Håndbold

Dansk topdommer erkender: Har flere gange glemt nyt kort

Det blå kort har været en del af dansk håndbold i over et år, men kortet har ikke haft nævneværdig betydning hos nogle parter siden indførelsen.

Sidste sommer blev det blå kort indført i dansk håndbold, men lige så meget som det tiltag blev heftigt debatteret dengang, lige så lidt har man snakket om det siden.

Kortet er nemlig slet ikke blevet brugt i denne sæson, og ikke engang en håndfuld gange har kortet set andet end dommerens lommeuld siden sidste sæson gik i gang.

- Direkte vil jeg næsten svare, at kortet ikke har betydet noget som helst. Jeg kan godt afsløre, at der har været kampe, hvor jeg ikke har haft det blå kort med på banen, fortæller Mads Hansen, der sammen med kollegaen Martin Gjeding udgør et af verdens bedste dommerpar.

- Nu er jeg ikke det mest detaljeorienterede menneske, der findes i den her verden, så det er godt at Gjeding altid har det blå kort med. Men det illustrerer måske meget godt, hvor det blå kort ligger i vores bevidsthed.

Kortet fungerer som en ekstra straf for spillets groveste forseelser, og hvor et rødt kort giver udvisning i den aktuelle kamp, giver det blå kort disciplinærinstansen mulighed for at uddele en efterfølgende karantæne. 

Mads Hansen har endnu ikke haft det blå kort fremme, og mener selv, at der burde laves om på netop det.

- Vi kan se flere situationer, hvor vi er for hurtige til at drage den konklusion, at der kun er rødt kort. Jeg tror, at mange dommere har en tendens til at tænke, at det ikke spiller den store rolle i forhold til den kamp, man er i gang med, fortæller han. 

Han bakkes op fra trænerfronten, hvor GOG's Nickolej Krickau også efterlyser flere blå kort i kampene. 

- Det er altid en god ide, hvis man er i tvivl, at give det blå kort, fordi det giver dem muligheden for at se video, og hvorfor ikke give sig selv den fordel? Det er fuldstændig gratis, i bund og grund, lyder det fra GOG-træneren i TV 2 SPORTs håndboldpodcast.

Selvom kortet har eksisteret i langt over en sæson efterhånden, har den manglende indflydelse hurtigt betydet, at hverken spillere eller tilskuere heller ikke rigtig har taget den nye regel til sig.

- Det har ikke betydet noget for mig, men nærmest ugentligt kommer folk over og spørger, om "ham der, der fik rødt kort – har han fået karantæne?". Nej, han fik ikke blåt kort. Altså, tilskuerne fatter heller ikke noget af det, for der er ikke nogen, der får blåt kort, fortæller Ribe-Esbjerg-spilleren Rasmus Boysen i podcasten. 

- Jeg kan ikke huske, hvornår der sidst var nogen, der fik karantæne i dansk håndbold.