VM håndbold

Helle Thomsens fyring blev dråben: - Jeg skulle ikke være der mere

Efter ni år i FC Midtjylland lyttede Fie Woller til sin egen mavefornemmelse og skiftede klub midt under en sæson.

Fie Woller stod i sin sort-røde trøje midt på halgulvet i Spektrum i Vejle. Sammen med resten af sine FC Midtjylland-holdkammerater havde hun netop været med til at udradere Team Esbjerg i Super Cuppen.

Holdet stod nu fortjent og fik publikums hyldest, alt imens en bunke hvide t-shirts blev delt ud mellem spillerne. Efterhånden som de én efter én tog trøjen på, kunne publikum spotte et kort og simpelt budskab.

. Video: Bo Bentsen

’Tak for alt, Helle’.

Endda med en streg under ’alt’, så der ikke var nogen tvivl om, hvor stor betydning denne Helle havde haft. For trøjen var tiltænkt som en tak til træneren.

Ikke til træneren, som netop havde ført dem frem til sejren. Han hed Kristian Kristensen. Men som en tak til hende, som pludselig var blevet fyret ugen forinden, selvom hun var en af de mest succesfulde trænere i klubbens historie. Som en tak til hende, der var mere end vellidt blandt spillerne. Som en tak til Helle Thomsen.

Klubben bad spillerne om at tage trøjerne af, inden de skulle på podiet. Det ønske blev respekteret. Men truppen fik sendt et tydeligt signal om, hvordan de havde det.

En mental langefinger til den klub, hvor Fie Woller havde spillet, siden hun var ungdomsspiller. En klub, som havde givet hende håndboldopdragelsen, og som hun havde vundet mange titler med.

- Jeg synes, de handlede egoistisk, siger Woller om klubbens fyring af Helle Thomsen.

Modsat Wollers normale måde at agere på følte hun nu en trang til selv at foretage en egoistisk handling. Efter ni år i klubben ville hun væk.

De havde ikke spurgt os. Vi mødte jo bare ind og fik at vide, hun var fyret

Fie Woller

Tog ikke spillerne med på råd

Det professionelle samarbejde med Thomsen begyndte, da hun en kort periode var agent for ungdomsspilleren Woller. Men den del stoppede, da Thomsen blev træner for venstrefløjen i FC Midtjylland. Først som assistent i 2011 og siden forfremmet til cheftræner i 2012, da hun tog over efter fyrede Ryan Zinglersen.

Hvor stærkt et forhold de egentlig havde udviklet, kunne ses under Fie Wollers første håndboldslutrunde i december 2016.

På det tidspunkt var Helle Thomsen fortid i FC Midtjylland og i stedet blevet hollandsk landstræner. Det var i den rolle, hun skulle til at blive interviewet midt i foyeren på anden sal af Gothia Towers i Göteborg.

Bag hende kom flere danske landsholdsspillere gående. Heriblandt Fie Woller.

De kunne kende hende på den blonde hestehale og ikke mindst den orange t-shirt med de store, sorte blokbogstaver ’NEDERLAND’.

Den danske landstræner for Holland, Helle Thomsen, blev overrasket i et interview af flere af de danske landsholdsspillere.

Mens de andre spillere kom gående, satte Fie Woller i løb over til sin tidligere træner. Da hun nåede over, begyndte hun at hoppe på stedet og vifte med armene i ren og skær eufori, inden hun som den første fik et kram af Helle Thomsen.

Det var derfor ikke kun på det professionelle plan, at det gjorde ondt på Fie Woller, da FC Midtjylland i august 2016 fyrede Helle Thomsen, kort før den nye sæson skulle begynde. Thomsen havde i sin tid i klubben ellers været med til at vinde 10 titler - heraf tre danske mesterskaber. Og desuden ført klubben frem til Champions Leagues Final 4.

Men med begrundelsen, at "de seneste måneder havde budt på divergerende opfattelser af FCM Håndbolds fremtidige strategi og ledelse", som klubben skrev i pressemeddelelsen, kunne en stor opbakning fra spillerne ikke bruges til noget.

- De havde ikke spurgt os. Vi mødte jo bare ind og fik at vide, hun var fyret. Der kunne jeg godt mærke, at jeg ikke skulle være der mere, fortæller Woller.

Presser sig selv mere

Hun havde dårlig samvittighed over at skifte klub. Ikke over for FC Midtjylland. Men fordi, hun følte, hun svigtede sine holdkammerater. Skiftet var midt i en sæson, og det vakte en smule undren hos de andre spillere. Men hun havde ganske enkelt ikke lysten til at fortsætte.

- Vi havde et stærkt hold i FC Midtjylland, og jeg var virkelig glad for dem. Så det var virkelig hårdt at skulle være egoistisk. Men jeg blev nødt til at tænke på mig selv. Jeg syntes, jeg kunne mere, end jeg præsterede i klubben.

Den 20. november scorede hun to mål mod CSM Bucuresti i det, der skulle blive hendes sidste kamp i FC Midtjylland-trøjen.

Først skiftede hun den ud med Danmarks rød-hvide EM-trøje, inden det blev til en mørkeblå en af slagsen i SG Bietigheim.

Modsat hos mændene er den tyske liga ikke blandt verdens bedste hos kvinderne. Ifølge Woller er den nærmere et skridt ned i niveau i forhold til den danske liga.

Det var dejligt, hun kom derned. Vi er utrolig tætte, så det har givet et eller andet ekstra

Fie Woller om tilgangen af sin søster

Det skyldes en liga, hvor der er flere hold, men få tophold. Så i de lettere kampe prøver Woller at presse sig selv ved at have et personligt mål om eksempelvis at score på alle sine chancer. Det gør hun for at være helt skarp, når klubben skal spille Champions League. Det er nemlig en turnering, hun elsker, og som er altafgørende for hende at spille.

- Hvis jeg om onsdagen har ’lallet’ lidt mod et mindre godt hold, så har jeg ikke en god fornemmelse til en Champions League-kamp i weekenden. Så jeg føler hele tiden, jeg skal præstere. Også fordi det er et nyt sted, hvor jeg gerne vil gøre det godt.

Nyt land, nye rutiner

Skiftet til Tyskland har ikke kun været en forandring på kampdagene. I træningerne bliver der ikke trænet lige så hårdt som i Danmark – men flere gange. Blandt andet samme dag som en kamp.

- Det kan være lidt hårdt, når man har spillet 60 minutter og så skal til at lave bevægelser igen.

De mange træninger betyder også, at spillerne har færre fridage. Men ifølge Woller gør det ikke så meget, når hun ikke føler sig lige så smadret efter træningerne som i Danmark.

Uden for håndboldhallen har forandringerne også kunnet mærkes i det sydtyske. Der er mere strikse regler. Fie Woller har derfor lært, at der er bestemte steder, hvor hun må stille sin cykel foran sit hjem, at hendes hund ikke må tisse i buskene, og at hendes affald skal sorteres i fem forskellige skraldespande.

Til gengæld er vejret bedre, og det trækker op for Fie Woller, som befinder sig godt i sin nye tilværelse.

- Jeg har det virkelig dejligt dernede. Jeg følte, det var det, jeg skulle, og jeg har det godt i klubben.

Dobbelt op på Woller

Tilværelsen blev endnu mere dejlig for Fie Woller i midten af 2017. Efter et halvt år i klubben med 45 mål til følge nåede hun at have en vigtig andel i, at SG Bietigheim blev tysk mester.

I midten af juli blev det desuden officielt, at hun blev klubkammerat med sin tvillingesøster, Cecilie Woller. Et skifte, som Fie Woller havde indflydelse på.

Jeg føler mig mere sikker på mig selv. Fornemmelsen for mit spil, og det, jeg kan, er langt bedre

Fie Woller om betydningen af skiftet

Klubben stod og manglede en playmaker, så hun foreslog sin træner at kigge mod sin søster i Ajax København. Assistenttræneren tog derefter ud for at se på hende spille, og kort efter faldt skiftet på plads.

- Det var dejligt, hun kom derned. Vi er utrolig tætte, så det har givet et eller andet ekstra, siger Fie Woller, som ikke havde spillet sammen med sin søster siden ungdomsårene i FC Midtjylland.

Med et familiemedlem tæt på sig og en høj grad af tiltro fra den danske træner i klubben, Martin Albertsen, har den 25-årige fløj blomstret.

- Det gør bare et eller andet, når man har en træner, der tror på en. For jeg ved, at hvis jeg laver en fejl, så sidder jeg ikke ude på bænken. Hvilket jeg godt kunne føle, jeg gjorde i FC Midtjylland. Det gjorde måske, at jeg ikke tog mine chancer.

Hun er heller ikke i tvivl om, at hun er en bedre fløj end den Fie Woller, der forlod Danmark for et år siden.

- Jeg føler mig mere sikker på mig selv. Fornemmelsen for mit spil, og det, jeg kan, er langt bedre, for jeg synes ikke, jeg spillede godt i FC Midtjylland.

Hun peger selv på, at hendes forsvarsspil er blevet markant bedre. Ligesom at hendes tro på sig selv har vokset sig stor nok til, at hun nærmest "går på alt". Også selvom det er skud fra spidse vinkler.

Det er derfor en mere moden og selvtillidsfuld Fie Woller, der er klar til VM. Hendes anden slutrunde med Danmark.

- Jeg glæder mig helt vildt, og jeg håber, det bliver en lige så fed oplevelse for holdet, som det var sidste år (Danmark blev nummer fire ved EM, red.). Jeg har en god tro på, vi klarer os godt.

VM spilles den 1.-17. december i Tyskland, hvor der blandt andet skal spilles på Fie Wollers hjemmebane. Det er dog gruppe B med Norge, der spiller der, mens Danmark skal spille i Oldenburg.

Du kan følge VM i håndbold på TV 2, TV 2 SPORT, TV 2 PLAY og på tv2.dk. Vi starter med åbningskampen mellem Tyskland og Cameroun klokken 19.00 på TV 2 SPORT den 1. december og sender også Danmarks første kamp mod Montenegro. Det er fra klokken 20.30 på TV 2.