EM håndbold

Landstræner har positivt problem: - Jeg har ikke noget førstevalg

Nikolaj Jacobsen har ikke fastlåst sig på en spiller, der skal være førstevalget som playmaker.

Se EM i herrehåndbold på TV 2, TV 2 SPORT og TV 2 PLAY fra den 12. januar.

Det danske håndboldlandshold finpudser EM-formen i disse dage ved Golden League-turneringen i Frankrig.

De tre kampe i turneringen skal bruges på at få spillet forsvaret sammen, øve angrebsåbninger og finde frem til en startopstilling.

Men der er fortsat ikke nogen, der er det ubestridte førstevalg på posten som playmaker. Og det er heller ikke sikkert, at der kommer til at være sådan en, når EM sættes i gang, fortæller landstræner Nikolaj Jacobsen.

For kvaliteterne hos Rasmus Lauge, Mads Mensah Larsen og Morten Olsen er så høje, at Jacobsen ikke vil lade sig nøje.

- Jeg har tre fantastisk gode playmakere, og så er det min opgave at få balanceret det, så alle får brugt deres kvaliteter, siger han til TV 2 SPORT men afviser dog ikke, at der er en spiller, der kan komme til at blive foretrukket i løbet af EM.

- Jeg tror også på et tidspunkt, at holdet sætter sig. Det plejer man at sige under en slutrunde. Så er der nogen, der spiller bedre end andre.

Forskellige kvaliteter

Ved seneste Golden League-turnering var Rasmus Lauge ikke med på grund af en skulderskade. Med ham tilbage er planen for landstræneren, at Lauge og Mensah skiftevis skal stå for at styre kontraspillet sammen med Mikkel Hansen.

Fordelen ved at have begge spillere med er, at de nu kan skiftes til at få en pause undervejs i kampene, så de kan holde til at spille i et konstant højt tempo. Udgangspunktet er så, at Morten Olsen med sit gode overblik og giftige skud kan komme ind i slutningen af kampen, hvor modstanderne er blevet møre.

- Rasmus (Lauge, red.) og Mads (Mensah, red.) har lidt af de samme kvaliteter. De er rigtig dygtige mand-mod-mand og kommer med stor fysik. Morten (Olsen, red.) spiller lidt mere på tværs, mens de to andre er mere direkte i spillet.

- Så der kan være kampe, hvor Rasmus og Mads vinder alle deres mand-mand dueller, og hvor Morten ikke skal ind og spille. Så kan der være andre kampe, hvor der kan være brug for noget andet, og der har Morten nogle helt andre kvaliteter end de to andre, siger Nikolaj Jacobsen, som var godt tilfreds med playmakernes spil i torsdagens sejr over Egypten.

At der ikke er noget førstevalg på playmakerposten passer Rasmus Lauge fint. Han mener, at spillerne blot må være dygtige og professionelle nok, når de så får tid på banen.

- Jeg synes, det skal være sådan. Vi har så mange strenge at spille på, og så afhænger det af, hvilken modstander vi rammer, og hvem der matcher bedst op. Det gør, at man har mange variationer i sit spil, siger Lauge og bakkes op af Mads Mensah.

- Jeg opfatter det også som om, at vi er ligestillet. Så kan det godt være, at når turneringen kommer i gang, at der er en af os, der får mere tid end andre, men jeg tror, det er vigtigt, med de ting vi spiller, at vi alle kommer ind og er friske.

Danmark møder Norge i Golden League lørdag, mens turneringen afsluttes søndag mod Frankrig. Begge kampe kan ses på TV 2.

Foto: