VM håndbold

Dansk VM-træner fortryder stadig, da han sagde nej til at spille fodbold i Superligaen

Da fodboldklubben Lyngby gik konkurs, blev håndboldtræner Kim Rasmussen tilbudt et halvt år i Superligaen.

Se Ungarn-Frankrig på TV 2 SPORT kl. 17:30

Han har vundet Champions League med CSM Bucuresti. Han har ført Polens kvinder frem til semifinalen ved VM to gange.

Trænervaren med navnet Kim Rasmussen er eftertragtet, så sidste år sagde han ja til en ny udfordring: at gøre Ungarns kvindelandshold, der vandt OL-sølv og EM-guld i 2000, stort igen.

Jeg bor mutters alene i et fremmed land uden nogen bekendtskaber eller noget som helst

Kim Rasmussen, Ungarns landstræner

Den fireårige kontrakt har tvunget den 45-årige dansker 1.000 kilometer væk fra sine børn, men fortiden som fodbold- og håndboldspiller har lært ham en vigtig lektie.

- Det har gjort, at jeg aldrig kommer til at sige nej til en udfordring igen. Så vil jeg hellere tage den og blive fyret, siger Kim Rasmussen til TV 2 SPORT.

Han spillede nemlig både fodbold og håndbold i Lyngby, da han som 29-årig fik lidt af et tilbud.

Fodboldklubben, der spillede i landets bedste række, blev i december 2001 erklæret konkurs, hvilket betød, at spillernes kontrakter blev ophævet, og klubben måtte spille sæsonen til ende med amatører. Kim Rasmussen blev spurgt, om han ville have et halvt år som Superliga-spiller.

Men han havde en vigtig rolle på byens håndboldhold, så han valgte at sige nej.

- Den episode har hjulpet mig rigtig meget, for jeg fortryder stadig, at jeg ikke sagde ja til at spille. Bare for at prøve det. Det popper frem i mit hoved hver gang, jeg får et tilbud.

Savner en dagligdag

I 2010 sagde Kim Rasmussen ja til Polens håndboldkvinder, som han stod i spidsen for i seks år. Sideløbende var han også klubtræner - i den sidste del af perioden for den rumænske storklub Bucuresti. En hård periode, hvor han ikke havde en fridag i ni måneder. Selv juleaften fik han opkald.

Nu er hverdagen en anden. På godt og ondt.

Kim Rasmussen har sagt ja til fire år i Ungarn, hvor han er bosat i Budapest. Hans to børn er blevet i Danmark, hvor de bor hos hans eks-kæreste. "Det er nu, jeg har chancen," siger han, og derfor har han valgt at fokusere på sin karriere.

Han er kun landstræner, og det giver mere fritid til at se børnene. Men det ændrer ikke på, at hverdagen langt fra hele tiden er spændende.

- Jeg savner at have en omgangskreds og noget omkring mig. Hjemme i Danmark ville jeg have en mulighed for at få en dagligdag. Det har jeg ikke her. Jeg bor mutters alene i et fremmed land uden nogen bekendtskaber eller noget som helst, siger Kim Rasmussen.

- Jeg savner da en klub, fordi den kan give mig en dagligdag og noget mere mening at stå op til.

Han understreger, at han er rigtig glad for jobbet, og at han har bedre mulighed for gøre sit arbejde som landstræner grundigere, fordi han har så meget tid.

Efter min lille oplevelse i Vardar går jeg egentlig med en pakket taske hver eneste dag

Kim Rasmussen

Det ungarske håndboldforbund skal imidlertid give tilladelse, hvis han skal være klubtræner sideløbende, og på de forespørgsler, der allerede har været, har svaret været "hurtigt og klart nej."

Tasken er pakket

Kim Rasmussen har lært meget af sine år i Østeuropa, og han er blevet hærdet og mere påpasselig.

Den makedonske storklub Vardar hentede ham i 2015 som trænerkonsulent, men blot 28 dage senere fik han en fyreseddel. Så selvom han lige nu har fuld opbakning som landstræner for Ungarn med et langsigtet mål, som sigter mod OL i 2020, ved han, at tingene hurtigt kan ændre sig på de breddegrader.

- Efter min lille oplevelse i Vardar går jeg egentlig med en pakket taske hver eneste dag. Det har jeg egentlig forenet mig meget godt med. Da jeg tog til Bukarest, tog jeg derned med tre stykker tøj. Jeg skulle ikke pakke alt for meget, siger Kim Rasmussen.

- Fra den ene dag til den anden bliver tingene besluttet. Der er rigtig mange beslutninger med følelser, og det er selvfølgelig ærgerligt, men forbundet i Ungarn har indtil videre vist sig at være meget åbent og med forståelse for, hvem vi har til rådighed, og hvad vi bygger op.

Skulle det alligevel ikke gå, som han håber, i Ungarn, er det bare sådan, det er.

- Jeg gør mit allerbedste og prøver at hjælpe spillerne. Hvis det ikke er godt nok, tager jeg bare hjem. Livet er mere end håndbold, for derhjemme er de to vigtigste ting i mit liv. Mine børn. Jeg kan aldrig tabe, siger Kim Rasmussen.

Ungarn har spillet sig frem til ottendedelsfinalen ved det igangværende VM i Tyskland, hvor Frankrig venter.

Kampen kan ses søndag klokken 17:30 på TV 2 SPORT.