Alt skal klappe på få sekunder: Sådan fungerer 'hurtig midte'

Flere håndboldhold benytter sig af taktikken 'hurtig midte'. Her får du forklaret mekanismer, nøgleroller og timing i taktikken.

Der er få ting i håndbold, der kan tage moralen fra din modstander som taktikken 'hurtig midte'. Taktikken går i sin enkelthed ud på at fange modstanderne i ubalance efter de har scoret ved lynhurtigt at give bolden op og storme mod mål.

Men selvom det ser enkelt ud på tv-skærmen, så er der rigtig mange ting, der skal sidde lige i skabet, hvis den overrumplende taktik skal lykkes.

Der er nemlig kun få sekunder at reagere på, og hele holdet skal være klar. Derfra handler det hele om timing, præcision og effektivitet.

I eksemplet i videoen i denne artikel, er det Skjerns håndboldherrer, der overrumpler Aalborg. Kun syv sekunder efter, at Aalborg har scoret, sætter Anders Eggert bolden ind i den anden ende.

De forskellige faser

De syv sekunder er ikke lang tid, men der er flere mekanismer, der skal fungere. Vigtigst er det, at hele holdet er klar i det øjeblik, modstanderen har scoret.

Første skridt er, at målvogteren skal opsnappe bolden. Samtidig skal en markspiller lynhurtigt søge midten af banen. Målvogteren skal time sit udkast til markspilleren, så det lige akkurat passer med, at spilleren har nået midten af banen.

Herfra skal den første markspiller lokalisere en anden markspiller, der skal komme i fuld fart og give bolden op med en aflevering til denne.

Spilleren, der nu har bolden, og er kommet i fuld fart, skal nu orientere sig om, hvor der er en åbning i modstanderens forsvar. Det kan være spilleren skal gå selv - eller også kan der afleveres til en medspiller, der er i en mere gunstig situation.

Alt dette skal ske så hurtigt, at modstanderen ikke er på plads efter tilbageløbet. I dette tilfælde tager det syv sekunder.

Sådan fungerer håndboldens overfaldstaktik 'hurtig midte'. Video: Jonas Fjordside