EM håndbold

Farvel til Lindberg og Toft: Her er det danske landshold anno 2023

Flere profiler på det danske herrelandshold står foran snarlige landsholdsstop. TV 2 SPORT har derfor undersøgt, hvordan holdet kan se ud om fem år.

Når de danske håndboldherrer den 13. januar indleder EM-slutrunden i Kroatien, så er det med et ganske rutineret landshold.

Faktisk så rutineret, at hele syv spillere er over 30 år gamle. Det gælder for Mikkel Hansen(30), Lasse Svan(34), Hans Lindberg(36), Henrik Møllgaard(32), Morten Olsen(33), René Toft Hansen(32) og Henrik Toft Hansen(31).

Dermed er det et interessant tankeeksperiment at forestille sig, hvordan det danske herrelandshold i håndbold mon ser ud om fem år. For der vil unægteligt være en del nye navne.

Allerede nu er flere af de helt rutinerede spillere væk fra Nikolaj Jacobsens landshold. 36-årige Kasper Søndergaard sagde selv stop for få måneder siden, mens 35-årige Anders Eggert - ufrivilligt - er blevet valgt fra til EM-truppen.

Og skal man tro TV 2 SPORT's håndboldekspert Daniel Svensson, så vil endnu flere af de rutinerede kræfter på landsholdet formentlig bruge VM-slutrunden på hjemmebane i Danmark i 2019 som en afslutning på landsholdskarrieren. 

Men hvordan kunne det danske herrelandshold så se ud om fem år ved VM i 2023 i Polen og Sverige? Den lille øvelse har TV 2 SPORT's håndboldekspert Daniel Svensson kastet sig ud i at løse. Han giver herunder sit bud på en startopstilling på det danske landshold i 2023.

 1. Niklas Landin.

  Niklas Landin

  THW Kiel, Målvogter

  Han er ikke typen, der begrænser sig og stiller sig tilfreds med det niveau, han har i dag. Han stiller store krav til sig selv og kan fortsat udvikle sig. Så jeg forestiller mig, at han uden de store problemer kommer til at blive bedre og bedre. Derfor vil han også være førstevalg som 34-årig om fem år og uden tvivl fortsat være blandt de bedste i verden.

 2. Patrick Wiesmach.

  Patrick Wiesmach

  Aalborg Håndbold, Højre fløj

  Her tror jeg på 27-årige Patrick Wiesmach. Jeg synes jo, han har været det oplagte valg efter Hans Lindberg og Lasse Svan i mange år, men han har ligesom manglet det internationale gennembrud. Nu skal han så til Bundesligaen(til SC DHfK Leipzig til sommer), og der tror jeg, han får den sidste hårdførhed.

 3. Niclas Kirkeløkke.

  Niclas Kirkeløkke

  GOG, Højre back

  Jeg tror på Niclas Kirkeløkke som førstevalget, men med Peter Balling og Martin Larsen lige i hælene på ham. Kirkeløkke er for mig en meget komplet spiller, der også har et højt niveau i sit forsvarsspil – og har potentiale til at løfte det yderligere. Han har simpelthen så stort et talent, at hvis han opvartes og formes på den rigtige måde, så kan han blive en spiller i verdensklasse. 

 4. Rasmus Lauge.

  Rasmus Lauge

  SG Flensburg-Handewitt, Playmaker

  Jeg tror, at uanset om der skulle komme en skade indenfor de næste fem år, så er han så dygtig en spiller i begge ender og i alle facetter af spillet, at han kommer til at være den dominerende playmaker i mange år endnu. Til den tid vil han kun være 31 år gammel.

 5. Mikkel Hansen

  Mikkel Hansen

  Paris Saint-Germain, Venstre back

  Det kommer fuldstændigt an på, om han selv har lyst til fortsat at spille. Men det tror jeg stadigvæk, han har om fem år som 35-årig. Jeg er sikker på, at Mikkel Hansen gerne vil sætte et aftryk og være den landsholdsspiller med flest kampe og flest landsholdsmål. Jeg tror, Mikkel Hansen fortsætter, til han overhovedet ikke orker håndbold mere. Og så længe han er der, så er han førstevalg. Men ellers ser jeg GOG's Lasse Møller som arvtageren på venstre back. 

 6. Magnus Landin

  Magnus Landin

  KIF Kolding København, Venstre fløj

  Allerede på nuværende tidspunkt har han vist sig rigtig vigtig for det danske landshold, og han er nærmest allerede førstevalg. Han har nogle kvaliteter, som kommer Danmark til gavn i fremtiden. Specielt forsvarsmæssigt. Og så er han også en virkelig dygtig afslutter. Jeg ser også Casper U. Mortensen som en fortsat del af landsholdet, men jeg tror bare, at Magnus Landin med sit skifte til Kiel til sommer får sit internationale gennembrud og dermed bliver endnu bedre.

 7. Magnus Saugstrup.

  Magnus Saugstrup

  Aalborg Håndbold, Streg

  Jeg føler ikke, at 21-årige Magnus Saugstrup på nogen måde har nået i nærheden af sit potentielle topniveau endnu. Han har rigtig mange ting, han kan lægge på sit spil endnu. Det til trods, så er han blevet kåret til den bedste stregspiller i sin årgang. Og om fem år så tror jeg, at Saugstrup har spillet og trænet sig til et endnu højere niveau og er en fast del af landsholdet. Derudover ser jeg også, at Henrik Toft fortsat kan være en del af landsholdet.

Fotos: Niklas Landin. (Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark), Patrick Wiesmach. (Henning Bagger / Scanpix Denmark), Niclas Kirkeløkke. (Henning Bagger / Scanpix Denmark), Rasmus Lauge. (Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark), Mikkel Hansen (Henning Bagger / Scanpix Denmark), Magnus Landin (Henning Bagger / Scanpix Denmark), Magnus Saugstrup. (Henning Bagger / Scanpix Denmark),

Her er altså for eksempel ingen Hans Lindberg, Lasse Svan eller René Toft Hansen. Spillere, som i adskillige år har været store profiler for Danmark. Nye kræfter skal tage over.

Også TV 2 SPORT's håndboldekspert Claus Møller Jakobsen har kastet sig ud i samme øvelse. Herunder ses hans bud på en startopstilling ved VM i 2023. I parentes ses den alder, som spilleren vil have om fem år.

Claus Møller Jakobsens bud på landsholdet i 2023:

 • Mål: Niklas Landin(34) (Alternativ: Emil Nielsen)
 • Venstre fløj: Magnus Landin(27)
 • Venstre back: Mikkel Hansen(35) (Alternativ: Lasse Møller)
 • Playmaker: Rasmus Lauge(31) (Alternativ: Mads Mensah)
 • Højre back: Niclas Kirkeløkke(28)
 • Højre fløj: Johan Hansen(28)
 • Stregspiller: Magnus Saugstrup(26) (Alternativ: Simon Hald)

Som det ses, så er de to håndboldeksperter faktisk kun uenige om en enkelt plads på holdet. Mens Daniel Svensson ser Patrick Wiesmach fra Aalborg Håndbold som førstevalget på højre fløj, så har Claus Møller Jakobsen valgt den unge Johan Hansen fra BSV.

Johan Hansen kommer oprindeligt fra Færøerne og har da også spillet for det færøske håndboldlandshold, inden han i 2013 valgte at stille op under dansk fane. Her har han været med til at vinde VM-sølv for U/21-landshold i 2015, hvor han også blev valgt til turneringens bedste højrefløj. Hansen har da også allerede fået debut på det danske A-landshold, hvor han har spillet otte kampe og scoret tolv mål.

Hvis man vil have en idé om, hvordan landstræner Nikolaj Jacobsen ser sit danske landshold i fremtiden, kan det også give mening at se på den bruttotrup på 28 spillere, som han i december udtog forud for EM i januar. For selvom truppen siden er blevet slanket til den endelige EM-trup på 17-18 spillere, så kan bruttotruppen give et indblik i, hvordan fremtiden ser ud på de forskellige positioner.

Det bør nævnes, at Både Johan Hansen og Patrick Wiesmach har siddet ude med skader i slutningen af 2017, og måske derfor fremgår de ikke i bruttotruppen, der ses herunder:

EM-bruttotruppen

Målvogtere

 • Niklas Landin, THW Kiel
 • Emil Nielsen, Skjern Håndbold
 • Jannick Green, SC Magdeburg
 • Kevin Møller, SG Flensburg-Handewitt

Stregspillere

 • Anders Zachariassen, SG Flensburg-Handewitt
 • René Toft Hansen, THW Kiel
 • Henrik Toft Hansen, SG Flensburg-Handewitt
 • Simon Hald, Aalborg Håndbold
 • Magnus Saugstrup, Aalborg Håndbold

Fløjspillere

 • Magnus Landin, KIF Kolding København
 • Casper U. Mortensen, TSV Hannover-Burgdorf
 • Anders Eggert, Skjern Håndbold
 • Lasse Svan, SG Flensburg-Handewitt
 • Hans Lindberg, Füchse Berlin
 • Tim Sørensen, IFK Kristianstad

Bagspillere

 • Niclas Kirkeløkke, GOG
 • Nikolaj Markussen, Bjerringbro-Silkeborg
 • Rasmus Lauge, SG Flensburg-Handewitt
 • Henrik Møllgaard, PSG Paris
 • Mads Mensah, Rhein-Neckar Löwen
 • Mikkel Hansen, PSG Paris
 • Morten Olsen, TSV Hannover-Burgdorf
 • Michael Damgaard, SC Magdeburg
 • Jacob Holm, Ribe-Esbjerg HH
 • Martin Larsen, Aalborg Håndbold
 • Peter Balling, TTH Holstebro
 • Lasse Møller, GOG
 • Andreas Holst Jensen, Aalborg Håndbold

Danmark tager hul på EM-slutrunden i Kroatien lørdag den 13. januar, hvor Ungarn er modstanderen i første opgør. Og her er det altså nedenstående trup, der skal klare ærterne.

Danmarks trup til EM 2018

Niklas Landin

Niklas Landin

Navn: Niklas Landin Jacobsen
Alder: 28 år
Position: Målmand
Klub: THW Kiel
Landsholdsdebut: 28. november 2008
Landskampe/mål: 171/5

Foto: Bo Amstrup / Scanpix Denmark

Jannick Green

Jannick Green

Navn: Jannick Green Krejberg
Alder: 29 år
Position: Målmand
Klub: SC Magdeburg
Landsholdsdebut: 25. oktober 2007
Landskampe/mål: 96/2

Foto: Bo Amstrup / Scanpix Denmark

Magnus Landin

Magnus Landin

Navn: Magnus Landin Jacobsen
Alder: 22 år
Position: Fløjspiller
Klub: KIF Kolding København
Landsholdsdebut: 10. juni 2015
Landskampe/mål: 24/49

Foto: Bo Amstrup / Scanpix Denmark

Casper U. Mortensen

Casper U. Mortensen

Navn: Casper Ulrich Mortensen
Alder: 27 år
Position: Fløjspiller
Klub: TSV Hannover-Burgdorf
Landsholdsdebut: 15. april 2010
Landskampe/mål: 99/272

Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Lasse Svan

Lasse Svan

Navn: Lasse Svan Hansen
Alder: 34 år
Position: Fløjspiller
Klub: SG Flensburg-Handewitt
Landsholdsdebut: 28. oktober 2003
Landskampe/mål: 182/421

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Hans Lindberg

Hans Lindberg

Navn: Hans Lindberg
Alder: 36 år
Position: Fløjspiller
Klub: Füchse Berlin
Landsholdsdebut: 19. marts 2003
Landskampe/mål: 245/668

Foto: Bo Amstrup / Scanpix Denmark

Mikkel Hansen

Mikkel Hansen

Navn: Mikkel Hansen
Alder: 30 år
Position: Backspiller
Klub: PSG Handball
Landsholdsdebut: 5. juni 2007
Landskampe/mål: 177/834

Foto: Bo Amstrup / Scanpix Denmark

Michael Damgaard

Michael Damgaard

Navn: Michael Damgaard Nielsen
Alder: 27 år
Position: Backspiller
Klub: SC Magdeburg
Landsholdsdebut: 5. april 2013
Landskampe/mål: 58/137

Foto: Bo Amstrup / Scanpix Denmark

Rasmus Lauge

Rasmus Lauge

Navn: Rasmus Lauge Schmidt
Alder: 26 år
Position: Playmaker
Klub: SG Flensburg-Handewitt
Landsholdsdebut: 15. april 2010
Landskampe/mål: 87/146

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Henrik Møllgaard

Henrik Møllgaard

Navn: Henrik Møllgaard Jensen
Alder: 32 år
Position: Backspiller
Klub: PSG Handball
Landsholdsdebut: 3. juni 2006
Landskampe/mål: 117/158

Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Peter Balling

Peter Balling

Navn: Peter Balling Christensen
Alder: 27 år
Position: Backspiller
Klub: TTH Holstebro
Landsholdsdebut: 20. juni 2015
Landskampe/mål: 18/33

Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Niclas Kirkeløkke

Niclas Kirkeløkke

Navn: Niclas Vest Kirkeløkke
Alder: 23 år
Position: Backspiller
Klub: GOG
Landsholdsdebut: 3. november 2016
Landskampe/mål: 13/22

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Mads Mensah

Mads Mensah

Navn: Mads Mensah Larsen
Alder: 26 år
Position: Playmaker
Klub: Rhein-Neckar Löwen
Landsholdsdebut: 17. juni 2011
Landskampe/mål: 90/189

Foto: Bo Amstrup / Scanpix Denmark

Morten Olsen

Morten Olsen

Navn: Morten Toft Olsen
Alder: 33 år
Position: Playmaker
Klub: TSV Hannover-Burgdorf
Landsholdsdebut: 14. april 2006
Landskampe/mål: 59/155

Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

René Toft Hansen

René Toft Hansen

Navn: René Toft Hansen
Alder: 32 år
Position: Stregspiller
Klub: THW Kiel
Landsholdsdebut: 7. september 2005
Landskampe/mål: 125/188

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Anders Zachariassen

Anders Zachariassen

Navn: Anders Zachariassen
Alder: 26 år
Position: Stregspiller
Klub: SG Flensburg-Handewitt
Landsholdsdebut: 20. juni 2015
Landskampe/mål: 9/15

Foto: Bo Amstrup / Scanpix Denmark

Henrik Toft Hansen

Henrik Toft Hansen

Navn: Henrik Toft Hansen
Alder: 31 år
Position: Stregspiller
Klub: SG Flensburg-Handewitt
Landskampe/mål: 101/188

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark