Gigant på afveje i den danske håndbold-jungle

16x9
Jan Pytlick og Odense Håndbold kan umiddelbart kigge langt efter en pokalfinale. Foto: Yilmaz Polat / Scanpix Denmark

Det tager minimum otte år at blive advokat i Danmark.

Det er lang tid. Men når uddannelsen er færdiggjort er man – måske - i stand til at udfylde og fremsende de rigtige dokumenter, når en håndboldspiller skifter fra en klub til en anden.

Den prekære pokalsag, hvor Odense Håndbold torsdag blev dømt som taber af en vunden kamp og smidt ud af pokalturneringen, viser med al tydelighed, at der er for meget bureaukrati i dansk håndbold.

Jeg skal ikke trætte med detaljerne fra denne sag, men blot konstatere, at den er indviklet. Læser man den udførlige beskrivelse fra Dansk Håndbold Forbunds Disciplinærudvalg, får man indtrykket af et periodevis lidet professionelt forløb med ferieramte klubkontorer, en utydelig underskrift og en mailudveksling mellem de implicerede klubber, der ikke ligefrem emmer af indsigt og overblik.

På bundlinjen fremgår det, at Mie Højlunds skifte fra Randers HK til Odense Håndbold ikke var juridisk på plads, da hun den 30. august satte sig på bænken til sin nye klubs første kamp, pokalkampen mod Aarhus United. At hun underskrev sin 2017-kontrakt med Odense Håndbold allerede 16. november 2016 og alligevel sad ni måneder senere uden det rette papir, fortæller alt om bureaukratiets omfang i noget så simpelt som et klubskifte.

Odense Håndbold har mange gode argumenter i den forviklede sag, men de påførte en ikke-spilleberettiget spiller til deres holdkort i Aarhus, og derfor synes dommen at være helt efter bogen.

Det dumme er, at Mie Højlund ikke kom på banen i pokalkampen. Det var aldrig planen at hun skulle på banen. Hun var skadet og sad bare på bænken af sociale grunde. At hun blev skrevet på kamprapporten var en fejl. Og efterfølgende blev hendes navn ikke slettet i tide.

Dansk Håndbold Forbund offentliggjorde dommen torsdag klokken 12.55, og otte minutter senere forsøgte Odense Håndbold at sminke deres møg-sag med en lykkelig kontraktforlængelse med landsholdsmålvogter Althea Reinhardt.

”Gode nyheder fra Odense Håndbold” stod der i pressemeddelelsen. Udsendt samtidig med, at træner Jan Pytlick sikkert stadig stod og hamrede hovedet ind i væggen.

For dette er virkelig et kæmpe dask til det nye, storsatsende Odense Håndbold. På imponerende vis har man fået sat økonomi sammen til at købe sig et dansk drømmehold af landsholdsspillere, men sæsonstarten har ikke just været prangende på banen og nu er man så også ude af pokalturneringen. Et af sæsonens store mål er allerede forpasset.

Pokalsagen er sportsligt set ulykkelig for dansk håndbold. Den stort anlagte pokalturnering mister en af giganterne og værdien af turneringen er selvsagt markant svækket op til kvartfinalerne.

Men sagen viser samtidig, at det juridiske system i dansk håndbold virker. Det er som nævnt alt for omstændeligt, når en spiller skifter klub, men selve proceduren i disciplinære sager fungerer.

Det er godt, det er trygt og det er tiltrængt. Man skal huske på, at der i dette årtusinde i Dansk Håndbold Forbund har været et juridisk system, hvor formanden og hans jyske venners luner alene afgjorde alle disciplinære sager. Det er kun lidt over 10 år siden, at DHF’s jura fungerede som i en bananstat. Nu er det nedsatte udvalg uvildigt og funderet på almindelig juridisk praksis, hvilket alle interessenter i dansk håndbold bør tiljuble.

Blev det torsdag bevist, at DHF har et glimrende, juridisk system, viste forbundet også en tung, trist omgang regelrytteri.

Dansk Håndbold Forbund stangede en bøde på 15.000 kroner ud til Skjern Håndbold, fordi vicemestrene valgte at spille deres udekamp mod Ribe/Esbjerg i sidste uge i grønne trøjer.

Ribe/Esbjerg havde sagt ja til de grønne trøjer. Kampens DHF-observatør nikkede også anerkendende og her på TV 2 sagde kampens producer også ja. Der var ikke generende farve-sammenfald mellem Ribe/Esbjergs blå trøje og Skjerns grønne. Og således var en simpel ting helt på plads.

Men ovre i Brøndby havde DHF’s administration bestemt, at Skjern skulle spille i hvidt. Ak ja.

Regler er regler, og regler skal overholdes. Men latterlige regler skal fjernes. Lad dog kampens parter, dommerne, observatøren og i givet fald tv-rettighedshaveren bestemme noget så banalt som farverne på spilletøjet. Der må være andet DHF’s administration kan holde øje med og optimere.