EM håndbold

Lykkelige omstændigheder sender Lauge til EM med 'skyldfølelse'

Rasmus Lauge befinder sig som nybagt far i en af livets lykkeligste stunder. Og netop derfor bliver dette EM noget af det sværeste, han har prøvet.

Se samtlige kampe fra EM-slutrunden på enten TV 2, TV 2 SPORT eller TV 2 PLAY

Den 7. oktober 2017 vil for altid stå som en skelsættende dato i håndboldspilleren Rasmus Lauges liv.

Her ændrede tilværelsen sig drastisk for 26-årige Lauge. Til det positive vel at mærke. Det var nemlig på dén dato, at lille Freja kom til verden, og Rasmus Lauge og hustruen Sabrina dermed blev forældre for første gang.

- Det er bare stort og helt fantastisk. Det har været en kæmpe oplevelse, fortæller Flensburg-Handewitt-spillereren til TV 2 SPORT.

Alt omkring fødslen og de første måneder af forældre-livet er gået upåklageligt for den lille familie i Handewitt i Nordtyskland. Ja, selv masser af søvn om natten har der sågar været plads til. 

Rasmus Lauge

Alder: 26 år

Klub: SG Flensburg-Handewitt (2015-)

Tidligere klubber: BSV (2009-2013), THW Kiel (2013-2015)

Position: Playmaker

Men mens alt umiddelbart er foregået på yderst lykkelig vis, så har omvæltningen også givet anledning til refleksioner over livet og især håndboldkarrieren for landsholds-playmakeren. Egentlig syntes han lidt, det var en udslidt kliché, når folk sagde, at perspektivet på livet ændrer sig, når man bliver forælder. Sådan har han det ikke længere.

Alligevel sidder jeg sådan lidt med en skyldfølelse på en eller anden måde...

Rasmus Lauge

- Der er bare så meget kærlighed, og nu kommer familien før alt andet. Det er helt vildt, hvad sådan et lille væsen kan gøre. Selvom hun kan gøre os trætte og frustrerede, når vi ikke lige ved, hvad vi skal gøre, fordi det er så nyt, så kigger man på hende, og så smiler hun bare en enkelt gang til en, og så er man jo helt blød i knæene, siger Rasmus Lauge, der tydeligt kan mærke, at der er kommet en ny førsteprioritet i livet:

- Håndbold er lige pludselig kommet langt tilbage i prioriteringsrækkefølgen. Jeg elsker mit job, og jeg elsker at være med landsholdet og i klubben. Men nu er der også bare noget andet.

- Det er bare en anden fornemmelse at gå skuffet fra en tabt kamp, og så komme hjem, hvor en helt ny verden åbner sig, så snart jeg træder ind ad døren og får den lille på armen. Så kan du ikke undgå at tænke, ja okay, livet går i den grad videre. Det er virkelig en stor forskel.

Den hårdeste slutrunde venter

I takt med, at Rasmus Lauge er kommet dybere og dybere ind i faderrollen, og i takt med at han har haft tid til at reflektere over de nye prioriteter i livet, så er det også gået op for ham, hvad der venter lige om lidt.

For den kommende EM-slutrunde i Kroatien, der for Danmarks vedkommende begynder lørdag den 13. januar, bliver utvivlsomt en af de sværeste perioder i Rasmus Lauges liv.

- Vi priser os i hvert fald lykkelige for, at FaceTime findes, siger han indledningsvis med et smil på læben og fortsætter:

- Men at skulle være væk fra hende, bliver klart den værste ting under EM. Det bliver sgu hårdt. 

Og for at det ikke skal være løgn, så skal Rasmus Lauge sammen med landsholdet være ekstra lang tid væk fra familien denne gang, fordi træningsturneringen Golden League blev afholdt i Frankrig.

Spillerne mødte ind den 1. januar i Herning til træningssamling. Den 4. januar fløj de til Golden League i Frankrig, og mandag rejser holdet så direkte videre til EM-værtslandet Kroatien. Hvis alt går vel, og Danmark når hele vejen til finaleweekenden ved i Zagreb, så vil spillerne have været væk fra familien i mindst 29 dage. Altså en lille måned.

- Men det er en fælles beslutning. Det er jo ikke kun mig, der beslutter, at jeg gerne vil være med her. Jeg kunne aldrig finde på at gøre det, hvis ikke min bedre halvdel også mente, at hun kunne klare det selv. Hvis hun sagde noget andet, så ville jeg ikke tage med. Så enkelt er det, siger Rasmus Lauge og fortsætter:

- Alligevel sidder jeg sådan lidt med en skyldfølelse på en eller anden måde. Over at jeg ikke lige kan være der og hjælpe til. For der kommer hårde perioder uanset hvad. Det er der jo næsten hver dag. 

Hverken Rasmus Lauges forældre eller svigerforældre bor dog mere end to timers kørsel fra familiens bopæl i det nordtyske. Så hjælpen er nær, skulle der blive brug for det, mens Rasmus Lauge selv sidder på et hotelværelse i Kroatien. Det giver en ro i maven hos Lauge.

- Og det er jo fordi, vi synes, det er sjovt at være her, og fordi vi gerne vil spille på landsholdet, at vi gør det her. Så bliver det bare lidt hårdt, men det er sådan, det er. Man må tage det sure med det søde, siger han.

Et - næsten - perfekt efterår

Efteråret 2017 var generelt en positiv tid for Flensborg-playmakeren. For udover de lykkelige omstændigheder på privatfronten, så kørte håndboldkarrieren også i et højt og velsmurt gear.

Rasmus Lauge om sin gode fysiske form

- Jeg er blevet mere bevidst om min egen krop. Jeg ved mere om tingene, når jeg lige selv skal styrketræne. Jeg ved, når jeg lige har brug for stabilitet til knæene eller skuldrene. Der har jeg måske mere forstand på det i dag, hvor jeg tidligere bare fik et program udleveret, som jeg bare kørte igennem. Mine skadesperioder har jo også gjort, at jeg kender rumlen. Jeg ved, hvad min krop har godt af. Det er nok den store forskel. Jeg er mere bevidst om min egen krop, end dengang jeg for eksempel var i Danmark.

I den tyske Bundesliga var Rasmus Lauge forskånet for skader, og han spillede derfor i alle 19 kampe for Flensburg-Handewitt i efterårssæsonen. Her scorede han ikke mindre end 111 mål, hvilket er nok til en sjetteplads på topscorerlisten, og lavede 56 assists. Ser man udelukkende på de personlige statistikker, så er det en af de bedste halvsæsoner i hans karriere.

Alligevel er der noget, der nager.

- Det er sådan lidt blandet. Jeg har svært ved at være så meget oppe at ringe over min egen præstation, når vi som hold har skuffet nogle steder i forhold til mesterskabskampen, siger Rasmus Lauge.

Flensburg-Handewitt ligger på en aktuel fjerdeplads i Bundesligaen - fire point fra førerholdet Rhein-Neckar Löwen. Og i en klub som Flensborg, der altid skal spille med om mesterskabet, er det ikke nødvendigvis godt nok.

- Nu har vi bragt os i en situation, hvor vi ikke har råd til at smide så mange point, hvis vi vil være mestre eller slutte i top to og dermed få en Champions League-plads. Den skuffelse overskygger lidt min egen præstation.

Men den personlige succes varmer nu alligevel på sådan en kold januar-dag. Især er han glad for at have det med i baghovedet, når han om lidt går ind til en EM-slutrunde for sit land.

- Det er da klart, at jeg føler mig godt tilpas. Jeg føler, det går fint personligt. Jeg har også haft en sæson, hvor jeg har scoret flere mål, end jeg plejer, siger Rasmus Lauge og giver en mulig forklaring på succesen:

- Vi har lavet lidt om på det fysiske, efter Maik Machulla har taget over som cheftræner. Han har tilknyttet en atletisk fysisk træner. Og det har sgu nok lagt et lag på, synes jeg. Selvfølgelig er det dejligt, når man føler sig godt tilpas. Det vigtigste for mig er jo, at jeg holder mig sund og rask, og derfor er den fysiske træning også så vigtig.

Den 13. januar tager Danmark og Rasmus Lauge hul på EM i Kroatien. Med i baghovedet har han sine 111 Bundesligamål, sine 56 assists og sin sublime form. Og ikke mindst den nu tre måneder gamle datter, Freja:

- Måske er det noget, der gør det nemmere at tage den med ro, når jeg står i de vigtige kampe og pressede situationer.