Dansk klub tog chancen med ung egypter - lærte ham at lave mad og købe ind

Ribe-Esbjerg hentede op til denne sæson egyptiske Yehia Elderaa, som kom alene til Danmark fra de trygge rammer hjemme hos sine forældre.

Når de danske ligaklubber indleverer holdkort før kampene, er det yderst sjældent, at en egyptisk spiller er på.

Men sådan er den nye virkelighed hos DM-semifinalisterne fra Ribe-Esbjerg, der op til denne sæson sikrede sig den 22-årige bagspiller Yehia Elderaa.

I starten handlede vi ind for ham og fortalte ham, hvad der skulle i køleskabet og i skabene

Sune Agerschou, sportschef i Ribe-Esberg

Klubbens sportschef, Sune Agerschou, var i januar måned i Frankrig for at overvære VM-slutrunden, og her blev der lagt mærke til den unge spiller.

- Vi lagde mærke til en ung fyr på 21 år, som så spændende ud. Vi fulgte ham resten af turneringen ligesom andre spillere og havde ikke i tankerne, at det kunne blive et emne, siger Agerschou til TV 2 SPORT.

Derfor var det noget af et tilfælde, at klubben alligevel endte med at hente ham til det vestjyske.

- Vi holdt møder med nogle spilleragenter og opdagede, at han stod på en liste med spillere, som rigtig gerne ville til Europa. Så startede der et større arbejde med, om vi risikerede at hente en spiller fra et land, som måske traditionelt har det sværere end andre - blandt andet med at blive integreret. Kan han engelsk? Hvor gearet og motiveret er han? Da vi længere henne i processen føler, at han er det, så tager vi chancen, siger Agerschou.

Således landede han i Danmark, hvor en helt anderledes hverdag ventede.

Første udlandseventyr - og så på egen hånd

Yehia Elderaa havde kun spillet håndbold i hjemlandet, og indtil han flyttede nordpå, havde han boet hos sine forældre. Derfor var det ikke kun på træningsbanen, at Elderaa skulle læres op og tilpasse sig.

- Det er på et helt lavpraktisk niveau, hvor vi i starten handlede for ham og fortalte ham, hvordan man lavede mad, og hvad der skulle i køleskabet og i skabene, siger Sune Agerschou.

- Og så kommer han også fra en kultur, hvor mandens rolle jo ikke er det huslige. Det, tror jeg godt, jeg kan sige uden at blive beskyldt for noget. Så han var jo lidt efter, kan man sige. Også i forhold til unge danske mænd.

- Vi har en madordning, så hvis han har brug for god, varm mad, så kan han også få det på en restauration i byen. Det har været på flere niveauer, han skulle hjælpes i gang.

Spillet bliver bedre og bedre

For spilleren selv har det da også været et mindre kulturchok at skifte tilværelsen i Egypten ud med et liv - alene - i Danmark.

- Jeg bor alene nu, så der er mange udfordringer. Jeg er væk fra min familie og mine venner og skal lave mad, vaske op og en masse andet for første gang, så det er spændende og udfordrende. Alle er flinke og rare, så derfor har jeg det godt, og mit spil bliver bedre og bedre, siger Yehia Elderaa.

- Jeg er virkelig glad. Det er en ny oplevelse og udfordring. Det er første gang, jeg spiller uden for Egypten. Det er spændende at komme hertil og lære af spillerne og trænerne.

Og ifølge sportschefen har det faktisk været nemt at tage hånd om Elderaa - især i kraft af hans personlighed.

- Han skal have den ros, at han er et usædvanligt godt menneske, siger Sune Agerschou.

Rent sportsligt har Yehia Elderaa fået en rigtig god start i den danske håndboldliga, hvor især imponerede i kampen mod GOG den 17. september. Her scorede han ni mål på ti forsøg.

I onsdagens storsejr over Skanderborg lavede han tre mål, så han nu er oppe på 19 scoringer i sine første fem kampe.

Yehia Elderaa hamrer tre scoringer ind mod Skanderborg Video: Bo Bentsen