EM håndbold

- På nogle punkter håber jeg aldrig, at jeg bliver voksen

Nikolaj Jacobsen, landstræner for Danmark og cheftræner for Bundesligaklubben Rhein-Neckar Löwen Henning Bagger / Scanpix Denmark

Nikolaj Jacobsen vil helst holde fast i sit legesyge og barnlige gemyt, selvom der er ekstra pres, nu hvor han er både klub- og landstræner

Om under en måned står Nikolaj Jacobsen for første gang i spidsen for Danmark ved en slutrunde. Og det er især godt humør og plat humor, der skal bringe succes til Danmark. Det fortæller han i et stort interview i TV 2 SPORT’s EM-magasin.

Han siger tingene, som han ser dem. Lige ud af posen.

- På nogle punkter håber jeg simpelthen aldrig, at jeg bliver voksen.

Nikolaj er voksen, når det skal være seriøst, men resten af tiden er han da mere legebarn, end han er voksen

Mads Mensah Larsen, landsholdsspiller

Det er Nikolaj Jacobsen, den danske landstræner i herrehåndbold, der ikke vil være voksen.

- Jeg håber, at min platte og til tider sorte humor vil være intakt også om 10-20 år, siger han.

Nikolaj Bredahl Jacobsen

Født 22. november 1971 i Viborg (46 år gammel)

Gift med Lenette, sammen har de børnene Freja, Sille og Linus.

Bor i Leimen, knap 100 kilometer syd for Frankfurt am Main.

Cheftræner for Bundesligaklubben Rhein-Neckar Löwen og landstræner for Danmark.

Trænerkarriere:

  • Assistenttræner Viborg 2005-2007
  • Assistenttræner BSV 2007-2011
  • Aalborg Håndbold 2012-2014
  • Rhein-Neckar Löwen 2014-2019
  • Landstræner for Danmark 2017-

Og både det første – hans ligefremme facon – og det andet – hans barnlige gemyt – er noget af det, der gør ham til en meget populær træner. Ikke mindst blandt de spillere, han hundser rundt med til daglig.

- Nikolaj er voksen, når det skal være seriøst, men resten af tiden er han da mere legebarn, end han er voksen, siger Mads Mensah Larsen, der spiller under Jacobsens ledelse på både landsholdet og klubholdet Rhein-Neckar Löwen i Mannheim.

Klubkammeraten Andy Schmid tilføjer:

- Han har en god humor, og der er altid god stemning til træning. Det er vigtigt for os, for vi bruger meget tid sammen. Vi træner meget, og vi rejser meget sammen til og fra kampe. Derfor er det vigtigt, at der er god stemning på holdet, og der er Nikolaj den perfekte træner.

Nikolaj Jacobsens barnlige facon i en ellers resultatorienteret verden lader altså til at gå rent ind hos spillerne. Og resultaterne, dem kan man da heller ikke tillade sig at være voksensur over.

Efter en tilvænningssæson i den tyske Bundesliga, som endte med et sæt sølvmedaljer, har Jacobsen skaffet Rhein-Neckar Löwen to Bundesliga-titler i træk. I øvrigt klubbens to første nogensinde.

- Jo sjovere, vi har det sammen... Jo bedre, vi har det sammen, jo større chance har vi i mine øjne også for at få succes, siger Nikolaj Jacobsen selv om sin mandskabsbehandling.

Der er dog noget, der er vigtigere end hygge og jokes. Faktisk så vigtigt, at alt andet kun er skridt på vejen der til.

- Ja, det skal være hyggeligt og sjovt og alt det der. Men det er jo i en sammenhæng. Det, jeg allerbedst kan lide, det er at vinde. Det er det vigtigste for mig. Det andet skal tilpasses efter at vinde.

Så i virkeligheden ved du bare, at det er mere sandsynligt at vinde, hvis I har det godt sammen?

- Ja, helt sikkert. Det er for mit vedkommende en vej mod målet.

TV 2 SPORT's EM-magasin er på gaden nu, og du kan møde både Nikolaj Jacobsen, Sander Sagosen, Gonzalo Perez de Vargas, Mikkel Hansen, Hans Lindberg og mange flere af de profiler og de hold, der skal dyste om Europamesterskabet fra den 12. januar

I TV 2 SPORT’s EM-magasin, som er på hylderne nu, kan du i en 10 sider stor reportage fra landstrænerens base i Tyskland møde Nikolaj Jacobsen som familiefaderen, der savner tid til at lege med sine børn, håndboldspilleren, der fik sin karriere smadret af en knæskade, storebroren, der tog sig af sine brødre, da begge forældre døde og ikke mindst landstræneren, der fortæller om det liv, som med op- og nedture har gjort ham til den person, han er i dag.