Kontra

Guldtræner efter skærpede regler: - Jeg bliver en dårligere træner

Niels Agesen er blandt andet kendt for sit store temperament. Nu er reglerne om brok skærpet, og det påvirker hans arbejde på sidelinjen.

Se håndboldmagasinet Kontra med fokus på skærpelsen af reglementet om brok klokken 22.05 på TV 2 SPORT og TV 2 Play.

Et stort temperament kan være svært at styre, når måltavlen viser 25-25, og man ser en kendelse, som ikke bliver dømt. Sådan har Niels Agesen det i hvert fald. Men nu skal han til at kontrollere sine udbrud.

Elitedommerudvalget har nemlig på opfordring af DHF's bestyrelse holdt møde med Divisionsforeningen, dommerne, fire ligatrænere og to spillere. Her blev de enige om en ny linje: Mere bold og mindre snakkeklub i kampene.

Det bliver endnu sværere at være dommer, og det kan vi ikke være bekendt

Niels Agesen, cheftræner i Randers HK

Derfor er reglementet blevet skærpet i forhold til brok. Det betyder, at dommerne vil have en nul-tolerance overfor brok og gestikulation fra spillere og trænere.

Den nye skærpelse betyder dog udfordringer for sidste sæsons guldtræner i Kvindeligaen:

- Det betyder, at jeg skal lægge bånd på mig selv i visse situationer - især i forhold til overreaktioner. I forhold til brok skal jeg jo bare lære at holde min mund, siger Niels Agesen til TV 2 SPORT.

Bliver du en dårligere træner på grund af skærpelsen?

- På den kortebane, ja. Jeg synes, jeg mangler den her indlevelsesevne, fordi jeg skal lægge lidt bånd på mig selv, siger den nye Randers HK-træner, der er urolig for, at spillerne og trænerne ikke får lov til at være, dem de er på håndboldbanen.

- Jeg er bekymret for, at vi ikke får lov til at reagere i affekt. Det er fint, at de slår ned på brok. Men jeg synes, at der har været for mange overreaktioner i håndteringen af det. Det er udbrud og følelser, man har slået ned på i stedet for decideret verbal brok, lyder det fra Agesen, der i sidste sæson vandt DM-guld med NFH Nykøbing Falster.

Århus Håndbolds cheftræner har det ikke ligesom Niels Agesen og føler ikke, at brok-skærpelsen forringer ham som træner:

Veje mener ikke, han bliver dårligere på sidelinjen efter skærpelsen af brok. Video: Mie Hansen

Dommerne har altid kunnet slå ned på brok

Skærpelsen af regelsættet kommer på baggrund af sidste sæsons slutspil, hvor DHF's bestyrelse blev træt af at se på spilafbrydelser og brok. I flere situationer tog brokkeriet overhånd, og dommerne havde svært ved at styre slagets gang.

Men ifølge Niels Agesen har dommerne altid har redskaberne til at underminere brokkeriet.

- De har hele tiden haft remedierne med henstillinger, advarsler og to-minutters-udvisninger. Hvis små børn ikke opfører sig ordentligt, så er det forældrenes opgave at justere ind.

- De fleste af os går til grænsen, men der er små børn i os alle sammen, og vi søger grænser, så den peger på dommerne, synes jeg. Vi er ikke brokkehoveder i dansk håndbold, men jeg synes, at dommerne har håndteret det dårligt.

I fremtiden tror Niels Agesen dog ikke, at de skærpede regler kan minimere dommerfejlene. Nærmere tværtimod. 

- Jeg synes lige præcis, at sæsonstarten har vist, at dommerne har haft svært ved at styre, om det er følelsesudbrud, eller om det er verbalt brok. Det bliver endnu sværere at være dommer, og det synes jeg faktisk ikke, vi kan være bekendt overfor dem, siger Niels Agesen.

Det mener håndboldprofiler om skærpet fokus på brok

Jesper Nøddesbo

Jesper Nøddesbo i kamp for BSV

Jesper Nøddesbo

- Jeg har ladet mig fortælle, at der er gået lidt snakkeklub i den i de forskellige kampe i sidste sæson. Så en stramning er vel okay. Men vi er nødt til at være bevidst omkring det. Det ville være dumt andet. Vi skal huske, at der er lavet den her stramning. Derfor skal folk være påpasselig med, hvad der bliver sagt.

- Håndbold er jo et spil med følelser, og det skal vi også passe på med at fjerne. Der skal være plads til at komme med nogle udbrud, når vi sådan løber rundt med høj puls. Vi viser jo, at det betyder noget - at vi vil vinde de her kampe. At der så skal være respekt omkring dommerne, er jeg helt med på. Men jeg synes også, at der skal være følelser på spil. Det er det, der gør, at folk ser håndbold.

Foto: TV 2 SPORT

Stine Jørgensen

Stine Jørgensen i kamp for Danmark.

Stine Jørgensen

- Måske er det fint nok. Jeg kan godt forstå, at dommerne skal have lov at dømme, uden vi kommenterer på det, fordi det gør det lettere for dem at dømme. Men jeg har da kampe, hvor jeg har svært ved ikke at kommentere på kendelser, jeg ikke forstår.

- Men det kan godt være, at hvis dommerne får mere ro til at dømme, at de kan hæve deres niveau.

- Jeg synes faktisk, at der er mange kampe i damehåndbolden, hvor der bliver kommenteret meget på dommerne. Nogle gange er der grund til det. Andre gange skal man måske være lidt bedre til at holde fokus på spillet i stedet for.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Ole Nørgaard

Ole Nørgaard på sidelinjen for Skjern.

Ole Nørgaard

- Der er jo nogle, der synes, at der har været et behov, og så tager vi det med. Og jeg er enig i, at alle parter bør kigge indad og se, hvordan vi kan gøre det her produkt bedre. Det gælder trænere, det gælder spillere, og det gælder dommere. Men jeg synes også, dommerne må se indad og sige: Der er må også være en grund til, at internationalt er der mere ro omkring kampene. Det kunne give anledning til en hypotese, om at der bliver dømt bedre internationalt, end der gør nationalt.

- Der er nogle, der synes, der har været for meget uro, og det er ikke sådan, at jeg er uenig i det. Men jeg kan ikke se nogen grund til, at man går til yderligheder. Altså alt med måde. Så vidt jeg kan forstå, så har dommerne altid haft mulighed for at skride ind og tage autoriteten. Men det er jo svært, hvis spillerbrok kommer, fordi kendelserne ikke er i orden.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Jan Larsen

Aalborg-direktør Jan Larsen

Jan Larsen

- Jeg synes, det er en fin regel. Jeg synes også, at der er alt for meget brok. Vedvarende brok hører ingen steder hjemme. Vi er nødt til at stoppe det for at give dommerne bedre betingelser.

- Vi brokker os jo nok, inklusiv mig selv, men det skal vi lade være med. Det ser pisse grimt ud og er selvfølgelig også belastende for dommerne, og jeg synes bare, at det er rigtig fint, at det bliver skærpet, fordi det er godt for håndboldsporten, det er godt for os alle sammen. Vi må tage os sammen.

- Nu ved vi alle sammen, at det er blevet indskærpet, og jeg synes i øvrigt, at alle de kampe, jeg har set indtil videre i den danske liga i denne sæson, har været afviklet på god og ordentlig manér. Selvfølgelig skal der være lov til at have udbrud og sådan, men det synes jeg også, at dommerne har håndteret fint.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Bo Spellerberg

Bo Spelleberg

Bo Spellerberg

- Der er selvfølgelig noget om det. Vi så et slutspil, hvor der var for meget brok, så selvfølgelig skal der strammes op. Men det er en svær situation at sætte dommerne i. Selvfølgelig skal de være opmærksomme på, at de ikke skal se på for mange brokkerier, og vi skal have afviklet spillet.

- Forhåbentligt så finder det et leje, hvor det er sådant relativt fornuftigt. For selvfølgelig skal vi have fjernet meget af de unødvendige store gestikulationer. Men jeg synes heller ikke, at det skal fjerne den dialog, der tit og ofte er ret god.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Peter Bredsdorff-Larsen

Peter Bredsdorff-Larsen.

Peter Bredsdorff-Larsen

- Jeg synes grundlæggende, at idéen er rigtig god om at få fornuftigt niveau i det ting, der handler om brokkeri, vedvarende tryk på dommerne og vedvarende henvendelser. Dem, synes jeg bare, vi skal fjerne, og så skal vi stadigvæk have lov til at juble og ærgre os hele vejen rundt på bænken.

- Jeg synes, det er helt fint. Det er ikke kun DHF, men også klubberne selv, der har slået et slag for, at vi skal finde en ny linje. Alt for meget snak – også fra dommerne.

- Derudover ligger der også noget rigtig fint kulturarbejde i det. Spillerne bliver vant til at holde fokus på det, de kan påvirke og styre, fremfor dommerne. Og det er kun godt for alle parter. Så jeg tror, at vi er på rette spor.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Morten Nyberg

Morten Nyberg.

Morten Nyberg

- Der var måske bare lidt mere ild i øjnene i sidste sæson end tidligere. Men jeg synes ikke, at det var på grund af manglende respekt overfor dommerne.

- Her i den nye sæson har jeg bidt mig selv i tungen og tænkt over det, inden jeg gik på banen: At jeg virkelig ikke skulle vise for mange følelser. 

Om dommerlinjen i Danmark:

- Jeg ved, hvem der dømmer kampen, inden jeg kommer til hallen. Jeg skal ikke kunne sige, hvilken linje der er den rigtige, men linjen er i hvert fald svær at tolke for os spillere, fordi den ændrer sig afhængigt af hvilket dommerpar, der dømmer.

Foto: Frank Cilius / Scanpix Denmark

Erik Veje Rasmussen

Erik Veje.

Erik Veje Rasmussen

- Jeg synes, at vi skal have nul tolerance overfor trænerne. Jeg synes ikke, at det tjener noget formål. Det er ikke godt for sporten, når sådanne nogle gamle mænd står og øffer derude. Det, vi snakker om, er er underholdning – hvordan får vi nogle fede håndboldkampe, som folk gider se på. Det er det, vi lever af: at sælge vores sport. Der er jo ingen, der gider se nogle gamle mænd, der står på sidelinjen og brokker sig over en dommer. Derfor hører det ingen steder hjemme alene af den årsag, at det ikke er med til at sælge vores produkt.

- Når vi ser på det første følelsesmæssige udbrud fra spillernes, så tror jeg, at det er den ægte vare, som jeg også synes, er enormt fedt at se på. jeg synes faktisk, at der skal værre en længere snor overfor det, end vi har lige i øjeblikket. Til gengæld er man ovre i manipulationen, når der bare bliver ævlet løs.

Foto: Ole Nielsen / Scanpix Denmark

Bjarne Munk Jensen

Bjarne Munk Jensen

Bjarne Munk Jensen

- Jeg tror ikke, det er et spørgsmål om, at danske dommere ikke er gode nok. Den nye fortolkning, som vi har indført, betyder, at vi får arbejdsro i en periode. Det, tror jeg, faktisk vil gøre, at man kan se, at fejlniveauet fra dommerne vil falde. Jeg tror, at arbejdsro vil give bedre kendelser. Det første udbrud fra spillere eller trænere skal selvfølgelig være okay. Det er også sådan, vi har instrueret vores dommere, og det skal vi finde et naturligt leje for.  

Foto: TV 2 SPORT