Håndbold

Håndbold og ishockey indleder 'vigtigt samarbejde' om hjernerystelser

Jonas Hansen her i kamp for Team Tvis Holstebro har tre gange siddet ude med hjernerystelse. TV 2 SPORT

Dansk Håndbold Forbund og Danmarks Ishockey Union etablerer samarbejde om at oplyse mere om hjernerystelser.

Dansk Håndbold Forbund (DHF) og Danmarks Ishockey Union (DIU) vil have kortlagt, hvor stort omfanget af hjernerystelser i eliteidræt er.

De to forbund vil samtidig forklare udøverne, hvordan man forholder sig, når hovedskader opstår. 

Første skridt i samarbejdet bliver at stable et projekt på benene, som kan belyse omfanget af hovedskader.

Landsformand i Hjernerystelsesforeningen Ronni Lykke Bødker forklarer i en pressemeddelelse, at missionen er at hjælpe ramte med hjernerystelse.

- Det gælder både de danskere, der bliver kørt ned på cykel eller slår hovedet på arbejdspladsen, men det gælder selvfølgelig også eliteidrætsudøverne. 

- Det er helt afgørende at få klarlagt, hvor stort et problem hjernerystelser er i eliteidræt. 

- Kun sådan kan vi fremadrettet forbedre forholdene for de ramte eliteidrætsudøvere og hjælpe dem hurtigst muligt tilbage til fuld styrke igen, siger Bødker. 

Aktuel problematik

DIU-direktør Ulrik Larsen håber, at både trænere, ledere og udøvere bliver i stand til at agere korrekt i situationer, hvor skader opstår.

- Ligesom man ikke kan fjerne hovedskader i trafikken, kan vi heller ikke gøre det i sporten, men vi kan via dette samarbejde, indhente ny viden på området.

- Og vi kan sammen med Hjernerystelsesforeningen bidrage til, at alle omkring sporten er bedre oplyste, det være sig både i som forebyggelsesinformation, men så sandelig også, så tilskadekomne udøvere straks efter en hovedskade bliver håndteret korrekt.

Morten Henriksen, sportschef i DHF, glæder sig over at søsætte et samarbejde med de to parter.

- Samarbejdet er vigtigt, fordi det handler om en yderst aktuel problematik i dansk håndbold. Det sker heldigvis ikke så tit, at en spiller bliver langtidsskadet på grund af et slag mod hovedet. 

- Men det er alligevel meget vigtigt at få belyst problematikken i dybden, da hovedskaderne kan have store konsekvenser for vores spillere, siger Morten Henriksen.

Louise Svalastog Spellerberg må udgå, efter hun fik et skud i hovedet fra hendes egen holdkammerat. Video: TV 2 SPORT