EM håndbold

Stortalentet har overhalet de etablerede takket være en særlig evne

Magnus Landin er det klare førstevalg på landsholdets venstre fløjposition. Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Tre mand byder sig til, men kun to venstre fløje kommer med Danmark til EM i 2018. Og lige nu er det opkomlingen, der har overhalet de etablerede.

Det er sådan set ret tydeligt, at han har en særlig gave. Faktisk er han slet ikke til at overse netop af den grund.

For den 22-årige venstrefløj Magnus Landin er en atypisk fløjspiller, der med sine 197 centimeter rager godt op i vejret.

Og det er blandt andet den fysiske fordel, der får TV 2 SPORT’s håndboldekspert Bent Nyegaard til at konkludere følgende:

- Lige nu er Magnus Landin den, der vil blive skrevet først på holdkortet på venstre fløj.

En sætning, der for få år siden ville være tæt på utænkelig, men nu indkapsler den nye virkelighed på landsholdet. En virkelighed, hvor den unge opkomling er ved at sætte de erfarne folk til vægs i kampen om spilletid på landsholdets venstre fløj. Og ultimativt i kampen om en plads i EM-truppen til januar.

Tre mand - to pladser

Der er kun plads til to venstrefløje i landstræner Nikolaj Jacobsens trup. Lige nu har Danmark tre spillere på positionen, der kan drømme om at blive udtaget til EM-slutrunden i Kroatien i 2018.

Det drejer sig om den 35-årige Skjern-spiller Anders Eggert, der med rette kan betegnes som ’den erfarne’. Det er 27-årige Casper U. Mortensen fra Hannover Burgdorf, der kan kaldes ’den etablerede’. Og så er det altså KIF Kolding Københavns Magnus Landin på 22 år, der af mange betegnes at være ’fremtidens mand’.

Lyn-analyse

Magnus Landins vigtigste kompetencer

- På forsvarsdelen går han foran de andre. Han har en klar fordel i kraft af sin størrelse og sine forsvarsmæssige kompetencer. Han er ung og bliver kun endnu bedre. Og så kan han altså også godt rykke med i en kontrafase. Han kan sagtens accelerere.

- Strategisk er han ekstremt vigtig for landsholdet. Landstræneren leder efter folk, der kan stå på de fire centrale pladser i forsvaret, fordi der i forvejen er så mange af bagspillerne, der ikke vil blive brugt i forsvarsspillet.

- Det er tre vidt forskellige spillere. Med Magnus får du kvalitet i forsvaret og en rigtig god teknik, med Casper U. får du en dygtig kontraspiller, og med Anders Eggert får du en hulens rutineret spiller, der er en ekstremt dygtig straffeskytte. Det er sådan et valg, som Henrik Kronborg (assisterende landstræner red.) og jeg skal træffe, siger Nikolaj Jacobsen til TV 2 SPORT.

Er du i tvivl?

- Ja, selvfølgelig.

Ved Golden League-stævnet, der begynder torsdag aften, er det Anders Eggert, der har trukket den foreløbige nitte, mens Casper U. Mortensen og Magnus Landin er med i truppen.

Tidligere på året var det Casper U. Mortensen, der var udeladt af truppen i forbindelse med en EM-kvalifikationskamp.

Tilbage står altså det faktum, at Magnus Landin har været den eneste gennemgående figur på landsholdets venstrefløj i år 2017. Og det er næppe nogen tilfældighed.

Lyn-analyse

Casper U. Mortensens vigtigste kompetencer:

- Casper U. Mortensen har en enorm fart. Altså, han er jo afskyeligt hurtig og er også blevet bedre i sin træfsikkerhed. Han er også i en god udvikling og spiller lige nu rigtigt, rigtigt godt i sin klub Hannover-Burgdorf.

En fløj med forsvarskompetencer

Udover at være teknisk velfunderet og en dygtig afslutter, så er det især Magnus Landins forsvarskvaliteter, der gang på gang bliver fremhævet. Og det er da også tydeligt, når håndboldherrerne træner, at landstræner Nikolaj Jacobsen har stort fokus på at få udnyttet den unge fløjspillers evner.

Højden på 197 centimeter giver ham en helt naturlig fordel. Men forsvarsegenskaberne er ikke kommet af sig selv, for især gennem sin tid på ungdomslandsholdene har han lært at elske håndboldspillets defensive dyder.

- Det betyder rigtig meget for mig. Jeg lægger meget vægt på, at jeg gerne vil dække op. Jeg vil gerne være en afgørende brik i forsvaret, hvor mange kampe vindes.

I januar 2017 spillede Magnus Landin sin første slutrunde, da han var med ved VM i Frankrig.

- Selvfølgelig kan jeg også godt lide at score mål og være i angrebet, men når man har nogle kompetencer – og er en lidt atypisk høj fløj – så må man også udnytte det lidt i forsvaret, siger Magnus Landin, der er sikker på, at det er hans defensive kvaliteter, der for alvor har givet ham en plads på landsholdet:

- Ja, det har jeg lidt en fornemmelse af. Jeg synes jo, der er mange gode fløjspillere, men der er måske ikke så mange fløje, der begår sig i den indre del af forsvaret. Jeg har haft en god dialog med Nikolaj, og han har givet udtryk for, at han gerne vil bruge mig i forsvaret, og det er jeg selvfølgelig meget glad for.

Landstræneren har en plan

Landstræner Nikolaj Jacobsen tøver da heller ikke med at kalde det en kæmpe fordel, at Magnus Landin kan udfylde en forsvarsrolle på landsholdet, når han er med.

- Det stiller ham vel ikke så dårligt?, spørger Nikolaj Jacobsen retorisk med et skævt smil og fortsætter:

- Magnus er et stort talent, og han er en spiller i en god udvikling. Det er klart, at når du er 1,97 meter høj, men samtidig er teknisk dygtig og har nogle defensive kvaliteter, så står du meget godt rustet på den venstre fløj.

Lyn-analyse

Anders Eggerts vigtigste kompetencer:

- Så er der Anders Eggert, der stadigvæk er en tryllekunstner med en håndbold. 'Trylle-Anders' kan jo nærmest alt med den bold. Eggert er af de tre uomtvisteligt den bedste afslutter. Og så er han fuldstændigt i særklasse i afslutningskvalitet på straffekast. 

Træningen op til Golden League har afsløret lidt af den plan, som landstræneren har med den unge KIF Kolding København-spiller. Her har Landin i lange perioder været rykket fra sin fløj-position og ind på backen i forsvaret.

- Det betyder blandt andet, at Mikkel Hansen kan få nogle pauser i forsvaret på fløjen, så vi kan beholde ham på banen til kontrafasen. Det gør også, at vi kan få Michael Damgaard eller Morten Olsen lidt mere med i noget kontraspil, så vi måske kan være lidt farligere i den del og måske have færre forsvars-angrebs-udskiftninger, siger Nikolaj Jacobsen, der bakkes op af forsvarsgeneralen Henrik Møllgaard:

- Magnus er jo en spændende spiller forstået på den måde, at han kan rigtig mange ting. Blandt andet det her med at dække back i perioder, som kan løse nogle ting for os. Det er en kæmpe hjælp at have så dygtig en mand stående der, siger han.

Nu venter der i første omgang tre kampe ved Golden League, hvor Magnus Landin og Casper U. Mortensen har mulighed for at vise sig frem. Dernæst venter endnu et Golden League-stævne i starten af januar, inden EM-slutrunden i Kroatien løber af stablen i slutningen af samme måned.

Magnus Landin selv tager tingene med ro. Han er glad for lige nu at have en central rolle på det danske landshold, men han føler langt fra, at kampen om den danske venstrefløj er vundet endnu.

I hvert fald ikke hvis man ser helt frem mod EM-truppen i januar 2018.

- Jeg tænker, der er ret hård kamp om pladserne stadigvæk. Der er også stadig Anders Eggert, som ikke er med til denne her samling, men som er meget inde i billedet. Nu må vi se til de kommende kampe, hvordan vi gør det. Og hvordan jeg personligt gør det. Så håber jeg selvfølgelig, jeg kan komme med og bidrage til holdet, siger Magnus Landin.

Hierarkiet på landsholdets venstre fløj ifølge Bent Nyegaard

 1. Magnus Landin

  Magnus Landin

  - Lige nu er Magnus Landin den, der vil blive skrevet først på holdkortet af de tre.

  - Det er selvfølgelig ikke kun forsvarsevner, han har. Han har også vist tidligere, at han er en rigtig dygtig afslutter. Han har sin højde med sig, og han springer godt. Han er nummer et.

  - For en landstræner drejer det sig om at finde ud af, hvad det er for nogle kompetencer man skal bruge. Og hvordan man får det sat sammen. Sandheden om det danske landshold er, at den største mangel, det er dygtige forsvarsspillere. Landstræneren kæmper meget med at finde kompetencerne på forsvarsdelen, og derfor er Magnus Landin nummer et. 

 2. Casper U. Mortensen

  Casper U. Mortensen

  - Casper U. Mortensen er nummer to, fordi han spiller forrygende godt nede i Hannover-Burgdorf, som har haft en super, super sæson indtil nu. Så han er klart nummer to, og han har en fantastisk speed og er med tiden blevet mere og mere afslutningssikker.

  - Jeg er ikke i tvivl om, at når vi snakker EM i Kroatien i 2018, så hedder de danske venstrefløje Magnus Landin og Casper U. Mortensen. 

 3. Anders Eggert

  Anders Eggert

  - Anders Eggert ligger nummer tre i det regnskab. Han har mistet sin speed efter nogle skader. Han har ikke det drive, han havde for år tilbage. 

  - Så vil det vise sig, om Anders får sin krop så meget på plads, at han kan være i spil til det store VM på hjemmebane i 2019. Får han sin speed tilbage? Gør han ikke det, så bliver det svært for ham. Men efter mine begreber er det for tidligt at afskrive ham. Men lige nu er det et ret klart fravalg.

Se Danmark-Norge ved Golden League direkte på TV 2 torsdag aften fra kl. 20.50.