeg bedre justere på, hvor meget der skal laves. Og så tror jeg, der er bedre muligheder for at få trænet undervejs i sæsonen. Og så har jeg virkelig fået ondt i ryggen af de mange, lange rejser og busture, så det er faktisk det, der virkelig vil forbedre sig, tror jeg.

Havde du håbet på, at I ikke skulle ud og spille Champions League?

- Neeej, jeg synes egentlig, de spillede så godt (i sidste sæson, red.), at det ville blive Europa Cup under alle omstændigheder, og om det så blev den ene eller den anden, var lidt lige gyldigt.

Jeg tænker, at vi har holdet, der skal spille med om DM

Anders Eggert, Skjern Håndbold

Anders Eggert og Skjern Håndbold er kvalificeret til denne sæsons Champions League - præcis som Flensburg-Handewitt. Men Skjern er med i turneringens "svage" halvdel, hvor fem modstandere fra næstøverste hylde venter. Til sammenligning er Flensborg i en pulje med otte hold fra den absolutte top.

- Forskellen er jo, at her har vi fem rejser i Champions League. Og så kan der blive en kamp i Nordsjælland med en overnatning eventuelt. Så jeg håber, at det bliver fornemmelsen, at jeg kommer til at glæde mig til at komme ud på Europa Cup-tur og skulle sove på hotel og på en lille lejrskole. Problemet i Flensborg var jo, at det var hele tiden, og at der ikke var overskud imellem.

- Nu slap vi billigt i Champions League i sidste sæson, fordi vi trak Kiel og BSV. Så der havde vi kun fem rejser i gruppen, og så havde vi to mere mod Brest og Vardar (i henholdsvis 1/8- og kvartfinalen, red.). Derudover havde vi så 16 rejser med overnatning i Bundesligaen, så vi havde 23 rejser, som normalt varer tre dage stykket. Så det giver 70 dage cirka. Og så glemte jeg pokalturneringen, hvor vi havde fire kampe, så det giver 80-85 dage, hvor vi i år nok slipper med 15 dage. Så ja, det er helt bestemt der, den største forskel ligger.

Færre rejsedage giver overskud til landsholdet

Og det er lige netop det regnestykke, der kan ende med at gå op - til glæde for manden, der sidder for bordenden på læreværelset i dansk håndbold, landstræner Nikolaj Jacobsen. For Bundesliga, Champions League og landsholdsbold var blevet for meget for Anders Eggert. Men dansk håndbold kombineret med Champions League er ikke nær så problematisk. Og derfor er Anders Eggert, der inden for det seneste år har måttet melde fra til både OL og VM, klar til også at spille med for Danmark.

- Jeg har jo meldt mig klar. Det var helt klart min mening, at jeg lige ville hjem og se, hvordan kroppen havde det. Og jeg skulle hvert fald vente til her efter sommerferien med at melde mig klar til noget som helst, fordi jeg i starten af sidste sæson var helt færdig. Men jeg havde et godt forår og valgte så at melde mig klar, da Nikolaj tog over lidt tidligere end planlagt. Han ville gerne have mig med, og så tog jeg en beslutning lidt tidligere end planlagt. Jeg følte mig klar, og derfor sagde jeg ja, og det er et ja, der også gælder fremadrettet, hvis han vil bruge mig.

Danmark møder Ungarn i Nikolaj Jacobsens første kamp som landstræner for Danmark. Video: Amalie Hebel Andersen

Anders Eggert var altså med, da Nikolaj Jacobsen udtog sin første landsholdstrup til EM-kvalifikationskampene mod Ungarn i foråret. Her sikrede han - med en signaturscoring på straffekast - et enkelt point på udebane. Men han erkender, at han den seneste tid ikke har været på toppen, og han regner derfor med at udnytte skiftet hjem til Danmark til at spille sig tilbage på det højre niveau, vi kender ham for.

- Min egen fornemmelse er, at det kommer vi til at se. Jeg håber virkelig, at jeg hen over de næste par måneder kan få lagt nogle af de ting på, som har manglet. Altså den sidste speed og lidt springkraft, som er forsvundet lidt med skaderne. Jeg tror på, jeg er så fit nu, at man, når jeg lige får lagt det sidste på igen nu her, får mig at se på samme niveau igen.

Har du løbet og følt, at der manglede noget?

- Ja, det har jeg. Tidligere lavede jeg atletiktræning, hvis jeg følte, at jeg manglede lidt speed. Men på det seneste har problemet været: Hvor skulle jeg lægge det ind? Og hvis jeg lagde det ind, så var det, jeg begyndte at få fibersprængninger og så videre, så jeg har følt, at det var svært at få trænet ordentligt. Og derfor har jeg følt mig lidt langsom, og det har jeg været presset over.

- Nu bliver det farligste for mig nok, at jeg skal passe på. For nu er jeg fit, og når man føler sig som 18-årig igen, så styrter man ned i styrketræningslokalet, og så kan jeg ende med meget ondt i ryggen. Så der skal jeg passe på med at få det kørt langsomt op.

Både Skjern og Eggert har revanche til gode

Endnu en gang går det altid lurende smil i udbrud som et decideret grin bag rettet på E20 vestgående. Det grin får de, indtil videre, lov til at høre på de næste tre år derude vest på lidt oppe ad Hovedvej 11, som strækker sig stort set fra Varde til Thisted.

I Skjern satser Anders Eggert nemlig på, at glæden ved håndbolden skal vare ved. Som minimum de tre år, han nu har kontrakt.

- Det kan komme til at lyde, som om jeg kommer hjem for at holde fri. Men jeg kommer altså for at spille håndbold, siger han og slår ambitionsniveauet fast:

- Der er mange ting, der bliver anderledes. Men selve fornemmelsen bliver den samme: Jeg går til træning for at blive bedre og til kamp for at vinde. Der er ingen tvivl om, at jeg kommer for at spille. Og jeg håber, at de færre rejser gør, at jeg hele tiden er fit til at spille. Og når jeg er klar, så vil jeg spille. Så du ser mig ikke skifte mig selv ud hvert fald.

Tænker du, at I har holdet, der skal vinde DM?

- Jeg tænker, at vi har holdet, der skal spille med om DM. Jeg synes, at Aalborg, BSV og Skjern ligger som små favoritter. Jeg synes, vi har et rigtig fint hold. Og kan vi få det til at fungere, så har vi absolut et hold, der skal spille med om det.

Både Skjern Håndbold og Anders Eggert endte sidste sæson med et lige ved og næsten-mesterskab. Både Skjern og Flensborg endte med sølvmedaljer, og derfor ligger næste skridt lige for:

- Da Skjern her i foråret spillede den afgørende DM-finale, samme dag som vi stort set kunne sikre mesterskabet med en sejr over Rhein-Neckar Löwen i Bundesligaen, skrev jeg til Thygesen (bestyrelsesformand i Skjern Håndbold, red.), at det ville blive en god dag. Det blev det så ikke. Men vi blev enige om, at vi må tage den næste år i stedet for.

Anders Eggert var senest en del af den danske liga tilbage i 2008/2009-sæsonen, hvor han spillede for netop Skjern Håndbold, da han var udlejet fra Flensburg-Handewitt. Han gør derfor comeback i den grønne trøje, når Skjern åbner sæsonen søndag den 3. September – mod en anden af Eggerts tidligere klubber, nemlig GOG.

Manden, der oftest får håndboldspillet til at ligne en leg, glæder sig til igen at få Danmark som sin faste legeplads.

- Fantastisk. Jeg glæder mig. Jeg tror, det bliver så fedt. Og alle de steder, jeg har været indtil videre, der glæder folk sig også til, at jeg kommer hjem. Og det er jo en rigtig dejlig fornemmelse. Det gør det jo bare endnu federe at komme hjem, og jeg glæder mig bare til at være en del af det hele.