EM håndbold

12.000 larmende kroater vil psyke ham efter historisk skifte

Stefan Vujic har skiftet nationalitet, så han fremover repræsenterer Serbien. I sin første kamp møder han sit gamle landshold.

Se kampen mellem Kroatien og Serbien fredag på TV 2 PLAY klokken 20.30.

Når Kroatien fredag aften åbner EM på hjemmebane, vil de 12.000 tilskuere i Spaladium Arena, Split, formentlig have øjnene stift rettet på særligt én spiller.

Stefan Vujic.

For to måneder siden foretog den 26-årige playmaker det utænkelige skifte. Som den første håndboldlandsholdsspiller nogensinde skiftede han det kroatiske statsborgerskab ud med det serbiske. En opsigtsvækkende handling taget i betragtning af de to Balkan-landes indbyrdes forhold.

Under deres seneste EM-møde, semifinalen i 2012 i Serbien, kastede værtsnationens tilskuere skyts efter den kroatiske stjerne Ivano Balic.

Ved et uheld ramte de deres egen spiller Zarko Sesum i højre øje med en indtil videre ukendt genstand. Noget der gør, at Sesum i dag har mistet en del af synet på øjet. Også den kroatiske målmand blev konstant ramt i øjnene af laserlys fra de serbiske tilskuere, så hans udsyn blev reduceret.

Forinden semifinalen havde 50 serbiske hooligans angrebet den kroatiske spillerbus med blandt andet sten og køller. Desuden blev der sat ild til fire biler med kroatiske nummerplader. I alt blev 35 biler smadret og 13 personer såret.

Seks år senere står de så over for hinanden igen. Denne gang i Kroatien hvor en tidligere kroat står til at gøre sin debut for Serbien. Vujic er klar på, hvad der kommer til at vente.

- De kroatiske tilskuere er temperamentsfulde, og de vil skabe en atmosfære med helvedeslignende tilstande. Der vil formentlig komme fornærmelser fra dem, men jeg vil forsøge ikke lægge mærke til det, siger Vujic til det serbiske medie Blic Sport.

Nægtede kroatisk uafhængighed

For at finde årsagen til hadet mellem de to lande skal tiden spoles tilbage til midten af det 20. århundrede.

Da Anden Verdenskrig var forbi, samlede Slovenien, Makedonien, Bosnien, Kroatien, Serbien og Montenegro sig til en kommunistisk republik ved navn Jugoslavien. Med en klar overvægt af det serbiske folk.

Landene blev holdt sammen af lederen Tito, men langsomt begyndte de at glide fra hinanden, da han døde i 1980.

De har støttet mig, da jeg optrådte for alle årgange hos det kroatiske landshold, og da jeg søgte om at få serbisk pas

Stefan Vujic om sine forældre

Slovenien og Kroatien var de første lande til at erklære sig selvstændige. Det skete i 1991. Især kroaterne var bekymret over, at den serbiske leder Slobodan Milosevic begyndte at overtage magten.

De kroatiske bekymringer gjorde ifølge danmarkshistorien.dk serberne i landet urolige. De håbede i stedet på, at Milosevic ville frelse dem for den kroatiske uafhængighed.

Kroatien og Serbien var derfor uenige om fremtiden for Jugoslavien. Forholdet mellem de to lande blev ikke bedre af, at der gik rygter om, at begge lande begyndte at opruste med våben, i tilfælde af det skulle blive nødvendigt med en krig.

Efter Kroatiens uafhængighedserklæring forsøgte den jugoslaviske hær - primært serbere - at få styr på landet. De ville erobre en del af Kroatien, som de mente hørte til Jugoslavien.

Men den kroatiske hær ville det anderledes.

Den konflikt endte med at gå ud over en masse civile, som kom i klemme mellem de to landes hære.

Konflikten fortsatte de næste fem år, hvor den kroatiske hær satte to store angreb ind for at få serberne ud af landet. Resultatet blev 100.000 serbere, der måtte flygte. Dem, der ikke gjorde, blev såret eller dræbt af den kroatiske hær.

De efterfølgende år erklærede flere af de andre jugoslaviske lande også deres selvstændighed i det, der skulle gå hen og blive den blodigste konflikt i Europa siden Anden Verdenskrig.

Blev lokket af holdkammerater

Stefan Vujic havde på trods af blodsudgydelserne ingen kvaler ved at skifte nationalitet.

Tre år var gået siden hans seneste landskamp for Kroatien, så han levede op til det eneste krav fra det internationale håndboldforbund, IHF, når en spiller ville repræsentere et andet land.

Idéen blev første gang luftet af hans serbiske holdkammerater i Steua Milos Kostadinovic og Ivan Dimitrijevic.

De fandt ud af, at Vujic havde serbiske forældre og foreslog derfor, at han skulle repræsentere dem i stedet for.

Vujic besluttede at mødes med assistenttræneren for det serbiske landshold for at høre nærmere om muligheden. Derefter havde han kun én person, han ville henvende sig til, inden han tog sin beslutning. Sin far.

- Han sagde, 'vi har opdraget dig godt, så du er i stand til at træffe disse beslutninger af dig selv'. Han ved bedst af alle, at der var meget konkurrence på min position med (Luka, red.) Cindric og (Igor, red.) Karacic, siger Vujic til det serbiske medie Novosti og fortæller, at forældrene kun har bakket op om hans beslutninger.

- De har støttet mig, da jeg optrådte for alle årgange hos det kroatiske landshold, og nu da jeg søgte om at få serbisk pas.

Jeg håber, at vores forhold har udviklet sig, og at vi ikke dvæler ved fortiden

Stefan Vujic

Kroatiens landstræner, Lino Cervar, opsøgte Vujic for at høre, om beslutningen var endelig. Det var den.

Derfor kunne den serbiske landstræner, Jovica Cvetkovic, den 4. november sidste år præsentere Vujic som en del af sin 18 mand store EM-trup.

Stadig venner med kroater

Selvom skiftet i historisk forstand har stor betydning, kommer det på håndboldbanen ikke til at nå de samme højder.

For Vujic har ikke nogen gloværdig karriere bag sig, mener TV 2 SPORTs håndboldekspert Peter Bruun Jørgensen.

- Det er det umulige skifte, og det må være meget specielt for ham med den historik, som landene har uden for håndboldbanen.

- Han har set sin mulighed for at få mere spilletid, men kroaterne har flere dygtige spillere. Så det får ikke rigtig nogen betydning spillemæssigt, vurderer Peter Bruun Jørgensen.

Det er heller ikke engang sikkert, at Vujic kommer i aktion i kampen mod Kroatien. Playmakeren er tvivlsom til kampen, da han ikke deltog i Serbiens sidste træning og i stedet kun modtog behandling på sidelinjen.

Peter Bruun Jørgensen overværede dog, at Vujic gav kram til de kroatiske spillere, som trænede efter Serbien. Den venlige stemning mellem de to landshold bakkes op af de kroatiske spillere, som har forsøgt at tale skiftet ned.

Vujic fortæller også, at han fortsat har et godt forhold til flere af spillerne. Især Luka Stepancic, som han har spillet sammen med tidligere.

- Vi har et venskabeligt forhold, hvor vi ikke kun taler om håndbold. Også private ting. Der er en naturlig rivalisering mellem os, men kun på banen. Udenfor er vi venner. Der er ikke noget ondt blod, siger Vujic, som er født og opvokset i Kroatien.

Han ved dog godt, at hans skifte ikke går ubemærket hen hos de kroatiske tilskuere. Det er blandt andet derfor, at ingen serbiske tilskuere tør at dukke op til åbningskampen.

Kun kroater vil være til stede ved fredagens udsolgte kamp.

- Jeg elsker at spille for fulde tribuner, og jeg bliver specielt motiveret af, at alle vil være imod mig. Derfor er jeg ikke bange, siger Vujic, men håber, at tilskuerne vil holde sig inden for rammerne.

- Jeg er sikker på, at hjemmepublikummet ikke vil invadere banen på grund af den store sikkerhed, og de vil bestemt ikke gøre sit hold nogen tjeneste, hvis de skaber problemer. Jeg håber, at vores forhold har udviklet sig, og at vi ikke dvæler ved fortiden. De ting, som der er sket mellem de to lande, har ikke noget med håndbold at gøre.

De to landshold har vundet over hinanden lige mange gange ved slutrunder. Dermed kan en sejr fredag aften give håneretten indbyrdes mellem de to lande.