Mors-Thy blev snydt for scoring i tæt kamp - nu vil dommere have hjælp

Dommeren overså en Mors-Thy-scoring i kampen mod Skjern, og det kunne være undgået med videoteknologi.

Mandagens kamp mellem Mors-Thy og ligaens tophold fra Skjern balancerede på en knivsæg, og efter 60 minutter var kampen heller ikke vippet over til et af holdene.

Kampen, som endte 24-24, havde ved stillingen 8-7 til Mors-Thy en situation, hvor hjemmeholdet ikke fik tildelt en scoring.  Det hårde skud fra norske Erik Thorsteinsen Toft havde ellers passeret Skjern-målmand Emil Nielsen og mållinjen, før den skruede ud af målet igen. Det kunne den langsomme gengivelse dokumentere.

Kampens ene dommer Jesper Kirkholm, som stod ved baglinjen ved situationen, kunne ikke se målet og vinkede derfor afvisende. Efter kampen forklarede han, hvorfor han ikke så, at bolden havde krydset målstregen.

- Der er ingen tvivl om, at når man ser tv-billederne bagefter, så er den jo inde. Men den er så sindssyg svær at stå med på baglinjen, fordi den kommer så hurtigt og er så hurtigt ude igen.

Mens han kunne kigge på billederne, der relativ tydeligt viser, at bolden havde været inde over målstregen, appellerede han til, at dommerne skal have hjælp, når det går så stærkt.

- Det er lige præcis sådan en situation, hvor jeg ønsker, at vi har noget teknologi, som kan hjælpe os, fordi det er en sort/hvid kendelse, men den er bare ikke til at se det blotte øje og en fløjte i munden.

Her ses det, at bolden har passeret mållinjen. Dommer Jesper Kirkholm når ikke at observere det, før den skruer væk fra målet.
Her ses det, at bolden har passeret mållinjen. Dommer Jesper Kirkholm når ikke at observere det, før den skruer væk fra målet. Foto: TV 2 SPORT

Det forslag får stor opbakning af både Kirkholms dommermakker, Henrik Mortensen, og TV 2 SPORTs ekspertkommentator Daniel Svensson.

- Det vigtigste er, at det er det rigtige, som bliver dømt. Når der er mål, er der mål. Det er jo pisseærgerligt, siger Mortensen.

- Forhåbentlig kan vi på et tidspunkt få noget teknologi, som vil afhjælpe disse situationer, så vi får de helt fair resultater af kampene, siger Svensson, som heller ikke i første omgang kunne se, at bolden havde passeret mållinjen.

- Det er ikke til at se, og der er ingen tvivl om, at alle os, som er i den her håndboldhal, ønsker håndbolds fremme. Og der bliver begået fejl af spillere, dommere og kommentatorer hele vejen igennem, så derfor er det bare drønsvært at se, når det foregår i det tempo.

Også Mors-Thy-træner Søren Hansen erkendte bagefter, at den var svær at se for Kirkholm.

- Det er selvfølgelig ærgerligt at se, at den er inde. Men den er minimalt inde. Havde vi noget bedre teknologi til at se det, er jeg sikker på, at Kirkholm havde dømt den inde. Han har ikke lang tid til at vurdere den bagefter. Dem, der ærgrer sig mest bagefter, er nok dommerne, siger hjemmeholdets træner.

Teknologi, som kan hjælpe dommerne med at se, om bolden er ude eller inden af håndbold- eller fodboldmålet, eller om den har kontakt linjen og eksempelvis tennis og badminton er i konstant udvikling. Ved håndbold-VM i 2015 testede man videodommer-systemet. Her vil den især blive husket for en kontroversiel episode i kampen mellem Sydkorea og Frankrig. Se episoden her.