Håndbold

- Alle advarede mig om at skifte til KIF

Sportsligt har tiden i KIF Kolding København indtil denne sæson været trist for målvogter Marcus Cleverly.

I 2014 vendte han hjem til Danmark efter flere år i udlandet.

Marcus Cleverly skrev kontrakt med KIF Kolding København, den store jysk-københavnske satsning, som netop var blevet dansk mester.

Alle advarede mig mod at skifte til KIF, hvor Kasper Hvidt var

Marcus Cleverly, KIF Kolding København

Først nu - tre år efter skiftet - har målvogteren, der var med til at vinde EM-guld med Danmark i 2012, genfundet den sportslige glæde.

- Jeg har groft sagt siddet og røvkedet mig i tre år. Jeg har egentlig følt, at der ikke var plads til mig. Det må jeg blankt erkende. Jeg har lidt følt, at min barndomskærlighed, håndbold, blev flået fra mig, siger Marcus Cleverly til TV 2 SPORT.

Cleverly kom til KIF Kolding København fra Bundesligaen og HSV Hamburg. Tidligere spillede han i den polske storklub Vive Kielce, så hård konkurrence har han altid været vant til.

Advaret mod at skifte til KIF

Og konkurrence fik han i den danske klub.

Landsholdslegenden Kasper Hvidt var klubbens anfører og nummer et i målmandshierarkiet. En stor personlighed, som med sine kvaliteter gjorde, at der blev længere og længere til spilletid for Cleverly.

- Det har selvfølgelig været mit eget valg, og alle advarede mig mod at skifte til KIF, hvor Kasper Hvidt var, fordi han både som målmand og som karakter fylder utroligt meget. Det vidste jeg godt på forhånd, siger Cleverly.

Han langer på ingen måde ud efter Kasper Hvidt og hans store rolle i klubben.

Hvidt har selvfølgelig taget de minutter, som Marcus er gået glip af. Sådan er konkurrence, og sådan vil det blive ved med at være

Lasse Boesen, sportschef i KIF Kolding København

Men han føler, at hans eget rolige væsen, der "ikke fyldte meget i det verbale rum", var med til at hæmme chancen for at få nok spilletid under de forskellige trænere, der har været i klubben, siden han kom til.

- Der har jeg følt mig lidt tromlet. Jeg ved ikke, om de ikke turde eller ikke kunne (lade dem dele spilletiden, red.), siger Cleverly.

- Jeg har stået sammen med mange gode målmænd i hele min karriere, hvor der altid har været plads til den, jeg var. Jeg har været vant til, at hold har haft to målmænd, og at det kræver, man også giver dem plads. Uanset præstationer gælder det om at bygge to målmænd op. Der kan man ikke kun bygge den ene op og lade den anden få resterne. Det er der ingen, der vokser i. Jeg har aldrig set nogen blive bedre af at mangle spilletid.

Konkurrence fra en af verdens bedste

Siden 2015 har Lasse Boesen været sportschef i klubben, og han henviser til, at trænerne på de givne tidspunkter har set Kasper Hvidt som den bedste målmand.

Han understreger samtidig, at Cleverly altså har skullet dele plads i målet med en af de allerbedste i verden, som alt andet lige gør det sværere at få spilletid.

- Det er jo ikke fordi, der ikke er nogen, der tror på Marcus, men fordi trænerne har troet på Kasper. Han har selvfølgelig taget de minutter, som Marcus er gået glip af. Sådan er konkurrence, og sådan vil det blive ved med at være, siger Boesen til TV 2 SPORT.

I Cleverlys første sæson var der nogenlunde stabil spilletid, men derfra gik det ned ad bakke.

Sponsorer og fans går op i at vinde

Især tiden efter sin diskusprolaps i starten af 2015/2016-sæsonen var hård, og han følte, at vejen til spilletid blev længere og længere - og chancerne færre og færre.

Han gjorde sig derfor løbende overvejelser om, hvorvidt fremtiden skulle ligge et andet sted, men besluttede sig for at kæmpe videre.

- Jeg har haft troen på, jeg kunne komme tilbage. Der har så været forskellige parametre, der har gjort, at jeg følte, jeg skulle starte forfra igen. Der har også været en del forskellige trænere, hvor man måske håbede på, man kunne bygge noget nyt op og få tillid, siger Marcus Cleverly.

- Det har også været et hold under pres, så selvfølgelig kan det være svært for en træner, når man lige kommer tilbage fra en skade og så afsætte tid til at bygge én op.

I den bedste af alle verdener, siger Lasse Boesen, holder en håndboldklub alle spillere i gang og i ilden. Det er han som udgangspunkt - og ligesom Cleverly - fortaler for.

Virkeligheden kan bare være en anden i en benhård konkurrenceverden.

- Det er et ønskescenarie, men når tingene skal gøres op, går sponsorer og fans op i, om vi vinder, siger sportschefen.

- Så skal man også præstere i de minutter, man får. Sådan var det også, da jeg spillede. Jeg vidste, at når jeg spillede med en god kollega, som også var min konkurrent, så skulle jeg også præstere i sekundet, jeg fik chancen. Det skal man kunne magte. Man skal præstere, ellers kan man ikke dele.

Hvidts stop banede vejen

Kasper Hvidt var rundet 40 år, da han i slutningen af sidste år meddelte, at hans stoppede karrieren efter sæsonen.

På samme tidspunkt - altså ved sæsonens afslutning - havde Marcus Cleverly også kontraktudløb. Han forlængede dog med KIF Kolding København trods de hårde år.

Og uden konkurrencen fra Hvidt har målvogteren fået sin barndomskærlighed, håndbolden, tilbage.

- Som det er nu, er jeg utroligt glad for, jeg har holdt ud. Jeg er aldrig flygtet fra en klub på grund af, der ikke var plads til mig. Nu er det bare fedt, at man står tilbage med en god følelse og en nyopstartet klub, som sadler fuldstændig om og genfinder nogle værdier, man kan se sig selv i, siger Marcus Cleverly til TV 2 SPORT.

- Det er fantastisk at få en stor og vigtig rolle i det, og at det ikke har været forgæves at stå de her tre år ud. Jeg vil huske klubben for, at de har behandlet mig rigtig godt i forbindelse med skader og har været der for mig. Jeg har været glad for klubben som helhed, så jeg føler også, at jeg er det rigtige sted.

Marcus Cleverly er førstemålmand i KIF Kolding København, der til denne sæson også sikrede sig den tidligere landsholdsmålmand, 43-årige Søren Haagen.

KIF Kolding København skal lørdag på en hård opgave i ligaen på udebane mod lokalrivalerne fra Sønderjyske.

Kampen kan ses på TV 2 fra klokken 15:50.