EM håndbold

Hvordan en ’gal islænding’ hjalp Mads Mensah i karrierens bedste form

Svingende præstationer fik sidste år Mads Mensah Larsen til at lægge sin træning om. Nu føler han sig i den bedste fysiske form nogensinde.

Se Danmark-Frankrig fra Golden League direkte på TV 2 og TV 2 PLAY søndag fra kl. 20.

Mads Mensah Larsen traf sidste år et valg.

Et valg, som har haft stor indflydelse på den udgave af den 26-årige håndboldspiller, som både klubholdet og det danske landshold lige nu nyder godt af.

- Jeg spillede dårligt. Der skulle bare ske et eller andet, husker Mads Mensah Larsen.

Og således blev det. Rhein-Neckar Löwen-spilleren tog en ’Ausfahrt’ væk fra den vanlige trænings-trummerum. ”Godt nok” blev lagt i graven, mens ”perfektion” blev den nye drømmedestination.

- Vi har en gal islænding på venstre fløj, som træner rigtigt meget. Og ham begyndte jeg egentlig bare at koble mig på og træne med ham for at komme i bedre form. Det var lidt der, det hele startede. Så begyndte jeg at lægge lidt ekstra timer ind i styrkelokalet, når vi var færdige med den fælles haltræning, siger han.

Manden, som Mads Mensah kalder en ’gal islænding’, er rutinerede Gudjon Valur Sigurdsson. På trods af sin alder på 38 år har islændingen fortsat har en forbilledlig fysik, og det blev en vigtig inspiration for den tidligere AG København- og Aalborg-spiller.

Rent fysisk vil jeg tro, at det er den bedste forfatning, jeg har været i nogensinde.

Mads Mensah Larsen

Måske derfor får den stærke bagspiller lige nu masser af spilletid for de tyske mestre i Bundesligaen, ligesom han allerede nu ved det igangværende Golden League-stævne har spillet sig tilbage som en playmaker, det danske landshold for alvor kan bygges op omkring.

Den ’nye’ Mads Mensah

Men hvad er det så, der er sket med Mads Mensah Larsen i løbet af det seneste halve års tid? Jo, han har såmænd arbejdet intenst på sin fysiske beskaffenhed. Meget intenst.

- Det er noget, jeg har haft fokus på. Når tingene nu ikke kørte på banen, så måtte jeg jo prøve at ændre et eller andet. Så jeg har haft mere fokus på den fysiske del, end jeg har haft tidligere i karrieren, siger Mads Mensah Larsen.

I Rhein-Neckar Löwen har spillerne fine faciliteter, der blandt andet byder på et fuldt udstyret styrketrænings-lokale under samme tag som selve træningshallen. Og dén fordel begyndte danskeren så småt at udnytte i vinter, ligesom han også henover sommerpausen har arbejdet hårdt i træningslokalet.

- Rent fysisk vil jeg tro, at det er den bedste forfatning, jeg har været i nogensinde. Så uanset hvordan det går på banen, er det dejligt, at man føler, man har gjort sit arbejde ordentligt på den front, siger Mads Mensah og fortsætter:

- Det er dejligt, når man når langt ind i kampene, at man ikke er træt. Jeg føler, jeg kan tænke nogenlunde lige så klart, som da kampen startede. Og det er dejligt, når man får lov at spille så meget hjemme i klubben, at man ikke behøver at skifte sig selv ud, fordi man er træt. At det ikke er formen, der skal sætte en grænse.

I denne sæson, hvor Rhein-Neckar Löwen øjeblikkeligt indtager andenpladsen i Bundesligaen, har Mads Mensah Larsen fået en masse spilletid i de første ni kampe, hvor han også har kvitteret med 24 scoringer. Derudover har han også været en afgørende figur i holdets Champions League-kampe, hvor Rhein-Neckar lige nu er på andenpladsen i den hårde gruppe A.

Han har tabt en masse kilo, og det gør, at tingene bliver lidt nemmere.

Nikolaj Jacobsen

Ros fra landstræneren – og klubtræneren

Den nye og fysisk forbedrede udgave af den hårdtskydende bagspiller høster da også roser hos Rhein-Neckar Löwens cheftræner.

Og så gør det jo ikke noget, at træneren for den tyske topklub tilfældigvis også bestemmer, hvem der skal spille på det danske landshold.

- Han har forbedret sin form – også gennem øget fokus på sin kost. Han har tabt en masse kilo, og det gør, at tingene bliver lidt nemmere. Han har fulgt nogle særlige træningsprogrammer, så han har arbejdet hårdt for at nå hertil, hvor han nu spillemæssigt har taget et skridt op ad stigen, siger Rhein-Neckar Löwen-træner – og dansk landstræner – Nikolaj Jacobsen til TV 2 SPORT.

Efter sidste sæson valgte den svenske stjerne Kim Ekdahl Du Rietz i en alder af bare 27 år at stoppe sin aktive håndboldkarriere. En hændelse, der gjorde, at Mads Mensah Larsen mistede en væsentlig konkurrent til spilletiden i Rhein-Neckar Löwen.

Og den mulighed har han taget til sig med kyshånd.

- Mads har spillet ekstremt godt i denne sæson. Han har fået et meget større ansvar i år, efter Kim Ekdahl Du Rietz er stoppet. Efter lidt startvanskeligheder har han haft en rigtig god periode for klubholdet. Han er i en god spilform. Det er selvfølgelig positivt, siger Nikolaj Jacobsen.

En spilform, som det danske landsholdspublikum også har set i Golden League-kampene mod Norge og Polen.

Der er kommet styr på skulderpostyret

Historien om Mads Mensah Larsen er også historien om en yderst ustabil højre skulder. En skulder, der ellers er et af de vigtigste arbejdsredskaber for en håndboldspiller – og især en bagspiller.

Den skulder, der sidder på landsholdsplaymakerens skudarm, har gennem en årrække nærmest konstant givet problemer. Så mange problemer, at han af og til har været tvunget til at melde afbud til både klub- og landskampe.

Og selv når han ikke har været meldt decideret skadet, har han været hæmmet af skulderen, der gjorde ondt stort set efter hver eneste træning eller kamp. Men nu ser også situationen omkring den drilagtige skulder lysere ud.

- Jeg har i hvert fald fået meget mere styr på den, end der har været de sidste par sæsoner. Den har ikke været god, siger han.

Tidligere har han både forsøgt sig med et hav af specifikke skulderøvelser samt en indsprøjtninger i den dårlige skulder. Men intet har hjulpet mærkbart. I maj i år valgte han i samarbejde med eksperterne i klubben samt fysioterapeuten på landsholdet at ændre en smule på behandlingen, så den nu indeholder for eksempel mere såkaldt udspænding.

En behandling, der har givet mærkbare fremskridt i den skulder, som til tider har drevet playmakeren til vanvid.

- Det har været en stor frustration, at det i lang tid ikke rigtigt ville blive bedre. Så det har selvfølgelig lettet noget på spilleglæden, at jeg ikke har ondt, hver gang jeg skal tage et skud.

- Vi har jo brug for at kunne skyde, og hvis du ikke føler, du har saft i skuddet, og hvis du ikke føler, du har bevægelighed til at trække dine skud, så bliver du låst i dit spil og går ikke helt på mål på samme måde som før. Og så bliver alt jo dårligere.

Når alt kommer til alt, kan man med ro i sindet betegne Mads Mensah Larsen som en håndboldspiller i balance for tiden. Og det fysiske overskud drømmer han nu om at konvertere til endnu mere spillemæssig succes frem mod EM i Kroatien til januar.

- Jeg kan mærke, at jeg er godt på vej derhen, hvor jeg gerne vil være. Og jeg har også en tro på, at der ikke er så lang vej, som der var for bare et halvt år siden.

Søndag aften møder Mads Mensah Larsen og resten af det danske landshold Frankrig ved Golden League i Herning.