Sådan fungerer den røde timeout-knap i håndbold
Det internationale håndboldforbund IHF indførte i 2017 den røde timeoutknap. Læs om regler for brug og straffe i denne artikel.
Det ligner mest af alt knapper til en alarm.
Men de to store røde knapper, som blev indført under kvindernes VM-slutrunde i Tyskland i 2017 kommer til at være fastmonteret på hver sin side af dommerbordet, aktiverer ikke arenaens brandalarm.
Det er derimod et nyt tiltag fra IHF, som skal benyttes, når en landstræner gerne vil benytte sig af muligheden for at holde en timeout.
Normalt er det sådan, at hver træner har et lille grønt kort, som skal smides på dommerbordet for at tage en timeout. Men nu skal træneren bare trykke på den store røde knap. Hermed aktiveres hornet i hallen med det samme og tiden stoppes helt automatisk.
Som normalt er det selvfølgelig kun tilladt at tage en timeout, når ens eget hold er i boldbesiddelse. Men den nye procedure åbner i teorien for, at man kan stoppe tiden i kampen, mens modstanderholdet er på bolden.
Men hvis Klavs Bruun Jørgensen eller en anden landstræner skulle blive fristet til at stoppe haluret uberettiget, så vanker der en straf. Træneren, der bærer ansvaret, får en advarsel, ligesom holdet fratages en timeout og modtager en udvisning.
Og hvis et hold ligefrem har en oplagt målchance, mens modstanderholdets træner trykker på knappen, så vanker der en endnu hårdere straf. Holdet mister fortsat retten til en timeout og får en udvisning, men ydermere modtager landstræneren et blåt kort.
Nyt tiltag ved passivt spil
Udover de nye røde timeout-knapper blev der indført endnu et nyt tiltag under kvindernes VM-slutrunde i Tyskland.
Reservedommerne ved dommerbordet nemlig fik den opgave at tælle antallet af afleveringer i forbindelse med markering for passivt spil. Nedtællingen vil så kunne følges på kampuret eller storskærmen i hallen.
Når dommerne markerer for passivt spil, har det angribende hold kun seks afleveringer, inden der skal afsluttes. Og disse seks afleveringer vil altså kunne følges af publikum i hallen, da der på storskærmen tælles ned fra seks til nul.
Tallet på måltavlen er dog kun vejledende for dommerne på banen, der står med den endelige beslutning om at dømme passivt spil.