Sverige sender Danmark ud af VM

Danmark tabte VM-kvartfinalen til Sverige med tre mål.

  • Danmark - Sverige 23-26  (Pausestilling 11-13)
  • Topscorer: Mette Tranborg (Danmark, 7 mål), Hanna Blomstrand (Sverige, 7 mål)
  • Udvisninger (2 min.): Danmark (4), Sverige (2)

Profilen:

Hanna Blomstrand var ubetinget den største profil i kampen. Den 21-årige højreback kom på banen efter et kvarter, og resten af kampen kunne det danske forsvar ikke håndtere hende.

Detaljen:

Danmark var ét mål bagud, da de to lande gik til pausen. Men i pausen kom de yderligere et mål bagud. Det skyldes, at Maria Fisker var overtrådt på sit mål i slutningen af første halvleg.

Danmark møder Sverige i kvartfinalen ved VM 2017. Video: Claus Gadegaard Højlund

Det sagde de efter kampen:

Klavs Bruun Jørgensen, landstræner:

- Jeg synes, vi har en for lang periode, hvor vi forfalder til at gå igennem midten for at skyde. Vi står for langt fra hinanden.

En skrækkelig kamp set med danske øjne. De spillede så dårligt taktisk i forsvaret. Det er ufatteligt, at de ikke får stoppet den svenske højreback, som er gået til sin egen højre side gang på gang. Og så spillede de ikke godt i angrebet i dag. Desværre, men det var det rigtige hold, der vandt.

Referat:

Det kan godt være, at stemningen i Arena Leipzig ikke ligefrem var på kogepunktet tirsdag aften. Der var bare 2387 tilskuere i den store arena med plads til 6000. Men det danske forsvar og den danske bænk sørgede så sandelig selv for, at der var godt gang i den i kampens indledning.

For ligesom i 1/8-finalen mod Tyskland var det et aggressivt, højtråbende og hårdt dansk forsvar, der mødte op til kamp. Og den danske bænk var ligeså voldsomt i stødet. Så meget i stødet, at danskerne i de første minutter fik flere henstillinger for at juble for meget. Så har man hørt det med.

Men det kontante forsvar lønnede sig. Sverige kunne slet ikke finde mulighederne i kampens indledning, og når de endelig kom igennem til frit skud, så havde Sandra Toft igen besluttet sig for at levere en storkamp. Toft reddede et straffekast og flere frie skud i kampens indledning.

Og da den danske anfører Stine Jørgensen viste sine store kvaliteter i angrebsspillet, så kom Danmark hurtigt komfortabelt foran. Stillingen var 5-2 til Danmark efter ti minutter. Stine Jørgensen lavede i alt fem mål i første halvleg.

Men efterhånden meldte Sverige og i særdeleshed anfører Isabelle Gulldén sig ind i kampen. Svenskerne fandt hullerne i det danske forsvar, og indskiftede Filippa Idéhn i det svenske mål begyndte at tage fra. På ganske kort tid udlignede svenskerne den danske føring og bragte sig endda foran med 9-8 efter tyve minutter.

Herfra fulgtes de to hold ad til pausen, hvor stillingen var 13-12 til Sverige.

Det troede alle i hvert fald. Men i pausen valgte det russiske dommerpar at annullere en dansk scoring. Kort før pause scorede Maria Fisker fra fløjen, men der var tilsyneladende overtrådt, og derfor valgte dommerteamet at fratrække Danmark en scoring. Derfor begyndte anden halvleg med 13-11 i Sveriges favør.

Måske var det den episode, der rystede danskerne. For rystede virkede de rød-hvide i hvert fald i begyndelsen af anden halvleg. På bare otte minutter udbyggede Sverige nemlig føringen med yderligere tre mål, så stillingen efter 38 minutter var 18-13 til Sverige.

Filippa Idéhn i det svenske mål var en af hovedårsagerne til, at Sverige var altdominerende efter pausen. Den svenske keeper greb et skud fra Stine Jørgensen, mens hun også reddede et straffekast fra Fie Woller. Det var højdepunkterne for Idéhn i en generelt stor halvleg.

Sverige spillede sig frem til åbne chancer i snart sagt hvert eneste angreb, hvor især København Håndbolds Hanna Blomstrand strålede. Hun scorede syv mål i alt.

Ikke meget fungerede derimod for Danmark i hverken forsvaret eller angrebet, og de blå-gule sikrede sig nærmest semifinalepladsen allerede midt i anden halvleg, da føringen pludselig var på massive 22-15.

Sverige besejrede Danmark med 26-23 og spiller dermed semifinale fredag aften i Hamborg. De danske håndboldkvinder er derimod færdige ved VM i Tyskland.

Se VM i kvindehåndbold på TV 2 PLAY.