VM i håndbold 2023

Wilbek fik fjernet gulvet før EM-finalen: - Det var en farce

Det danske kvindelandshold vandt et mesterskab for første gang, da der blev spillet EM i Tyskland i 1994 - med finalesejr over netop tyskerne.

Søndag aften mødes de igen. Danmark og Tyskland.

Denne gang er der tale om ottendedelsfinalen ved VM, som spilles i Tysland. For et kvart århundrede siden mødtes nationerne først i finalerne.

Vi sidder og snakker, og de mere end antyder så for mig, at Anja Andersen får det røde kort i finalen

Ulrik Wilbek, tidl. landstræner

Tyskland slog Danmark i en dramatisk VM-finale i 1993, men året efter, da der blev spillet EM for første gang, var Danmark ovenpå, og 'de Jernhårde Ladies' vandt deres første mesterskab. Den første danske guldmedalje nogensinde.

- Gennembruddet kom nok året før, og det var det, der var det helt store folkelige og sportslige gennembrud. Det her var så bare kronen på værket; at vi kunne holde os deroppe og bevise, at vi var de bedste, som vi blev ved med at være i en periode på tre, fire år derefter, siger daværende landstræner Ulrik Wilbek.

Netop EM i 1994, som også blev afholdt i Tyskland, var mindeværdigt med et isglat halgulv, et kuriøst rødt kort til stjernen Anja Andersen og en finale i Berlin, hvor Danmark nærmest spillede på hjemmebane.

Havde udviklet en genistreg

Danmark fik en suveræn start på slutrunden, hvor Kroatien, Sverige og Østrig sikkert blev slået.

Forventningen var derfor, at Ukraine i fjerde og næstsidste gruppekamp blev slået, så Danmark sikrede sig en plads i semifinalen - og sikrede en regulær gruppefinale mod Norge i sidste kamp, hvor Danmark så kunne nøjes med uafgjort og stadig bliver nummer et.

Ukraine var "et fint hold, men heller ikke mere end det," fortæller Wilbek, men danskerne spillede en rigtig skidt kamp.

Ved pausen var Danmark bagud med fem mål, og kort inde i anden halvleg stod der pludselig 11-18 på måltavlen i ukrainsk favør. En kæmpemæssig skuffelse var under opsejling.

Da vi kommer ud i hallen, laver jeg en aftale med Heidi Astrup om, at hun skal skvatte

Ulrik Wilbek, tidl. landstræner

Men så fik Danmark sat prop i og stoppet Ukraine, mens forspringet stille og roligt blev spist. 30 sekunder før tid havde Danmark bolden ved stillingen 20-20.

Bolden blev spillet ud til Anette Hoffmann på venstrefløjen, men den ukrainske målmand reddede, en ukrainsk spiller samlede bolden op, og uret blev stoppet. Ukraine havde bolden ved eget målfelt og 10 sekunder til at slå Danmark.

Landstræner Ulrik Wilbek havde op gennem 1980'erne opfundet og udviklet et returløbsforsvar, og det endte med at blive nøglen til, at det alligevel blev til dansk sejr. Returløbsforsvaret havde fungeret ved flere lejligheder, men lige præcis det her husker Wilbek tydeligt, fordi det var afgørende.

- Da målmanden skal kaste bolden ud, står der danske spillere alle steder undtagen ved én spiller, som vi lokker dem til at spille til. Camilla Andersen ligger på lur bagved og er klar til at tage den aflevering. Hun snupper den, og vi går ned og scorer og vinder kampen, fortæller Ulrik Wilbek.

- Det var en sjov, lille detalje med noget, vi selv havde trænet og opfundet.

Takket være Ulrik Wilbeks opfindelse, returløbsforsvaret, slog Danmark Ukraine med 21-20 ved EM i 1994. Video: Bo Bentsen

Danmark var ganske vist ikke røget ud af EM med uafgjort eller nederlag, men kunne altså nøjes med uafgjort i kampen mod Norge for at tage førstepladsen.

Norge blev slået dagen efter med 23-19. Dermed undgik Danmark de tyske verdensmestre og værter i semifinalen, hvor modstanderen i stedet kom til at hedde Ungarn.

Bad spiller skvatte med vilje

Det blev en højdramatisk kamp, hvor Anja Andersen fik en nøglerolle.

Danmark vandt en dramatisk semifinale ved EM i 1994 over Ungarn efter forlænget spilletid. Video: Bo Bentsen

Kort før tid udlignede hun til 26-26 på straffekast, så finalisten skulle findes i forlænget spilletid. Her skiftedes holdene til at score. Med et par minutter tilbage scorede Anja Andersen målet til 29-28, som endte med at blive kampens sidste. Danmark var klar til EM-finalen.

- Men det var en farce, for det var som at stå på skøjter, siger Ulrik Wilbek.

At banen var "fuldstændig spejlglat," er ingen overdrivelse, og det kunne have kostet den store stjerne, Anja Andersen, dyrt, da hun i kampens indledning flere gange gled. Den ene gang fik hun et vrid i knæet og måtte modtage behandling.

Heldigvis kunne hun spille videre og sætte et afgørende stempel på kampen, som sikrede Danmark en plads i finalen, som skulle spilles i selvsamme hal.

Danskerne protesterede til arrangørerne og blev lovet, at hvis gulvet stadig var glat på finaledagen, ville de tage det af. Der var nemlig et almindeligt og "lækkert trægulv nedenunder, så det var helt åndssvagt," siger Wilbek og skred til handling.

- Da vi kommer ud i hallen, laver jeg en aftale med Heidi Astrup om, at hun skal skvatte, når vi løber rundt og varmer op. Det skal siges, at der stadig var glat. Ellers havde vi ikke gjort det. Hun lagde sig, ligeså lang hun var, hvorpå arrangørerne tog gulvet af, og så fik vi en ordentlig finale på sportslige vilkår.

Tyskland vandt sin semifinale over Norge, så en gentagelse af VM-finalen året inden var en realitet.

Denne gang havde tyskerne endda fordel af hjemmebane. Skulle man mene. 'De Jernhårde Ladies' var nemlig blevet så populære, at danskerne valfartede til Berlin i så høj grad, at "det faktisk var Danmark, der spillede på hjemmebane", siger Wilbek. Nationalmelodierne var et tydeligt bevis på det.

- Det går op for alle tyskere i hallen, at der er langt flere danskere, siger Ulrik Wilbek.

- Det gav os også lige det sidste. Det var en helt fantastisk måde, nationalmelodien blev sunget på, og vores spillere stod og kiggede: ”Hold kæft, mand, hvad sker der her?”

De danske tilskuere til EM-finalen i 1994 var tyskerne overlegne. Video: Bo Bentsen

Og så fik Ulrik Wilbek en anden fordel, hvis man kan kalde et rødt til Anja Andersen en fordel.

Dommerne varslede rødt kort

På hotellets restaurant aftenen inden finalen sad landstræneren, hvor han mødte det hollandske dommerpar, der skulle dømme finalen. "Dengang var man lidt tættere på det hele," fortæller Wilbek, der faldt i snak med dem.

Han fornemmede tydeligt, at dommerne ikke brød sig om Anja Andersen.

- Vi sidder og snakker, og de mere end antyder så for mig, at Anja Andersen får det røde kort i finalen, siger Ulrik Wilbek.

Og ganske rigtigt.

Stillingen var 23-22 til Danmark, da der resterede 12 minutter af kampen. Anja Andersen havde scoret seks mål, men havde også fået to udvisninger. Danmark havde bolden, og Andersen brød igennem tyskernes forsvar, men blev væltet i gulvet og tog sig til hovedet. Den ene dommer viftede med hånden til hende, at hun skulle rejse op.

Anja Andersen fik sin tredje to minutters udvisning og var dermed færdig i finalen.

- Den sidste er helt til grin. Det er udelukkende chikane, siger Wilbek.

Anja Andersen fik rødt kort, da der resterede 12 minutter af EM-finalen i 1994. Video: Bo Bentsen

Men han havde udnyttet den viden, han fik aftenen inden.

Grotesk af dommerne

Wilbek tog en snak med Anne Dorthe Tanderup og fortalte hende, hvad de hollandske dommere havde snakket om. Wilbek troede, der var en meget stor chance for, at hun skulle ind og spille en afgørende rolle på et tidspunkt i VM-finalen. Det skulle hun forberede sig mentalt på.

Så selvom udvisningen ifølge Wilbek var til grin, blev den taget med forholdsvis stor ro. De var jo klar på situationen.

Tanderup blev sat ind og "spillede fremragende." Målet til 25-22 i slutfasen fra hendes hånd var med til at sikre den danske finalesejr på 27-23. Dansk håndbold fik sin første guldmedalje nogensinde.

- Det siger noget om, at det er meget godt at være forberedt, men det er også temmelig grotesk, at dommerne kommer og fortæller mig det der, siger Ulrik Wilbek.

EM-guldet i Tyskland blev startskuddet til en periode på fire år, hvor Danmark blev regerende olympisk, verdens- og europamester.

Danmark blev europamester i 1994 med finalesejr over Tyskland. Video: Bo Bentsen