VM håndbold

’Landstræners respektløshed’ skabte uro hos Danmarks VM-modstander

Et generationsskifte i montenegrinsk håndbold førte til, at flere stjerner blev vraget. Nu er to af de største tilbage.

Se Danmark-Montenegro i aften klokken 20:30 på TV 2

Danmarks første modstander ved VM-slutrunden kan lige nu beskrives som en sovende kæmpe i håndboldverdenen.

Den unge nation Montenegro blev selvstændig i 2006 og bragede seks år senere ind på den helt store håndboldscene med finaler ved både OL og EM, men de seneste år har elendige resultater skabt kaos og stor omvæltning.

Det bliver pludselig en helt anden størrelse

Bent Nyegaard, håndboldekspert

Den mangeårige landstræner Dragan Adžić satte de store stjerner Jovanka Radičević og Katarina Bulatović af. Nu er Adžić så blevet smidt på porten, og stjernerne er vendt tilbage.

- Jeg tror, det betyder ufatteligt meget for det her hold. De er måske de bedste i verden på deres respektive positioner. I hvert fald top-3, siger Montenegros nye landstræner Per Johansson.

Svenskeren blev ansat få uger før VM, da manden bag nationens store triumfer blev fyret, fordi forbundet ville have "det bedst mulige resultat ved VM".

Store stjerner og storhedstid

Montenegro vandt rigtig mange kampe i sine første år efter selvstændigheden i 2006 fra Serbien. Men de få nederlag, der alligevel kom, gjorde, at nationens første slutrunde først blev sikret i 2010.

Det år var Dragan Adžić kommet til som landstræner efter montenegrinske Nikola Petrović og ungarske Gyula Zsiga. Sidstnævnte kvalificerede godt nok Montenegro til EM i 2010, men forbundet valgte i stedet at ansætte Adžić, der samme år havde ført Montenegros juniorlandshold til VM-bronze og klubholdet Buducnost til sejr i Cup Winners Cup.

Adžić fik dermed et stort ansvar; at føre et hold med flere af verdens bedste håndboldspillere til succes. Bojana Popović, der fire gange blev kåret som den bedste spiller i verdens bedste liga, den danske håndboldliga, var der. Maja Savić, der tidligere var blevet kåret som verdens bedste venstrefløj, var med. Og selvfølgelig de lidt yngre kræfter Jovanka Radičević og Katarina Bulatović.

Træneren førte den stjernespækkede nation frem til en sjetteplads ved EM i 2010 og en ottendelsfinale ved VM i 2011. Året efter trådte Montenegro ind på verdensscenen.

To finaler på fire måneder

Nationen kvalificerede sig til sit første OL, men formåede kun at slå Angola og Storbritannien i gruppespillet og kom dermed videre til kvartfinalen på yderste mandat. Vejen til finalen blev derfor brolagt med de store nationer Frankrig og Spanien.

To etmålssejre senere var en overraskende OL-finale imidlertid en realitet for landet med godt 700.000 indbyggere. Ført an af turneringens nummer et og to på topscorerlisten, Katarina Bulatović og Bojana Popović, måtte montenegrinerne dog se sig besejret med 26-23 af Norge i finalen. En historisk OL-sølvmedalje var hjemme.

Fire måneder senere fik Montenegro hævn og en evig plads i historiebøgerne.

Bojana Popović havde ellers indstillet karrieren efter OL-triumfen, men med i alt 96 mål - knap halvdelen af holdets scoringer - var Jovanka Radičević og Katarina Bulatović med til at gøre nationen til europamester efter en dramatisk finalesejr over Norge, som blev afgjort i forlænget spilletid. Begge spillere fik også en plads på turneringens All Star-hold.

Montenegro vandt EM-guld i 2012 efter en dramatisk 34-31-sejr over Norge, som blev afgjort efter forlænget spilletid. Video: Bo Bentsen

Dragan Adžić formåede at få stjernerne til at præstere sammen - også i kraft af rollen som cheftræner i storklubben Buducnost, hvor han havde samlet flere af spillerne. Efter EM-triumfen forlod en række profiler dog klubben, og storhedstiden blev en relativt kort fortælling i historiebøgerne.

Nedgang, nedtur og ny tid

Bedste resultat siden da kom ved EM i 2014, hvor det blev til en fjerdeplads. OL i Rio sidste år blev en regulær fiasko med fem nederlag i fem kampe - blandt andet til Angola - og Adžić sagde stop. Han tog det fulde ansvar og sandede, at han ikke længere kunne klare at dobbeltjobbe som landstræner og klubtræner i Buducnost.

- Vi har ikke betalt ordentligt tilbage, hvad han har gjort, og det gør ondt. Men han forlader holdet med oprejst pande som den gentleman, han altid har været, sagde Katarina Bulatović.

Det montenegrinske håndboldforbund var uenig i hans beslutning. Faktisk var forbundets spidser så uenige, at de overtalte succestræneren til at fortsætte, og det gjorde han så. Med store konsekvenser til følge.

Jeg har besluttet, at jeg ikke vil spille for landsholdet på grund af landstrænerens respektløshed

Jovanka Radičević i 2016

Han fik den tidligere stjernespiller Bojana Popović som assistent, og et generationsskifte blev varslet med ét mål i sigte: OL i 2020.

Seks spillere fra OL-truppen blev vraget til EM i december 2016 - heriblandt over 200 kampes erfaring og mere end 1.000 landsholdsscoringer fra Radičević og Bulatović.

- Vi har ikke så mange spillere i Montenegro og ingen liga, så vi er nødt til at gøre holdet klar til OL allerede nu. Vores målsætning ved EM er at gå videre fra puljen og få tre kampe mere til at udvikle holdet. Men vi kommer til at fighte hele vejen, fortalte Bojana Popović til TV 2 SPORT.

Offentlig kritik og fyring

Beslutningen faldt ikke i god jord. Dragan Adžić, der blev hyldet af Bulatović efter OL-fiaskoen, blev nu kritiseret offentligt af en anden af de store stjerner, Radičević, der i en alder af 30 år faldt for generationsskiftet.

- Jeg har brug for at fortælle offentligheden, at jeg ikke er gammel eller klar til at stoppe. Jeg har det godt, og som I kan se, spiller jeg godt i Vardar. Ingen har selv valgt at trække sig, men jeg har besluttet, at jeg ikke vil spille for landsholdet på grund af landstrænerens respektløshed, sagde Radičević til Balkan-Handball.com.

Adžić nægtede at kommentere på udtalelserne.

Jeg ringede bare til dem og spurgte, om de ville spille, og så sagde de ja

Per Johansson

Uden stjernerne blev det kun til tre kampe ved EM. En sejr over Tjekkiet var ikke nok til at sikre Montenegro en plads i mellemrunden, så et nyt tidligt exit var en realitet.

Generationsskiftet og de medfølgende resultater blev ikke accepteret i håndboldforbundet, der mindre end to uger før aftenens VM-åbningskamp mod Danmark smed Adžić på porten. Selvom forbundet udtrykte stor taknemmelighed for de store resultater og indsatsen, var tålmodigheden med Adžić løbet ud. Bestyrelsen var enstemmigt nået frem til beslutningen "for at nå det bedst mulige resultat ved VM".

Svenske Per Johansson blev ansat med en kontrakt, der i første omgang løber til VM's afslutning. Med sig fik Johansson Jovanka Radičević og Katarina Bulatović.

- Der var egentlig ikke tale om at overtale dem. Jeg ringede bare til dem og spurgte, om de ville spille, og så sagde de ja, siger Per Johansson til TV 2 SPORT.

- De kommer til at spille rigtig meget for mig. De spiller Champions League for Vardar og Rostov, så de ser rigtig godt ud. Det er fantastiske spillere at have for mig. Både som spillere, men også til at tale med om detaljer, og hvad der er vigtigt for holdet.

Nu er Montenegro en helt anden størrelse

Stjernernes tilbagekomst kommer unægteligt til at berøre det danske landshold, der altså er i VM-gruppe med Montenegro.

Det "generede" især landstræner Klavs Bruun Jørgensen at se Radičević navn tilbage på holdkortet, fordi hun "i særklasse er en forstærkning". Sådan ser TV 2 SPORT's håndboldekspert Bent Nyegaard også på det.

- Det bliver pludselig en helt anden størrelse. De er meget rutinerede, og det er altid sådan noget, der er vigtigt, også fordi Montenegro har brugt nogle år på at opbygge et ungt hold efter deres storhedstid. Det hører med, at Bulatović ikke har spillet kæmpestort for Rostov, men Radičević er stadig en af de bedste fløje overhovedet, siger Nyegaard.

- Radičević er speciel, fordi hun er så aggressiv i sit spil. Det vil stille krav til Danmarks fløje og den back, der dækker derovre. Hun skaber meget uro, og så er hun bare en af de bedst teknisk udrustede spillere, der findes.

Han havde inden stjernernes comeback vurderet Montenegro som et hold, der måske kunne ende med at slås med Japan om den fjerdeplads, der giver adgang til ottendedelsfinalerne.

Nu ser Bent Nyegaard i stedet Montenegro bide skeer med Brasilien, Rusland og Danmark i kampen om de lidt sjovere pladser - med ét væsentligt forbehold:

- Det løfter rigtig, rigtig mange ting, hvis ellers det fungerer. Jeg kender ikke betingelserne for, at de er kommet med; om de unge spillere egentlig syntes, at det projekt, de havde gang i, var rigtig fedt, og så er det pludselig lavet om. Bliver det modtaget positivt?

Hun står i feltet

Jovanka Radičević bliver anerkendt som en af verdens bedste fløjspillere, men hun er også kendt for at udnytte dommernes uopmærksomhed.

I hvert fald afslutter hun ofte med en fod placeret i feltet, og det er Danmarks stjernemålmand, Sandra Toft, opmærksom på.

- Jeg skal måske vente et til to sekunder med at lave mit udfald i forhold til andre fløje, fordi hun kommer til at stå nede i feltet. Det er jo bare hendes spil, og hun er god, siger Toft til TV 2 SPORT.

Danmark og Montenegro har mødt hinanden seks gange siden 2010, hvor det er blevet til tre sejre til hver.

Kampen spilles lørdag aften klokken 20:30 og kan ses på TV 2.