Håndbold

- Det der fungerer altså ikke i herrehåndbold, Karen Brødsgaard

Karen Brødsgaard har et trænerjob, som kun få danske kvinder har prøvet før hende. Nu håber hun, at flere vil gøre som hende.

De var ude og lufte deres løbesko på en morgentur langs åen i Vejle, da han pludselig kom med et uventet tilbud.  

- Karen, jeg mangler en assistenttræner. Var det ikke noget for dig? 

Karen Brødsgaard grinede blot, afslog høfligt Mikael Franzén, mens de løb videre. Men spørgsmålet havde sat tanker i gang, og allerede nogle timer senere vendte Brødsgaard tilbage til svenskeren og spurgte, om jobbet var på fuld tid.

- Det kan det i hvert fald godt blive, svarede Franzén, der var træner i svenske herreklub Allingsås HK. 

Karen Brødsgaard var højskolelærer og pensioneret håndboldstjerne med blandt andet to OL-guldmedaljer liggende derhjemme og havde kun mødt Franzén, fordi de var på det samme hold på den samme uddannelse i Vejle. Den højeste træneruddannelse i Europa, EHF Master Coach. 

Nu ville den rutinerede svenske ligatræner have sin danske kollega med til Sverige.   

En sjælden trænertype

- Jeg kan huske, at først tænkte jeg: Sverige? Nej, nej, nej, hvad skal jeg dog lave i Sverige? Men så fik jeg tænkt tanken lidt: Hvem får sådan et tilbud?, fortæller Karen Brødsgaard, der i dag er halvvejs inde i sin anden sæson som assistent i Allingsås. 

Samtidig er den 39-årige, pensionerede landsholdsspiller på flere måder et særsyn blandt danske håndboldtrænere. 

Hun er den første danske kvinde med en EHF Master Coach-uddannelse. Og så er hun en af ganske få kvindelige trænere, der træner et herrehold. Allingsås HK spiller nemlig med i toppen af den svenske herreliga. 

- Jeg tror mest, det var mig selv, der - til at begynde med - tænkte: Hvordan tager de (herrespillerne, red.) nu imod mig? Men den har jeg smidt langt væk, for de tænker slet ikke sådan. Det fandt jeg ud af efter meget kort tid, fortæller Karen Brødsgaard.

Hun håber, der snart kommer flere som hende med den højeste træneruddannelse og lysten til også at træne et herrehold. 

- Der er absolut ikke nogen grund til at læne sig tilbage. Det er bare at sige: Kvinder, prøv det for dælen!

- Jeg kommer med nogle ting til drengene, som de kan gå og overveje lidt. Nogle prøver de af, og nogle tænker de: Arg, det fungerer altså ikke i herrehåndbold, Karen

Karen Brødsgaard

TV 2 SPORT har besøgt Karen Brødsgaard i Allingsås, der ligger nordøst for storbyen Göteborg. En lille by med godt 20.000 indbyggere og omgivet af så smukt natur, at du føler, du er med på et postkort.

Her prøver Karen Brødsgaard sig selv af som træner i en anonym rolle - langt væk fra rullende kameraer og nysgerrige danske journalister og fans, der kender hendes meritter som spiller. 

Spillerne blev positivt overraskede

- Det, de ved heroppe, er, at jeg har spillet håndbold og har vundet nogle medaljer. Men de vidste jo ikke, hvem Karen Brødsgaard var, da jeg kom. Så jeg kunne få lov at starte forfra, vurderer hun selv.

- Det er faktisk ikke så almindeligt (med en kvindelig træner, red.). Jeg kan ikke sige hvorfor, for de kan fint træne herrer også

Oscar Bergendahl, håndboldspiller i Allingsås HK

Og spillerne i Allingsås har ifølge Brødsgaard taget imod hende med åbne arme. Selv om de også blev overrasket, da der en dag pludselig stod i en kvinde til træningen i den svenske klub. 

- Jeg blev positivt overrasket. Det er rigtig fint, at vi får en kvindelig træner. Hun bidrager med rigtig meget, så jeg er tilfreds, siger Allingsås-spilleren Oscar Bergendahl, der - ligesom Brødsgaard - er stregspiller. 

- Det er faktisk ikke så almindeligt (med en kvindelig træner, red.). Jeg kan ikke sige hvorfor, for de kan fint træne herrer også, mener den 22-årige svensker. 

Er der nogen forskel på, hvad I kan lære af en kvindelig træner frem for en mandlig?

- Oh, svært spørgsmål. Hun er god til at finde detaljer i spillet, som Mikael (Franzén, red.) måske ikke ser. Så de supplerer hinanden godt, mener Oscar Bergendahl. 

For Karen Brødsgaard er der da heller ikke så store forskelle på, om hun skal træne herrer eller damer. 

- Både kvinder og mænd vil jo gerne lære, argumenterer hun.

- Jeg kommer med nogle ting til drengene, som de kan gå og overveje lidt. Nogle prøver de af, og nogle tænker de: Arg, det fungerer altså ikke i herrehåndbold, Karen, griner Brødsgaard.

- Så kan vi stå og grine lidt af det, indtil jeg så på et tidspunkt tænker: Det kan ikke passe, det ikke fungerer. Nu må I simpelthen... nu må I prøve det igen.

- Nogle gange viser det sig så, at det fungerer. Nogle gange fungerer det slet ikke, griner hun. 

Hendes kontrakt med Allingsås udløber efter denne sæson. Lige nu ved hun ikke, om hun bliver længere end det, om hun skal hjem til Danmark og finde et andet håndboldjob, eller hun skal noget helt tredje. 

Andre tidligere spillere, der er blevet trænere, har tidligt i deres trænerkarriere meldt store ambitioner om landstrænerjobs ud. Men det vil Karen Brødsgaard ikke. 

- Drømmen? Det er jo nok det der med, at jeg vover at tage nogle beslutninger, og at jeg vover at sige ja til nogle ting. Hvorhenne drømmen så er, det finder jeg nok ud af, siger hun og smiler.

- Det er jo dejligt, at man kan leve i nuet. Jeg tror, det er sådan, jeg vil svare.