Håndbold

Derfor tror Odense på frifindelse i pokalbrøler

Jan Pytlick og Odense Håndbold fortsætter kampen for at få lov til at blive i pokalturneringen. Jørgen kirk / Scanpix Denmark

DIF-idrættens Højeste Appelinstans skal nu tage stilling til Odenses pokalkamp i Aarhus, hvor Mie Højlund var på holdkortet uden at måtte spille.

Om 12 dage skal Viborg spille pokalkvartfinale, men ingen ved lige nu, hvem holdet skal møde. Aarhus eller Odense?

Odense slog Aarhus i 1/8-finalen, men blev siden taberdømt for at have landsholdsspiller Mie Højlund på holdkortet uden en gyldig spillertilladelse. 

Både Dansk Håndbold Forbunds disciplinærudvalg og siden appeludvalget har slået fast, at Odense skal smides ud af turneringen og Aarhus have billetten videre. Men Odense nægter at give op og har nu anket sagen til den højeste appelinstans i dansk idræt, Danmarks Idrætsforbunds (DIF).

- Det er ikke fordi, vi ikke har lavet en fejl – det er vi godt klar over, at vi har. Men vi mener, at fejlen er så lille, at den straf vi får – det at blive smidt ud af en turnering – er helt ude af proportioner, forklarer Odenses administrerende direktør Mark Jespersen over for TV 2. 

På holdkortet - men spillede ikke

Mie Højlund var skadet i den pågældende pokalkamp, men sad alligevel på bænken iført klubbens træningsdragt under kampen, og hun var skrevet på holdkortet. Da Odense ikke havde fået hendes spilletilladelse af Dansk Håndbold Forbund, da kampen blev spillet, måtte hun hverken være på bænken eller på holdkortet.

Holdkortet fra pokalkampen den 30. august viser, at Mie Højlund fremgik som en del af truppen.

Og bruger en klub en ulovlig spiller, er håndboldforbundets paragraffer klare: Eneste mulige sanktion er at dømme klubben som taber af kampen.

Odense mener imidlertid, at der er en præcedens i den type sager, der gør, at klubben alligevel ikke bør taberdømmes. I 2013 undgik Skanderborg Håndbold nemlig at blive taberdømt i en lignende sag.

Dengang var reglerne dog anderledes og gav mulighed for i særlige tilfælde at vælge en mildere straf end en tabt kamp. Den pågældende paragraf er siden blevet fjernet og står ikke i de gældende regler.

- Det juridisk komplekse stopper jo ikke, fordi man ændrer straframmen i forhold til den tid. Der er jo nogle andre elementer. Og så er det stadig det med fejlens størrelse i forhold til straffen. Vi er smidt ud af turneringen, og det er jo det, vi hæfter os ved. Det er det, vi synes, er basalt forkert her, siger Mark Jespersen.

DHF’s regler siger klart, at hvis en spiller skal sidde på bænken, så skal spilleren også stå på kamprapporten? Var I ikke klar over det?

- Jo.

Men hvorfor sad Mie Højlund så på bænken, hvis hun ikke var meningen, hun skulle stå på kamprapporten?

- Jamen, det er jo der, fejlen er. Den er egentlig ikke længere. Altså – vi laver en fejl og skriver hende på holdkortet. Det skulle hun ikke have været.

Men så skulle hun jo heller ikke have siddet på bænken?

- Nej.

Så det var også en fejl, at hun sad nede på bænken?

- Ja. Altså de troede jo, at det var i orden. Det var det så næste morgen klokken 8.32, siger Mark Jespersen til TV 2 SPORT.

Klokken 8.32 morgenen efter pokalkampen blev Mie Højlunds spilletilladelse for Odense godkendt af Dansk Håndbold Forbund. Men da var det for sent. 

Påvirker snak på bænken en kamp?

Ifølge reglerne må en ulovlig spiller ikke sidde på bænken under en kamp – heller ikke selv om vedkommende ikke kom på banen, som Mie Højlund ikke gjorde i den famøse pokalkamp. Står en spiller på holdkortet, har spilleren ifølge reglerne – uanset spilletid – medvirket i kampen.

Men Odense Håndbold mener ikke, at Mie Højlund medvirkede i pokalkampen.

Hvis en spiller sidder på bænken og diskuterer fx taktik med en holdkammerat, påvirker spilleren så ikke kampen?

- Det kunne man godt hævde, men jeg er nødt til at sige, at du kan sidde lige bag trænerne – altså vi taler om rækken lige bagved bænken – og gøre det samme. Så det synes jeg ikke, du kan diskutere.

- Hun (Mie Højlund, red.) kunne have siddet omme bagved og bidraget med det samme. Det er ikke det, der er pointen her, mener Odense-direktøren, der tror på, at DIF’s appeludvalg vil læse reglerne anderledes, end DHF’s to uafhængige instanser har gjort indtil nu. 

- Vi forventer da, at vi skal spille pokalkvartfinalen om halvanden uges tid i Viborg, siger Mark Jespersen.

Det er uvist, om Dansk Håndbold Forbund vil flytte pokalkampen, som er programsat til den 24. oktober, hvis DIF’s appeludvalg ikke er færdige med at behandle sagen inden da.

Ifølge Mark Jespersen forventer Odense Håndbold et økonomisk tab på omkring en halv million kroner i tabte sponsorindtægter og præmiepenge, hvis den storsatsende klub bliver smidt ud af pokalturneringen allerede før kvartfinalerne.