Håndbold

- Det er en umulig og dejlig liga

KOMMENTAR: I aften spilles sidste runde af damernes uhyre tætte håndboldliga før VM-pausen.

Det er ikke uden risiko at være håndboldekspert på TV 2.

Ud fra forventninger, spillermateriale og historik har jeg uge efter uge kastet mig ud i analyser og forudsigelser af håndboldkampe.

Indrømmet. Jeg har ikke ramt det hele. Og det skal spillere og trænere i de 12 ligaklubber have tak for. Elitesport lever af det uforudsigelige. Jeg elsker overraskelser – selv om TV 2 lønner mig for at være forudsigelig!

Onsdag aften kaster spillerne med bold i 11. og sidste runde før VM. Halvsæsonen har været præget af svingende præstationer og ekstrem tæthed i både kampe og stillingen.

Hvis kampene onsdag aften falder ud som forventet, hvilket de jo slet ikke har gjort indtil nu, så går HTH Go Ligaen på pause med kun fire point mellem nummer et og nummer 6 i tabellen. Skulle København derimod vise lidt ustabilitet og tabe til Randers, og tager Silkeborg/Voel samtidig to forventelige point mod Ringkøbing, så er der såmænd kun syv point fra førstepladsen til den niendeplads, hvor man lige præcis misser slutspillet. I teorien betyder det, at man gå på VM-pause som nummer et og til marts være uden for slutspillet. Vanvittigt.

København Håndbold står for mig som den største positive overraskelse.

Måske havde jeg sænket forventningerne til sølvvinderne for meget inden sæsonen. Udskiftningen på holdet syntes bare så stor, at der i min optik burde være gået længere tid, før holdet præsterede så stabilt, som tilfældet har været. Netop den stabilitet, som træner Claus Mogensen allerede har fundet frem i holdet, er ganske imponerende.

Især tre af de nyindkøbte spillere har imponeret mig: Johanna Bundsen har været en sikker sidste skanse i målet, hollandske Kelly Dulfer har bundet forsvaret flot sammen, mens Hanna Blomstrand på højre back konstant har været farlig. Dertil har Annika Meyer løst stregpositionen rigtig fint. Og når man så i Mia Rej har en af ligaens bedste og mest stabile playmakere (pt. kun overgået af Veronika Kristiansen i FC Midtjylland), så har københavnerne pludselig et hold, der allerede nu sender et kraftigt signal om deres deltagelse i medaljekampen igen i år.

Jeg glæder mig naturligvis til VM og landsholdshåndbold, men jeg glæder mig faktisk også allerede til anden halvdel af sæsonen skydes i gang i januar. Der skal findes mange svar

TTH Holstebro står også for en ”den havde jeg ikke set komme”-overraskelse. De har spillet virkelig flot og har overrasket med at hente 13 point. Inden sæsonen havde jeg dem som holdet på niendepladsen. Men med efterårets pointhøst skal der ikke meget til, før de booker en plads i slutspillet.

Holdet fra Vestjylland har slået deres direkte konkurrenter i midten af tabellen og samtidig besejret holdene i bunden. Læg dertil uventede point mod både København og Nykøbing Falster. Imponerende arbejde af Anette Jensen og co., der ikke gør tingene meget sværere, end de er og samtidig aldrig giver op i kampene. Nu er knæskadede Mathilde Neesgaards så ude resten af sæsonen, og det kan godt bekymre mig på TTH Holstebros vegne.

Silkeborg/Voel har leveret efterårets triste overraskelse. Holdet, der har imponeret så meget i de seneste par sæsoner, er faldet sammen i dette efterår. Skaderne og en enkelt graviditet er haglet ned over holdet, og især Birgitte Karlsens korsbåndsskade har gjort ondt – både på kvaliteten og på bredden. Ligeledes har både Jette Hansen og Anna Sophie Okkels været ude på skift, hvilket har betydet et enormt slid på især resten af bagkæden.

Jeg er sikker på, at Jacob Andreasen ser frem til VM-pausen, så han og resten af Silkeborg/Voel-holdet kan få slikket sårene og bygget holdet op.

Lyspunktet i det midtjyske mørke har dog været Sofie Bæk Andersen, der har hævet sit niveau betragteligt. Hun har altid været leveringsdygtig i flot og ikke mindst hurtigt håndbold, men har svinget enormt i sit spil. I denne sæson har hun hævet sit bundniveau betragteligt.

Jeg glæder mig naturligvis til VM og landsholdshåndbold, men jeg glæder mig faktisk også allerede til anden halvdel af sæsonen skydes i gang i januar. Der skal findes mange svar.

Er de svingende resultater udtryk for et hav af ligeværdige hold? Eller handler udviklingen om udvidelsen til otte hold i slutspillet - altså at det ikke er dyrt at tabe på denne tid af sæsonen? Måske er de store udsving et udtryk for manglende kvalitet hos hvert enkelt hold og spiller?

Alt det får vi svar på i løbet af 2018 første måneder.

I aften kan den fulde runde i håndboldligaen ses på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY fra klokken 18:30.