Håndbold

Søndergaard forlod landsholdet i en sms: Jeg har åbenbart rygrad som en regnorm

Højre backen har sagt farvel til landsholdet, fordi hans fysiske tilstand og familieliv ikke er foreneligt med at fortsætte i rødt og hvidt.

Kasper Søndergaard er kendt for at tale uden dikkedarer.

Det var også tilfældet i håndboldmagasinet Kontra onsdag aften.

- Jeg har åbenbart rygrad som en regnorm nogen gange.  

Og det er nok her forklaringen ligger på Skjern-spillerens metode til at fortælle om sit landsholdsstop.

For søndag den 22. oktober sendte Kasper Søndergaard en SMS til den danske landstræner Nikolaj Jacobsen, hvori han skrev, at hans karriere i rødt og hvidt var forbi.

Se et uddrag af Kasper Søndergaards SMS til landstræneren herunder.

  1. Kasper Søndergaard

    Hej Niko. Jeg må desværre fortælle dig, at jeg ikke er til rådighed for landsholdet mere. Jeg er i et kæmpe dilemma, for har rigtigt meget lyst til at spille en slutrunde under din ledelse, men på den anden side er jeg også mere presset fysisk, end jeg har været før. Bliver sgu nødt til at tænke på mig selv og lytte til min krop. Derudover fylder det også rigtigt meget i vores familie, at vi har to drenge på et og fem år og Maria samtidig arbejder fuld tid. Der er sgu ikke så meget overskud i hverdagen som før i tiden. Jeg elsker stadig at spille håndbold og det er den følelse, jeg helst ikke vil ødelægge...

  2. Nikolaj Jacobsen

    Jeg ringer, Kasper.

Og netop den besked var ekstraordinær svær at fabrikere.

- Det tog lang tid at skrive den. Mest fordi jeg vil jo helst skrive det, jeg tænker. Skrive de følelser jeg har. Jeg burde have ringet, men jeg ved, at hvis jeg havde ringet til Nikolaj, så tror jeg, at han kunne overtale mig, siger Kasper Søndergaard til TV 2 SPORT.

- Nogle gange er det også lettere at fortælle tingene på sms, synes jeg, så jeg brugte en del tid på at formulere den, siger Søndergaard, der efter sms'en satte kurs mod Silkeborg for at spille turneringskamp mod Bjerringbro-Silkeborg.

I spillerbussen modtog Skjern-profilen en opringning fra landstræneren som aftalt, men selv ikke hans overtalelsesevner kunne skabe mirakler.

- Når begrundelsen er, at det gavner familien, så har jeg intet modsvar. Derfor har jeg også kun respekt for Kaspers beslutning, siger Nikolaj Jacobsen.

Jeg vil ikke kunne være i Kroatien med en god samvittighed, når jeg vidste, hvordan hverdagen var derhjemme

Kasper Søndergaard

Men Søndergaard var ikke færdig med landstræneren efter samtalen. For i Silkeborg ville skæbnen det, at de to skulle stå ansigt til ansigt. Styrmanden for de danske tropper var nemlig vendt hjem for at overvære Søndergaard og hans grønblusede holdkammerater spille mod BSV. 

Og selvom mange ville have gruet for et møde med chefen efter sådan en udmelding, så var det ikke tilfældet. 

- Vi fik en god snak, selvfølgelig både om sms'en, men også om nogle andre ting, så jeg havde lidt dårlig samvittighed krydret med, at jeg tror, han havde fuld forståelse for min situation, siger Kasper Søndergaard.

Og den fornemmelse var korrekt.

- Jeg havde da rigtig gerne set, at han var med, fordi jeg synes, han stadigvæk har en masse ting, han kunne bidrage med på holdet. Vi synes alle sammen, at håndbold er vigtigt, men når alt kommer til alt, så skal familien altid komme først, siger Nikolaj Jacobsen.

Familien kommer først 

Netop familien er en afgørende brik i Kasper Søndergaards puslespil, hvor både familieliv, fysisk tilstand, Skjern Håndbold, landsholdet og meget mere skal gå op i en højere enhed.

Her blev familien den afgørende stemme, der fik den 36-årige højre backs landsholdspension til at blive en realitet.

- Det er presset at forlade sin familie i en måned i januar, når min store dreng går i skole, min kone arbejder på fuld tid og min yngste dreng skal i vuggestue. Så hun er presset, hvis jeg smutter.

- Ikke at hun ikke kan klare det, for hun er sej, og det er ikke hende, der på nogen måde har presset mig til det her, men jeg tror ikke på, at jeg vil kunne være i Kroatien med en god samvittighed, når jeg vidste, hvordan hverdagen var derhjemme, siger den nu tidligere landsholdsspiller, der nåede at vinde syv medaljer i nationaldragten - heraf tre af guld. Det gør ham til den mest vindende landsholdsspiller.

En velovervejet beslutning

Fravalget af landsholdet er ikke en forhastet beslutning, den rutinerede bagspiller har truffet, efter en sæsonstart med småskader og spillemæssige udsving. Faktisk tænkte han allerede for en måned siden, at han var nødt til at stoppe i rødt og hvidt.

- Jeg havde store problemer med fysikken, og i hjemmet var og er der gang i den. Derfor er jeg presset med mit helbred og det mentale. Jeg mangler lidt overskud i hverdagen, siger Søndergaard, der fortæller, at tiden var inde for hans landsholdsstop.  

- Jeg har været med i mange år og har haft det sjovt med nogle fede oplevelser, men jeg kan mærke, at nu er det dét. Og så tror jeg også, at det på tide at lukke nogle andre unge ind i varmen.

Efter 12 år iført landsholdstrøjen med nummer 22 har Kasper Søndergaard altså sat et endeligt punktum for sin landsholdskarriere.

Landsholdskammeraterne om Kasper Søndergaard

Lasse Svan

Lasse Svan

- Han er en fyr med utroligt mange kvaliteter inde på håndboldbanen, som Danmark har nydt godt af i mange, mange år. Jeg er utroligt ked af at skulle undvære ham inde på banen.

- Udenfor er jeg endnu mere ked af at skulle undvære ham, for han er en hyggelig fyr, og der er altid godt humør omkring Kasper. Derudover er han altid god for et grin, fordi han er nem at få op i det røde felt. Så man kan godt pirre ham lidt nogle gange, hvis man skal have lidt sjov.

 

Foto: THOMAS SAMSON / Scanpix Denmark

Hans Lindberg

Hans Lindberg

- Han er et meget positivt menneske. Han er utroligt behagelig at være i nærheden af. Han har været et naturligt samlingspunkt de seneste mange år med sit gode humør, og han er altid socialt indstillet på holdet.

- Så er der selvfølgelig også alt det sportslige, hvor han er en god spiller. Men hvis vi tager det udenfor, så er det nok det, der kendetegner ham mest. Han er altid god for en kvik bemærkning og skaber bare god stemning. Nu har jeg jo delt værelse med ham i 10 år til hver eneste slutrunde, vi har været til. Så det er lidt underligt, det skal jeg ærligt erkende.
 

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Mikkel Hansen

Mikkel Hansen

- Et meget varmt menneske, som har betydet meget – selvfølgelig på banen qua hans kvaliteter, det tror jeg, vi alle sammen har set over den seneste årrække. Og jamen udenfor banen en utroligt varm fyr, som spredte utroligt meget glæde i truppen.

 

Foto: Bo Amstrup / Scanpix Denmark

Mads Mensah Larsen

Mads Mensah Larsen

- Han er en dejlig fyr. En humørspreder og en stor personlighed både på og udenfor banen.

- Han er en ener. På mange, mange måder. Det kan betyde mange ting i den her sammenhæng, men der findes kun en Kasper Søndergaard. Han er jo en sjov fyr. Han er glemsom, og en der kan tåle at få nogle tæsk, når vi ikke er på banen. På banen var han ikke så god til det med tæskene, men udenfor banen kan han tåle at være midtpunkt, og det har været rigtig dejligt.
 

Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Niklas Landin

Niklas Landin

- Det er jo et fantastisk menneske både på og udenfor banen. Han var ekstremt vellidt. Lige så straks han trådte ind af døren til en samling, så var han centrum. Ikke, at han gerne ville være det, men han blev centrum. Og så har han bare vist gennem ekstremt mange år for Danmark – og er den mest vindende håndboldspiller – at han har leveret så store resultater for Danmark.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Henrik Møllgaard

Henrik Møllgaard

- Det faglige kan vi selvfølgelig bore lang tid i, men han efterlader først og fremmest et kæmpe rum udenfor. Han er en stor karakter. I omklædningsrummet, og når vi har så meget tid på hotellet, der er han et naturligt omdrejningspunkt. Og derfor savner vi ham rigtig meget allerede.

- Kasper vil gerne være omdrejningspunkt. Han er en social fyr, der spiller kort og brætspil og går i biografen. Han er egentlig bare hele tiden i gang. Han har også nydt at være på tur med landsholdet og få noget af den energi, som er at hente i den gruppe, vi har. Han har taget energi og lagt en masse ind igen. Han har så glemt at betale en masse af de penge, han har tabt i kortspil, men det er han ikke den eneste, der har.

Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark