VM håndbold

Løb, Danmark, løb

30 kontraangreb i seks VM-kampe er alt, alt for lidt. Det mener Niels Agesen, der under VM er ekspert på TV 2 SPORT. Til daglig er han træner i Randers HK.

Løb Sverige ned og tag til Hamborg efter medaljerne.

Jeg har altid efterlyst, at man ikke forenkler vores vidunderlige håndboldspil. Det er nemlig så dejlig komplekst. Som træner kan jeg ikke slå op i en manual, gå hen på side 36 og finde paragraf 2A, hvis eksempelvis mit holds fløjovergange ikke sidder i skabet.

Jeg tillader mig alligevel at komme med den påstand, at Danmark er tæt på slutkampene i Hamborg, hvis holdet løser gåden og smadrer Sverige i kontraspillet.

Der venter en helt lige landskamp, og derfor skal der flere lette scoringer ind på den danske måltavle.

Langt flere svenske kontramål

Meget er gået godt i det danske spil. Ellers står man ikke i en VM-kvartfinale. Men kontraspillet har ikke imponeret mig.

Lige i den del af spillet er tingene sorte og hvide, for jeg kan jo se i statistikkerne, at Danmark har scoret 22 mål på 30 kontraløb. Sverige har lavet 37 mål – på 55 muligheder.

Danmark har dækket glimrende op og Sandra Toft har været Sandra Toft-god. Derfor kan jeg roligt konkludere, at 30 kontraløb i seks kampe er alt, alt for lidt.

Jeg plejer at have den grundregel, at enhver god kontrakamp kaster seks-otte mål af sig. Det tal har danskerne ikke nået i nogle af kampene.

Som alle trænere og spillere, så elsker jeg et kontramål. Det er så dejlig nemt at score. Dels bruger man selv meget få kræfter på at løbe kontraangreb. Dels gør det ondt i sjælen på det hold, man laver det imod. For det kræver jo en fejl eller et kikset skud fra modstanderen, før man kan straffe dem. Så kan de stå i næste angreb og tænke lidt over det rod, de lige har lavet. Det er faktisk en fantastisk facet af vores spil.

Forestil dig at være den spiller, der står på midterlinjen og venter på bolden, mens en modstander løber overlegent tilbage efter en kontrascoring.

Og tænk så på, hvordan keeperen har det? Man er næsten chanceløs, og årsagen skal findes hos en holdkammerat. Nu har jeg aldrig stået på mål, men det må gnave lidt i en keepers indre hver eneste gang.

Danskerne løber - men de løber forkert

Nu læser Klavs Bruun Jørgensen næppe med her, og jeg behøver ikke belære ham om kontraspillets facetter. Han kender dem selvfølgelig.

Også han kan se, hvad problemet med den danske kontrafase er. Den er gal med perioden fra Sandra Toft redder bolden og får fat i den, indtil hun sætter den i gang. Hendes holdkammerater finder ganske enkelt ikke de rigtige positioner i de sekunder. Og et kontraløb, der kommer skævt i gang, ender ofte i fejl.

Man skal ikke løbe for enhver pris. Slet ikke. Det handler ikke alene om at komme hurtigt afsted. Det handler også om at løbe de rigtige steder hen. Hvis man bare stormer ned i armene på modstanderen i alt for høj fart, så kommer fejlene.

Jeg ser gerne nogle mere brede løb fra de danske spillere. Ud i banen med jer, piger. Først handler det om at løbe rigtigt. Dernæst at læse kontraangrebet korrekt, for de er i sandhed forskellige.

Dét var arbejdet uden bold. Undervejs skal man også træffe kloge beslutninger med bold. Den dygtige kontraspiller evner det hele. Tempo, overblik, kløgt og kølig vurdering.

Tror på dask semifinale

En del af de danske problemer handler også om mod. Man skal turde give kontraen en chance. Jeg ser for ofte en dansk spiller stoppe ved midten eller løbe ned i armene på en velplaceret modstander.

I en god kontrafase er ens stregspiller lynhurtigt fremme som den første. Eller også ankommer stregen lige efter fløjene. Det gør de danske strege sjældent, så de skal bare ud over stepperne mod svenskerne.

Det var mange ord om en lille ting i et detaljerigt spil. Jeg skriver dem, fordi jeg tror på dansk semifinale, hvis Klavs Bruun Jørgensen og co. kan vinde kontraslaget.