Kontra

Klubfølelsen i dansk håndbold er forsvundet

Håndboldspillere skifter oftere klubtrøje, og det påvirker klubfølelsen, der efterhånden er skiftet ud med forretning.

Se håndboldmagasinet Kontra om transfer klokken 22.00 på TV 2 SPORT og TV 2 Play.

Mangeårige klubkoryfæer er en truet dyreart i håndbold.

Spillere som KIF-manden Bo Spellerberg, der har spillet i samme klub i 15 år, er nærmest ikke eksisterende længere. Transfer-karrusellen kører, og spillerne skifter klubber på kryds og tværs af ligaer og lande.

Det går ud over klubfølelsen, der efterhånden har fået en anden klang.

I håndboldmagasinet Kontra fortæller spilleragent Christian Henriksen, at klubfølelsen er blevet skiftet ud med en mere professionel tilgang.

- Det er mere blevet forretning, og det, synes jeg, jo er godt, fordi det er blevet mere professionelt.

- Der er ingen tvivl om, hvis du snakker med en spiller, når karrieren er slut, så har der måske været en klub, han har haft et specielt forhold til, men der er mange ting, der skal gå op med familie, økonomi og geografi. Det er en kabale, der skal gå op, siger Christian Henriksen til TV 2 SPORT.

Spillerne oplever jo også at blive fravalgt, og på den måde har de jo også lov til at fravælge klubben

Peter Bredsdorff-Larsen

Og spilleragenten er ikke den eneste, der har den opfattelse i forhold til troløse klubber.

- Det er noget, vi selv har valgt i dansk håndbold. Hvis vi vil være med på en vis hylde med klub- og landsholdshåndbold, så er der ingen vej tilbage, så skal det være mere professionelt, og det kan vi også se, at vi er blevet de seneste mange år, siger Aalborg direktøren Jan Larsen og fortsætter:

- Derudover er vi også nødt til at sige, at vi (klubberne red.), også er troløse, fordi hvis vi vurderer, at er en spiller ikke kan bidrage i vores klub mere, så forsøger vi at hente en anden.

- Så jeg kan selvfølgelig godt som gammel klubmand sidde og sige: ’der er sgu ingen klubfølelse mere’, men det er vi selv skyld i, siger Jan Larsen.

Forsøger at bevare klubfølelsen

Forud for den igangværende sæson i 888-ligaen var der 76 spillere, der skiftede klub i den bedste danske herreliga – enten til et andet dansk hold eller til internationale håndboldscener.

Men selvom spillerne hyppigere skifter klubtrøje, så behøver det ikke nødvendigvis betyde noget for intentionerne.

- Spillere på højt niveau har jo spillet for flere klubber, og det har jeg også selv, men derfor kan hjertet jo godt ligge solidt der, hvor man er. Vi kan næsten ikke forlange mere af spillerne, siger Peter Bredsdorff-Larsen, som er træner i Bjerringbro-Silkeborg.

- Det er en tough verden, det er en professionel verden, og spillerne oplever jo også at blive fravalgt, og på den måde har de jo også lov til at fravælge klubben. Selvfølgelig gør vi, hvad vi kan for at bygge det op sådan, så de også har et tilhørsforhold, til der hvor de spiller, men det er ikke altid lige let, siger BSV-træneren, der sidste sæson vandt DM-bronze med sit mandskab.

Én af bronze-vinderne vil dog ikke lægge den romantiske forestilling om klubfølelse helt i glemmekassen.

- Jeg har stadig følelser til de klubber, jeg har spillet i, men når man har en lang karriere, så er det sommetider rart at prøve noget nyt og få nogle nye udfordringer. Det er noget af det, der er med til at give glæde i sporten, siger den rutinerede BSV-keeper Søren Rasmussen.

Og nye udfordringer er netop, hvad der venter den 41-årige målvogter.

For efter fire sæsoner under Peter Bredsdorff-Larsens trænervinger, skifter målmanden til Ribe-Esbjerg i sommeren 2019.  

Henrik Møllgaard er også én af de danske spillere, der har været i aktion for forskellige klubber. Både KIF, Aalborg, Skjern og Paris Saint Germain har haft gavn af hans goder. Se videoen nedenfor, hvor PSG-spilleren fortæller, om sit klubhjerte. 

Henrik Møllgaard taler om, at spillerne prøver at være loyale, der hvor de er Video: Mie Hansen