Helle Thomsen er den eneste kvindelige VM-træner: - Mange står af, når der kommer pres på

Håndbolden oplever generelt, at få kvinder varetager topposter som for eksempel landstrænerjobs, men løsningen ligger ikke lige for.

Se håndbold-VM på TV 2 PLAY

Hvis hun var værtinde for VM-festen, og de øvrige landstrænere fulgte traditionen med at byde værtinden op til dans, ville hun få travlt.

Når der kommer pres på fra alle sider, er det, som om for mange står af

Helle Thomsen, Hollands landstræner

Helle Thomsen er nemlig den eneste kvinde blandt de 24 landstrænere ved VM. Danskeren har siden 2016 stået i spidsen for Holland, og når hun ikke er med landsholdet, træner hun med det rumænske storhold CSM Bucuresti.

- Der er ikke ret mange kvindelige trænere på det her niveau. Sådan er det jo også ude i klubberne, så det er vel normalt, at det også er sådan her, siger Helle Thomsen til TV 2 SPORT.

Håndboldkendere vil sikkert nikke genkendende til navne som Marit Breivik, der fra 1998 til 2008 førte Norge til seks guldmedaljer i de store mesterskaber, eller danske Anja Andersen, der førte Slagelse til tre Champions League-titler.

Men hvorfor er der egentlig ikke flere kvindelige toptrænere i håndboldsporten?

Nederlag og hug

Der er langt mellem dem, og som Helle Thomsen nævner, gælder det ikke kun ved VM-slutrunden.

I den danske håndboldliga, der regnes blandt de stærkeste i verden, er der ikke en eneste kvindelig cheftræner. Kigger man på de 12 klubber, der har kvalificeret sig til hovedrunden i Champions League, er der udover Thomsen én kvindelig træner.

Hun understreger, at hun ikke har løsningen - men et bud.

- Der er mange kvindelige trænere i ungdomsårene, men de falder fra på et tidspunkt. Når der kommer pres på fra alle sider - for eksempel fra medier og sponsorer - er det, som om for mange står af. Man får nogle nederlag og hug ind imellem. Det kunne da være sjovt, hvis flere turde stå ved det og blive ved med at køre på, siger Helle Thomsen.

I denne sæson har hun kun givet hånd til to trænere af samme køn. Helle Thomsen har ingen problemer med pres og hug udefra. "Det er en del af jobbet," men det er noget, mænd er bedre til at tackle og komme videre fra, tror hun.

Man er ikke i tvivl om, hvad hun mener, og nogle gange tager hun nogle kampe. Så synes man, hun er en idiot, men hun er bare rigtig god til at komme igennem med det, hun vil

Louise Burgaard, landsholdsspiller

Dansk Håndbold Forbund har heller ikke løsningen, for "hvis der var et enkelt, operationelt svar på det", tror generalsekretær Morten Stig Christensen, at det var blevet løst for lang tid siden. Men problemstillingen kan ifølge ham anskues som et levn fra de gamle dage i traditionelle sportsgrene som håndbold og fodbold, hvor det tidligere slet ikke var normalt, at kvinder for eksempel tog en trænergerning.

- Jeg tror, det ligger i en kultur, som desværre stadigvæk ikke er i øjenhøjde med det moderne samfund, hvor det er normalt, at kvinder går ind i toplederfunktioner. Der halter vi gevaldigt bagefter. Det gør vi langt hen ad vejen også, når det gælder bestyrelser i idrættens toporganer. Jeg tror, det kommer til at tage tid, og jeg tror, vi har brug for flere fyrtårne og flere, der kan vise, at det kan lade sig gøre, siger Morten Stig Christensen.

Tættere på spillerne?

Helle Thomsens mandlige modstykke, Niels Agesen, har gennem mere end ti år været cheftræner for kvindehold i TTH, Nykøbing Falster og nu Randers HK.

Agesen er overbevist om, at der render et hav af kvinder rundt "med fantastiske håndboldhoveder, som ligeså vel kunne være trænere som mænd," og så peger han på en fordel, som kvindelige trænere kan drage, når det netop handler om damehold.

- Det er nemmere for en kvindelig træner at komme tæt på spillerne, så man forstår, hvad det er for nogle mekanismer, der skal til for at rykke noget. Hvis du skal flytte et menneske fra A til B, så skal du vide så meget som muligt om det menneske og have indsigt i det. Jeg tror, det er nemmere for en kvinde at komme så tæt på en kvinde, siger Niels Agesen.

Randers-træneren understreger i denne sammenhæng en fordel for mandlige trænere i forhold til at skabe en distance til spillerne, som nogle gange kan være nødvendig, når der for eksempel skal træffes hårde beslutninger, hvor man er nødsaget til at skubbe følelserne til side.

I Niels Agesens to pointer ligger det forbehold, at der er forskel på trænere, uanset om det er mænd eller kvinder. Derfor tilskriver Helle Thomsen ikke ubetinget kvinder en fordel som træner for kvindehold. "Det kommer an på personlighed," og hun ser også mandlige trænere være tæt på spillerne.

Blev hyldet efter fyring

Netop personligheden har været med til at sikre Helle Thomsen respekt blandt spillerne, hun har trænet i blandt andet FC Midtjylland og på det hollandske landshold.

Inden hun forlængede sin kontrakt med Holland, som hun førte frem til EM-finalen sidste år, lagde forbundets sportsdirektør Sjors Röttger vægt på, at "hun er klog, et godt menneske og selvfølgelig en rigtig god træner." Ordene 'et godt menneske' blev som de eneste understreget yderligere:

- Det er vigtigt, sagde han.

Det tydeligste eksempel på spillernes nære forhold til Thomsen kom kort efter, hun blev fyret i FC Midtjylland i sommeren 2016 efter flere års magtkamp i kulissen med klubbens bestyrelse.

. Video: Bo Bentsen

Spillerne var så utilfredse med og uenige i fyringen, at de udnyttede sejren i Super Cuppen otte dage efter til at trække i t-shirts, hvor de takkede Helle Thomsen for alt - med streg under 'alt'.

- Vi har været rigtig glade for Helle, og jeg bliver næsten helt rørt. Vi synes, hun fortjener at se, at vi havde hende med i tankerne i dag. Hun var en stor del af, at vi vandt, forklarede landsholdets anfører Stine Jørgensen efter kampen.

Men det gode menneske har også den hårde og kyniske side, som hovedpersonen selv fremhæver som det, andre kvinder måske mangler for at nå til tops i trænerverdenen.

Det fortæller landsholdsspilleren Louise Burgaard, der havde Hele Thomsen som træner i FC Midtjylland i et år.

- Hun er sindssygt god til at samle og lede et hold. Hun står ved sin holdning, og folk har stor respekt for hende. Man er ikke i tvivl om, hvad hun mener, og nogle gange tager hun nogle kampe. Så synes man, hun er en idiot, men hun er bare rigtig god til at komme igennem med det, hun vil, på et hold. Hun har et meget stærkt koncept, siger Louise Burgaard.

50 år uden kvindelig landstræner

Før Helle Thomsen kom til at stå i spidsen for Hollands landshold, var hun i to perioder svensk landstræner.

Da Jan Pytlick i slutningen af 2014 blev fyret som dansk landstræner, blev Helle Thomsen nævnt som en kandidat af blandt andre Bent Nyegaard.

Valget faldt dog på den nuværende landstræner, Klavs Bruun Jørgensen, og dermed kunne dansk håndbold fejre jubilæum: 50 år uden en kvindelig landstræner. Else Birkemose er den eneste, der nogensinde har haft ansvaret.

Hun vil garanteret være på listen igen, når vi engang ude i fremtiden skal finde en ny landstræner

Morten Stig Christensen, generalsekretær i DHF

Det er som sådan ikke nogen tilfældighed.

- Vi har mindre end en håndfuld (kandidater, red.) lige nu med dansk pas, og når udbuddet er sådan, bliver sandsynligheden også tilsvarende mindre, men slet ikke umulig. Så længe der går ti sindssygt dygtige herretrænere på én dygtig kvindetræner på absolut topniveau, så vil det bliver sværere. Det skal der ikke herske nogen tvivl om, siger Morten Stig Christensen.

Han nævner navnene Helle Thomsen, Anja Andersen og Karen Brødsgaard. Sidstnævnte blev den første danske kvinde, som tog master coach-uddanelsen, men hun har på nuværende tidspunkt - i modsætning til de to andre - erfaringen imod sig.

Helle Thomsen var i spil

DHF's generalsekretær bekræfter, at Helle Thomsen var med i overvejelserne, da han og forbundet skulle finde Pytlicks afløser. Det blev altså Klavs Bruun Jørgensen, og før indeværende VM forlængede han sin aftale, så den løber til 2021.

- Men jeg er nødt til at bekræfte, at hun selvfølgelig vil være med i vores overvejelser. Jeg håber da også, der kan komme en kvinde eller to mere. Hun er klart et af de navne, der er spændende, og hun vil garanteret også være på listen igen, når vi engang ude i fremtiden skal finde en ny landstræner, siger Morten Stig Christensen.

Virkeligheden er selvfølgelig ikke så simpel, så man bare kan pege på en træner og så skrive under. Det afhænger blandt andet af, hvordan jobbet passer ind i deres liv på det pågældende tidspunkt, og om de er bundet af en kontrakt andetsteds.

Jeg opfordrer kvinder til at blive trænere. Jeg har selv lyst til at blive det en dag

Heidi Løke, norsk landsholdsspiller

Derfor arbejder Morten Stig Christensen og sportschef Morten Henriksen løbende på at holde emner varme og følge med i udviklingen hos de trænere, der kan blive interessante - på et tidspunkt.

Et eksempel er den nuværende danske herrelandstræner, Nikolaj Jacobsen, som DHF havde kontakt og møder med "flere år før", han blev ansat.

- Bevæggrunden er, at man har signaleret, at vedkommende er spændende, så de har mulighed for på længere sigt i de aftaler, de laver rundt omkring, at have en klausul om, at hvis de bliver tilbudt et landstrænerjob fra deres fædreland, kan de komme fri. Det er vigtigt, at vi er opmærksomme, så det ikke bliver alt for tilfældigt, når man står i situationen og skal have ny landstræner, siger Morten Stig Christensen.

Ønske om flere kvindelige trænere

Men løsningen på at få flere kvinder til at blive toptrænere ligger altså ikke lige for. Til gengæld er der bred konsensus om, at det er ønsket.

Den norske landsholdsveteran Heidi Løke spillede i en årrække under den tidligere norske landstræner Marit Breivik, og hun er i hvert fald ikke blevet skræmt.

- Jeg opfordrer kvinder til at blive trænere. Jeg har selv lyst til at blive det en dag. Jeg arbejder på et gymnasie med den tidligere landsholdsspiller Tonje Larsen, og hun har taget den højeste træneruddannelse. Der kommer flere trænere, og det er rigtig godt. Det er vigtigt, siger Heidi Løke til TV 2 SPORT og er desuden på linje med Helle Thomsens vurderingen af, hvad der kan stå i vejen for flere kvinder.

- Jeg tror, det er vigtigt, at flere kvinder tør blive træner, for man skal kunne tåle meget.

Dansk Håndbold Forbund har forsøgt at gøre noget ved de manglende kvindelige trænere, men også kvinder på topposter i sportens verden.

Blandt andet var DHF med i den store kampagne i Danmarks Idrætsforbunds regi, Kvinder på toppen.

- Heller ikke det har vi set store resultater af i form af særligt mange flere kvinder i bestyrelsesarbejde og mere magtfulde udvalg hos os, siger Morten Stig Christensen.

- Fra forbundets side gør vi, hvad vi kan for at animere flere kvinder til at gå den vej, men oplever, at vi er oppe mod nogle meget stærke kulturelle kræfter, der gør, at der ikke er så mange. Selvom vi prøver at råbe i megafon, er der ikke så mange, der tager imod det. Det er lidt op ad bakke på trods af, at vi har forsøgt at gøre noget ved det.