Håndbold

Landsholdsspiller om 'firmababy': - Gør mig til en bedre håndboldspiller

Kathrine Heindahl har startet sin egen virksomhed og bruger mange timer på den, men den energi kommer igen på håndboldbanen.

Jeg nyder rigtig meget, at Kathrine Heindahl ikke kun er en håndboldspiller

Sådan siger netop Kathrine Heindahl om det liv, hun lever lige nu. Hun har stor succes på håndboldbanen, hvor hun lige er blevet en del af det store, ambitiøse projekt med Odense Håndbold, men ved siden af blomstrer stregspillerens tilværelse også.

Kathrine Heindahl

Kathrine Heindahl

Født 26. marts 1992 (25 år)

Position: Streg

Klubber:

2007-2010: GOG

2010-2011: HC Odense

2011-2013: Team Tvis Holstebro

2013-2017: Randers HK

2017 - : Odense Håndbold

I løbet af det seneste år har hun gjort sin iværksætterdrøm til virkelighed. Hun har taget springet til virksomhedsejer. Direktør i egen virksomhed.

Virksomheden hedder Ikaika, og hun kalder den sin baby. Og så gør den hende til en bedre håndboldspiller.

Samtaler med holdkammerat fik drømmen til at spire

Kathrine Heindahls erhvervseventyr begyndte i sommeren 2016.

Forinden havde den 25-årige fynbo - ved siden af sin træning til at blive en af Danmarks bedste stregspillere - brugt mange timer på erhvervsøkonomistudiet på at forberede sig til en dag i fremtiden at blive virksomhedsejer. Den dag kom noget tidligere end ventet.

For hun blev så vild med marketing, finansiering og alle de mange andre ting, hun lærte på studiet, at hun ikke kunne forestille sig at sidde i et job, hvor hun kun fik lov til at lave én af tingene. 

Så var det kun et spørgsmål om tid, inden jeg var nødt til at starte det

Kathrine Heindahl om iværksætterilden, der blev tændt i hende

Samtidig brugte hun mange timer sammen med sin daværende holdkammerat i Randers HK, Sofie Strangholt, og hendes kæreste. Her gik snakken ofte på kærestens virksomhed, som han havde skabt fra bunden. Det prikkede til noget i landsholdsspilleren.

- Jeg har altid syntes, det var helt vildt interessant at have sit eget og være selvstændig, men jeg har også godt vidst, at du er nødt til at have en eller anden idé, for at det vil kunne lykkes. Det var meget den der fascination af at få lov til at sidde med alle mulige ting frem for kun at sidde med én brøkdel af alle de ting, man har læst. Det tændte noget, siger Kathrine Heindahl til TV 2 SPORT.

Drømmen begyndte for alvor at spire i stregspilleren. Hjemme foran computeren søgte hun internettet tyndt for, hvordan det hele fungerede med leverandører og produkter, og hvad der egentlig manglede på markedet.

Det stod hurtigt klart for hende: Hun ville lave en webshop, og hun ville sælge træningstights til kvinder.

Igennem sine mange træningstimer i løbet af årene havde hun på egen krop oplevet et problem, mange kvinder kender til: træningstights, der falder ned og er gennemsigtige, hvilket resulterer i en dårligere træningspræstation og en kvinde, der føler sig udstillet.

Hun havde en plan. Og med begge ben sprang hun ud i projektet og bestilte de første ting hjem fra Østen.

- Da jeg modtog vareprøverne fra Kina, var jeg slet ikke i tvivl. Så var det kun et spørgsmål om tid, inden jeg var nødt til at starte det. Derefter gik det lige pludselig helt vildt hurtigt. Jeg fik vareprøverne hjem for et års tid siden, og CVR-nummeret (virksomhedens registrering, red.) fik jeg 1. september. Så det var sådan lige pludselig: 'Det her, det skal bare have et skud', siger Kathrine Heindahl.

Hun mærkede øjeblikkeligt passionen boble under huden. Hun havde designet et produkt, der virkede. Så hvorfor skulle hun ikke dele det med andre?

Stregspilleren var dog klar over, at hun ikke ønskede at kaste sig ud i eventyret alene, og derfor fik hun hurtigt veninden Louise med ombord. Sammen var de klar til at erobre markedet for sportstøj, og i februar i år åbnede de deres webshop. Med stor succes.

Der er virkelig en mulighed for, at det her på sigt kan blive rigtig, rigtig stort

Kathrine Heindahl om de tanker den positive respons sætter i gang

De to kvinder er dygtige til at markedsføre sig på eksempelvis Instagram, og i foråret var interessen lige ved at overraske dem som et bagholdsangreb. De havde længe haft planer om at deltage i en messe, hvor de skulle udstille deres varer, men pludselig begyndte der at være udsigt til bunden i kasserne med produkter.

- Folk har taget godt imod det, og det har virkelig overrasket mig, hvor hurtigt det rent faktisk er gået. Der er jo noget leveringstid, når man har leverandører i Østen, og nogle gange har det ikke helt hængt sammen med, hvor stor efterspørgslen faktisk har været.

- Det vokser hele tiden, interessen stiger mere og mere, og vi får flere og flere henvendelser. Og når de første, man overhovedet ikke kender, skriver en mega sød og positiv besked om, hvor glade de er for produkter, der mærker man virkelig, at "Okay der er virkelig en mulighed for, at det her på sigt kan blive rigtig, rigtig stort", siger Kathrine Heindahl.

Odense bakker op

Øjnene lyser, imens hun fortæller om sit projekt. Ord om koncept, overvejelser og branding strømmer ud af hendes mund, og tiden flyver af sted. Præcis som når hun arbejder med sin virksomhed.

Når hun kommer hjem fra træning, finder hun computeren frem og begynder arbejdet. Design af produkter, bestillinger, regnskaber, besvarelser af kundernes kommentarer og mails, ja selv pakning af pakkerne til kunderne står hun for. Og hun kan let bruge over 20 timer timer om ugen på det - ved siden af det, der egentlig er et fuldtidsjob som håndboldspiller.

Det er min lille baby

Kathrine Heindahl om sin virksomhed

- Jeg tror ikke, jeg tænker over, hvor meget tid jeg lægger i det. Fordi det er mit eget, og det er min lille baby, der bare skal nurses om. Og når man først sætter sig ved computeren, jamen så går der hurtigt 3-4 timer, men du lægger ikke mærke til det på samme måde, som hvis du var tvunget til at skulle møde op på en arbejdsplads, siger Kathrine Heindahl.

Hun er netop startet på sin nye håndboldarbejdsplads. Efter seks år i Jylland har fynboen vendt snuden hjemad og skal i den kommende sæson kæmpe på stregen for Odenses orange håndboldkvinder. Et ambitiøst projekt, hvor de forventer det maksimale af hende.

- Det er klart, at jeg, i takt med at Ikaika udvikler sig og med det projekt, Odense er, er nødt til at se tiden an. Men jeg har også været i gamet i så mange år, at jeg ved, at selvom Odense er en rigtig professionel klub, så er det ikke, fordi man træner så mange timer ekstra, end man har været vant til. Der er jo også brug for noget restitutionstid. Håndbold er en sindssygt hård sport. Så det er ikke sådan, at vi er i gang syv timer dagligt.

- Det handler for mig stadig om, at håndbold er min primære beskæftigelse, og det er min klare førsteprioritet. Men det er klart, når jeg har mit eget, så kan jeg selv styre, hvornår jeg arbejder, og jeg tror, jeg har en meget god feeling med, hvad det vil sige at komme til at spille i Odense, siger Kathrine Heindahl.

Når snakken falder på byen og klubben, breder der sig et stort smil fra kind til kind. Det er anderledes for hende at skifte klub denne gang. Det er lidt som bare at komme hjem. Der er ikke den samme følelse af første skoledag som normalt, og hun beskriver en følelse af ro.

Hun kender Odense, og Odense kender hende. De tror på hende, og de støtter hende. Både som håndboldspiller og som erhvervskvinde.

Netop hendes titel som virksomhedsejer blev bragt på banen, da hun skulle forhandle sin kontrakt med Odense Håndbold i foråret.

- De syntes bare, det var et vildt spændende projekt og var også klar til at støtte mig og bakke mig op i det. Og jeg kan få lov til at reklamere for Ikaika selv, hvilket jo betyder sindssygt meget, og at jeg i endnu højere grad kan bruge den person, jeg selv er, i forbindelse med firmaet, siger Kathrine Heindahl.

En tilladelse, der langt fra er en selvfølge i håndboldverdenen, hvor sponsorer skal tilgodeses, og hvor en tøjsponsor godt kunne stejle over stregspillerens ekstra job.

Klubben åbnede derudover op for muligheden for, at hun kan deltage i nogle af klubbens store erhvervsklubs-arrangementer og på den måde få nye kontakter og sparring. Hun glæder sig til at udvide det sponsornetværk, hun hidtil har fået gennem håndbolden, og som allerede har vist sig nyttigt.

- Alle er sindssygt søde til at hjælpe og komme med gode råd, og jeg har virkelig været overrasket over, hvor hjælpsomme folk faktisk er. Jeg regner helt sikkert med, at jeg skal have mig en snak med nogle af dem i Odense. Også i forhold til om de kan hjælpe én videre, hvis jeg lige som synes, at jeg går lidt i stå på et tidspunkt og har brug for nogle input, siger Kathrine Heindahl.

Ikke kun håndboldspilleren Kathrine

Hun kan bruge sit navn og sin status som professionel håndboldspiller til at skabe troværdighed om sit nye sportsmærke, og hun brugte sine erfaringer med adskillige timer som håndboldspiller til at få inspiration til virksomheden.

Men det er ikke kun fra håndbolden, hun tager noget med over i sit liv som virksomhedsejer. Der sker også en positiv påvirkning den anden vej rundt.

Det gør mig bedre på håndboldbanen, at jeg har noget ved siden af

Kathrine Heindahl om gevinsterne ved livet som virksomhedsejer

- Det betyder sindssygt meget for mig at have virksomheden. Jeg har altid enten læst eller haft et deltidsjob ved siden af håndbolden. Jeg nyder rigtig meget, at Kathrine Heindahl ikke kun er en håndboldspiller, men at jeg også kan noget andet.

- De seneste par år har jeg brugt endnu mere tid på at være håndboldspilleren Kathrine, og det har også gavnet mig rigtig meget i forhold til min karriere. Det vil jeg gerne blive ved med, men jeg har også altid nydt at bruge min hjerne på noget lidt andet. Det er det der med, at hvis det går dårligt håndboldmæssigt, så er det ikke det eneste, du har. Du har også nogle andre ting, som du kan bruge noget energi på. Så du ikke kører dig selv helt ned over, at du har en dårlig periode, siger Kathrine Heindahl.

Hun spiller håndbold for at vinde og er slet ikke færdig med det, men det giver hende også en ro at vide, at der findes en anden vej for hende i arbejdslivet end som håndboldspiller.

- Man ser jo, at nogen desværre er nødt til at stoppe karrieren før tid på grund af skader, og der tror jeg bare, at jeg som person er meget sådan, jamen skulle det ske, så vil jeg også gerne have, at jeg ikke kun føler, jeg har været håndboldspilleren Kathrine, siger Kathrine Heindahl.

Det lyder som om, du både kan bruge dine erfaringer fra dit håndboldliv og træningsliv i din virksomhed, og du kan bruge det, din virksomhed giver dig, som håndboldspiller. Er det lidt sådan - at begge dele arbejder sammen?

- Det er det, der er med til at gøre mig til den, jeg er. Både håndboldmæssigt og som erhvervsdrivende. Så det er jo bare fedt, at jeg føler, at det kan gå begge veje. Jeg har altid godt kunne lide at have mange bolde i luften, og det giver mig rigtig meget energi, siger Kathrine Heindahl. 

Gør det dig til en bedre håndboldspiller?

- Det tror jeg. Jeg trives bedst med at være i gang og lave en helt masse ting. Så er det klart, at jeg hele tiden har skulle finde ud af, hvornår er nok nok, i forhold til at det ikke går ud over den tid, jeg skal bruge på håndbold og restitution, og man skal også huske at slappe af. Men jeg tror helt sikkert på, at det er med til at gøre mig bedre på håndboldbanen, at jeg har noget ved siden af, siger Kathrine Heindahl.

Fyldt med ambitioner

Hun har startet sin virksomhed i en periode, hvor hendes karriere virkelig er ved at tage fart. Med en dåbsattest, der siger 1992, er Kathrine Heindahl på vej ind i nogle af de traditionelt set bedste år af en håndboldspillers karriere. 

I december 2016 fik hun sin slutrundedebut med det danske landshold, og hun lægger ikke skjul på, at hun har masser af ambitioner med harpiksbolden. Dem tror hun på, at hendes skifte til ambitiøse Odense Håndbold kan være medvirkende til at indfri.

Kathrine Heindahl gør det fremragende med tre mål i streg Video: Mads Johannes Kristensen

- Altså jeg spiller ikke håndbold, bare fordi jeg synes, at det er sjovt. Det er lige så meget, fordi jeg har et konkurrencegen, jeg gerne vil have stillet. Så jeg spiller håndbold for at vinde og for at få hængt medaljer om halsen, siger Kathrine Heindahl.

Hun har ambitioner om at vinde det helt store og prøve så meget håndboldmæssigt som muligt. OL-metal, et udlandsophold og en deltagelse i Champions League står alle på ønskelisten, og måske kan sidstnævnte endda ske med hjerteklubben Odense.

Lige nu føler vi jo nærmest, vi bare vil erobre verden

Kathrine Heindahl om virksomhedsdrømmene, der må holdes lidt nede

Men håndboldambitionerne gør også, at det har været meget vigtigt for hende at få en ekstra person med ombord i virksomheden. For ellers ville den gå i dvale, når håndbolden en gang imellem kræver alle hendes døgns 24 timer.

- Hvis du er til et mesterskab med landsholdet, så er det jo nogle gange en måned, du stort set er væk hjemmefra. Der vil jeg ikke være afhængig af, at jeg skal finde ud af, hvem der skal sende pakkerne, og hvem der skal svare på de her mails. Der er det vigtigt for mig at kunne holde fokus på håndbolden, siger Kathrine Heindahl.

Og hun er opmærksom på, at hendes bedste håndboldår er lige her og nu. Derfor er det heller ikke meningen, at virksomheden skal nå sit højdepunkt lige nu. Den skal lige så stille vokse, og så er det først, når håndboldkarrieren om mange år er forbi, at hun er afhængig af at kunne leve af virksomheden.

Selvom det kan være svært ikke at blive grebet af successen, så er det vigtigt for hende at minde sig selv og omverdenen om, at det er okay, at det går stille og roligt.

- Lige nu føler vi jo nærmest, vi bare vil erobre verden. Vi er ikke bange for at sætte målene højt. Vi vil begge to gerne leve af det, og vi vil gerne have en stor og sund virksomhed, der forhåbentlig kan sælge produkter ikke bare i Danmark, men først og fremmest Europa og måske verden på sigt. Men det kan være, det tager tre år, det kan være, det tager fem år, og det kan være, det tager 10 år.

- Der er jeg jo priviligeret at have et job som håndboldspiller, der gør, at jeg har mulighed for at trække min løn igennem klubben, og så kan Ikaika bare stille og roligt udvikle sig, siger Kathrine Heindahl.

Hun begynder sin rejse for at indfri de håndboldmæssige ambitioner med Odense Håndbold, når de orange åbner den nye sæson mod Aarhus United den 3. september. Rejsen med virksomheden er allerede i gang.