Håndbold

Hans Lindberg har ikke planer om at gøre som andre landsholdsveteraner

Selvom han er blevet far og spiller et hav af klubkampe, har Lindberg hverken planer om at vende hjem til Danmark eller at melde fra til landsholdet.

I håndboldmæssig sammenhæng tilhører den 36-årige landsholdsfløj en noget speciel type i Danmark.

Da Hans Lindberg var i midten af 20’erne, var han blevet for god til den danske liga, hvor han var topscorer og spillede i Viborg HK. Tyskland og verdens bedste liga var næste destination. HSV Hamburg var klubben, der fra 2007/08-sæsonen sikrede sig Lindbergs underskrift.

Jeg kan mærke i kroppen efter sådan en bustur, at jeg ikke er helt på toppen dagen efter

Hans Lindberg

At Lindberg rejste til nabolandet sydpå, er ikke noget særsyn. Det har mange danske spillere gjort - både før og efter ham. Derimod er han ikke i karrierens sene år søgt nordpå igen, som det har været tilfældet med flere af hans landsholdskollegaer, der har spillet i udlandet.

- Det er slet ikke et tema for mig lige nu, siger Hans Lindberg til TV 2 SPORT.

Hans Lindberg spiller nu i Füchse Berlin, hvor han har været siden HSV’s konkurs for to år siden.

Stjernerne vendte hjem

Lindberg var på det tidspunkt 34 år, men tøvede ikke med at binde sig til klubben til 2019, hvor han kort efter kontraktens udløb fylder 38 år.

Han har kunnet se store danske udlandsprofiler og landsholdskammerater rejse hjem til Danmark i starten og midten af 30’erne. Torsten Laen, Anders Eggert, Jesper Nøddesbo og Michael V. Knudsen er blandt de senere års navne, der har vinket farvel til den travle og rejsetunge hverdag i udlandet.

34-årige Thomas Mogensen fra Flensburg-Handewitt bliver det næste skud på stammen, når han efter denne sæson også vender snuden hjemad.

Men for Lindberg fylder tanken om at komme hjem ikke.

- Jeg har kontrakt i den her og næste sæson i Berlin, og så har jeg en agent, der klarer de ting for mig. Danmark kan godt blive et tema, men lige nu er det ikke noget, jeg tænker så meget over. Vi er glade for at bo i Berlin, siger han.

- Jeg kan sagtens se mig selv blive i Tyskland. Jeg har boet her i 11 år, så jeg kunne ligeså godt se mig selv blive boende efter karrieren.

Ny hverdag med barn

Han kan dog godt forstå, hvorfor det for flere spilleres vedkommende har været lukrativt at vende hjem.

Tilværelsen i især Bundesligaen er i perioder et liv i en kuffert, i en bus eller om bord på et fly. De største klubber spiller selvfølgelig med i de europæiske håndboldturneringer, som selvsagt giver en masse rejser. Men det samme kræves i bund og grund hjemme i Bundesligaen, hvor en bustur på op til ni timer holder spillerne væk fra familien og hjemmet.

- Jeg kan mærke i kroppen efter sådan en bustur, at jeg ikke er helt på toppen dagen efter.

Læg dertil, at Hans Lindberg og hustruen Jeanette for to år siden fik sønnen Aron. Tingene har ændret sig. Han føler et afsavn ved at være tage hjemmefra dagen inden en udekamp for så først at være hjemme dagen efter kampen.

Det er et afsavn, han først er stødt ind i, efter han er blevet far.

Og det er det afsavn – sammen med en høj grad af slitage fra de mange kampe – som har haft forskellige konsekvenser for navne som Anders Eggert og Thomas Mogensen.

Eggert vendte før denne sæson hjem til Danmark og Skjern, men mens han spillede i Tyskland, sagde han til sidst fra til det danske landshold. Der var ikke overskud til det. Mogensen spiller syd for grænsen til og med denne sæson, før han vender hjem. Han har ikke været en del af landsholdet siden 2014, hvor han selv sagde stop for at kunne koncentrere sig om klubben og familien. Han kunne ikke rumme alle tre ting. Det hang ikke sammen.

Landsholdsspiller til minimum 2019

Hans Lindberg står nu groft sagt i samme situation.

Han er 36 år, har barn og familie. Füchse Berlin spiller Bundesliga, pokalturnering og træder senere på året ind i europæiske EHF Cup. Og når han bliver bedt om at tænke på fordelene ved at vende hjem til den danske liga – med især de kortere rejser til ligakampene – peger han da også på mere tid sammen med familien og større balance i hverdagen.

Men de sportslige kompromiser ligger bare ikke rundt om hjørnet. Slet ikke.

Nikolaj Jacobsen, der trådte til som landstræner tidligere på året, gjorde det klart, at han kun ville have spillere med, som kunne se sig selv spille med ved VM-slutrunden i Danmark og Tyskland i 2019.

- Det er noget, vi har snakket om, og det er ikke et tema. Det kan selvfølgelig hurtigt skifte, men jeg har ikke haft det inde i hovedet, at jeg skal lave et landsholdsstop på grund af familie. Jeg synes, det er sjovt at være med. Nikolaj og jeg tog en snak om, om jeg kunne se mig selv være med, var det et klart ”ja”. Det er det stadig, siger Hans Lindberg.

Nok er de mange rejsedage, der kommer oven i købet ved at sige ”ja” til landsholdet, en streg i regningen, men for Lindberg bliver det til fulde vejet op af at være en del af nationens udvalgte.

- Jeg får sådan et lille energiboost, efter jeg har været med. Der bliver gået til den til træningerne, og der en intensitet og en glæde ved at se hinanden og træne sammen, som gør, at det er sjovt. Det gør, at jeg i min alder stadig synes, det er sjovt at være med.

Hans Lindberg er med 242 kampe nummer fire på listen over spillere med flest landskampe for Danmark.

I slutningen af oktober kan han kravle op på andenpladsen, når Danmark spiller tre kampe ved Golden League som forberedelse til EM i januar. Lindberg er i hvert fald udtaget til samlingen.

Han har været med til at blive europamester to gange for Danmark, mens det er blevet til to sølvmedaljer ved VM.