Håndbold

Fra stor splittelse til ren lykkerus: - Min verden er forandret

Rikke Poulsen er på vej tilbage efter sin graviditet, og selvom den har forandret hende, er hun stadig fyldt med håndboldglæde.

- Jeg har det, som om jeg er en hest i en startboks. Men du gider jo heller ikke, at når porten så går op, så lunter du afsted

Sådan siger målmand Rikke Poulsen. Kvindernes liga er i gang, og det sted, hun allerhelst vil være, er inde mellem stængerne for Viborg HK.

Men samtidig med, hun træner stenhårdt for at blive klar, er hun også opmærksom på at give det den tid, det kræver. Hun har været igennem en stor proces, og hun vil gerne bygge kroppen op, så den kan holde til håndboldlivet mange år endnu. For hun har stadig masser af ambitioner.

Et ændret verdensbillede

En fredag sidst i juni måned ændrede Rikke Poulsens liv sig for altid. På et splitsekund blev hendes verden forandret. Da hun der i hospitalssengen for første gang så sin lille søn Sylvesther, var hun ikke længere kun landsholdsmålmand og førstevalg i traditionsklubben Viborg HK. En helt ny titel skubbede sig ind foran de andre: Mor.

- Jeg tænkte, hvor er han smuk. Tiden er næsten helt sløret, for det var så stort. Tingene sker bare, og din krop kan nogle fantastiske ting. Det er bare en lykkerus uden lige, siger Rikke Poulsen til TV 2 SPORT.

På et øjeblik så den rutinerede håndboldspiller verden på en helt anden måde, end hun tidligere havde gjort.

- Håndbold er sådan en niche, hvor du er meget egocentreret, og du er meget fokuseret på din egen lille navle for hele tiden at nå dine mål, samtidig med at du selvfølgelig skal præstere på et hold. Du har lige som skyklapper på, og så lige pludselig vipper de bare væk, og så tænker du 'Gud, ser verden sådan ud?’.

- Den kærlighed, du har til det her lille menneske. Du er bare parat til at kaste dig ud foran et tog for ham. Man bliver nødt til at sætte sig selv lidt i baggrunden, fordi der nu er en lille person, der bare har behov. Før kunne du måske ligge søvnløs over, at du spillede uafgjort. Nu er det sådan, at når jeg har lukket bildøren og træder ind af døren, så er der en anden, der har brug for mit fulde fokus, siger Rikke Poulsen.

Dæmpet glæde i den lykkeligste tid

Øjeblikket med boblende lykke står i stor kontrast til situationen seks måneder tidligere.

Det var rigtig, rigtig svært, og jeg græd da også, da jeg skulle fortælle dem det

Rikke Poulsen om at give beskeden til holdkammeraterne

Viborg HK lå til manges overraskelse nummer et i kvindernes liga med et ungt og uprøvet hold, men Rikke Poulsen vidste godt, at hun snart ville give sine holdkammerater en besked, der ville gøre det noget sværere for det grønblusede mandskab at bevare sin placering i anden halvdel af sæsonen.

- Det var rigtig, rigtig svært, og jeg græd da også, da jeg skulle fortælle dem det, for jeg vidste jo godt, at det ville være træls, at jeg lige pludselig ikke var med. Vi ligger på det tidspunkt og vinder alt med Viborg lige pludselig, og det kører for os, så jeg var selvfølgelig rigtig ked af ikke at kunne fuldføre den sæson og være en del af tingene, siger Rikke Poulsen.

Holdkammeraterne var ærgerlige, men de var først og fremmest glade på hendes vegne. Men hendes egen splittelse mellem gerne at ville hjælpe holdet og glæden over det lille menneske, der lå og ventede inde i hendes mave, var hård for hende.

På et tidspunkt var jeg ved at tænke, om man kunne udvikle en eller anden form for skjold

Rikke Poulsen om det brændende ønske om at kunne spille videre

- Jeg var i lykkelige omstændigheder, så jeg var jo rigtig lykkelig. Men det var faktisk rigtig svært, fordi glæden ved tingene blev dæmpet lidt. På alle parametre. Det blev sådan lidt, jeg ved ikke, om jeg vil sige skamfuldt. Men også hele den debat, der har været omkring det her med, at kvinder lige pludselig bliver gravide, det tog faktisk noget af glæden ved det. Der hvor jeg egentlig skulle være allermest lykkelig. Det var rigtig hårdt, for du vil jo gerne det hele, siger Rikke Poulsen.

Faktisk gjorde det så ondt at måtte trække sig, at hun brød sin hjerne med mulige veje til at kunne spille bare lidt længere.

- På et tidspunkt var jeg ved at tænke, om man kunne udvikle en eller anden form for skjold, der kunne beskytte maven. Hvorfor er der ikke nogen, der har udviklet det? Så kunne du spille nogle flere måneder. At dine led så begynder at give sig, det var så en anden ting.

- Man er jo ikke rationel der, og så er det jo egentlig godt, at det bare er, som det er. At nu spiller du altså ikke mere. Men det var noget andet, hvis jeg var træt af håndbold. Så havde det nok været nemmere. Men når du elsker at gå til træning hver dag, du elsker hele tiden at udvikle dig som håndboldmålmand, og du gerne vil vinde, så er det da ærgerligt lige at stå af toget, hvor det kører allerbedst, siger Rikke Poulsen.

Grænseoverskridende graviditetsdebat

Graviditetsdebatten brød ud i foråret 2017. En kraftig stigning i antallet af graviditeter i den danske kvindeliga fik håndbolddanmark til at diskutere, om håndboldkvinder må blive gravide, imens de er aktive. Økonomi, rettigheder og kønsroller blev diskuteret, alt imens Rikke Poulsens var stoppet med at spille kampe, og hendes mave voksede.

Jeg ved godt, at man gerne vil tæt på og lære os at kende som mennesker, men det kan også være grænseoverskridende nogle gange

Rikke Poulsen om at takke nej til at deltage i graviditetsdebatten

Medierne hev i hende for også at høre hendes syn på sagen, men hun besluttede sig for ikke at deltage i debatten for at give Viborg og holdkammeraterne ro. Samtidig havde hun det også svært med, at man i debatten lige pludselig gik ind og diskuterede noget for hende privat frem for håndboldmæssigt.

- Jeg ved godt, at man gerne vil tæt på og lære os at kende som mennesker, men det kan også være grænseoverskridende nogle gange. Så står du lige pludselig der som mennesket Rikke og ikke håndboldspilleren i en debat med nogen, siger Rikke Poulsen.

Hun fortæller, hvordan det kan være svært, når medier og andre gerne vil helt tæt på en i en tid, som også er grænseoverskridende for dig selv. Når du inden i dig bærer rundt på et lille menneske, og der sker en helt masse nye ting, du skal navigere i.

- Det er jo en fantastisk proces, men det er også en vild proces at lukke andre ind i, og jeg tror også, det er derfor, så mange håndboldspillere måske vælger at gå lidt stille med dørene. For man ønsker ikke lige pludselig at skulle have smækket et eller andet på BT eller Ekstrabladet med 'Hun gjorde sådan! Eller hun gjorde sådan!', fordi det handler om mig som menneske.

- Jeg kan godt leve med, at nogle skriver, at jeg var dårlig i den og den kamp, for så er det håndboldspilleren, men når det handler om graviditeter, så er det mennesket. Sådan føler jeg i hvert fald. Og det er personligt for mig, siger Rikke Poulsen.

For at være et helt menneske, så er der nogle andre ting en gang imellem, som også er vigtige for en

Rikke Poulsen om at være blevet mor

Hun er glad for, debatten blev taget, og hun forstår godt det økonomiske perspektiv i den. Hun mener, det er fair, at en klub gerne vil have mulighed for at kunne investere i en erstatning, når de mister en spiller i en periode til graviditet.

Men hun blev også glad, når hun hørte aktører sige, at alle kvinder, håndboldspillere eller ej, selvfølgelig skal have lov til at blive gravide.

- Jeg er jo ikke blevet mor, fordi jeg ikke vil Viborg HK, mine holdkammerater, landsholdet og alle de der ting. Men for at være et helt menneske, så er der nogle andre ting en gang imellem, som også er vigtige for en, og det, håber og tror jeg da på, kan styrke en på den lange bane. At man kan holde nogle flere år, og at du har noget andet, sådan rent menneskeligt, du også kan give videre til dine måske yngre holdkammerater. At der kommer nogle andre ting ind i dit spil og din personlighed, siger Rikke Poulsen.

Stadig en lige så stor vinder

Rikke Poulsen vælger at lade os komme tæt på og give os et indblik i, hvordan hun har haft det, for hun ved, at hun med den ærlighed, åbenhed og følsomhed, der kendetegner hende i det daglige og i medierne, også får noget igen i form af samhørighed med fans, klub og by. En samhørighed hun elsker.

Hun gør det også klart, at hun ved at fortælle ikke ønsker at puste til gløderne i en debat, der har lagt sig.

Hun er helt igennem glad og knokler for at komme tilbage på håndboldbanen i den version, vi alle kender hende. Selvom hun har holdt sig i form under graviditeten, er der meget i forhold til timingen og måden, du bevæger dig på som målmand, som stille og roligt skal på plads igen.

Så selvom fansene er utålmodige og gerne snart vil se hende i aktion igen, går der stadig lidt tid, før hun igen er i kamp for midtjyderne.

Jeg gider ikke være leverpostej

Rikke Poulsen om først at ville i kamp, når hun er klar

- Jeg gør mit bedste, og jeg træner på hver dag, men jeg vil heller ikke gøre tingene halvt. Jeg gider ikke være leverpostej. Det skal være fuld smadder på, når jeg kommer ind, og jeg skal ikke tænke over at holde mig tilbage for at undgå en skade, siger Rikke Poulsen.

Hun har helt fra starten af sin graviditet været meget opsat på at komme hurtigt tilbage og hjælpe sine holdkammerater, men det har også overrasket hende lidt, hvor stor en belastning for kroppen det faktisk er at være gravid.

- Det, som jeg måske ikke lige havde tænkt på, er de hormonelle ting, der gør, at ens led giver sig. Der tænkte jeg, at når man har født, så er det jo det. Der kan jeg godt mærke, der lige går lidt ekstra tid, inden de der hormoner har lagt sig.

- Der var en, der sagde til mig: 'Jamen Rikke, du har jo også lavet et lille menneske'. Og så tænkte jeg, 'Gud, det har jeg jo egentlig også', siger Rikke Poulsen.

Men hun er fortrøstningsfuld og kan mærke, at hun på andre parametre har mere overskud, end hun havde tidligere. Kredsløbstræningen går lettere, hun har mere luft, og så lyser hun bare af glæde over at være blevet mor. Samtidig har de seks måneders håndboldpause gjort, at nogle forskellige småskavanker, hun har pådraget sig igennem mange års håndboldspil, har haft tid til at forsvinde.

Hun udstråler en arbejdsiver, og selvom den nye tilværelse som mor har sat verden og livet som håndboldspiller i perspektiv, så banker der stadig et vinderhjerte af de helt store derinde bag trøje nummer 12.

- Jeg vil stadigvæk gerne være den bedste målmand, der er. Jeg vil gerne vinde for Viborg HK. Og gerne i år. Og jeg vil rigtig gerne landsholdet stadigvæk. Jeg håber, at min krop holder, så jeg kan spille 9-10 år mere, for det er det, jeg allerhelst vil. Og så bare nyde det, siger Rikke Poulsen.

Se om Viborg HK tager et skridt mod at indfri målmandens mål, når holdet i dag møder København Håndbold i Supermatchen fra klokken 15.50 på TV 2.