EM håndbold

Stor EM-overraskelse: Sverige banket i første kamp

Sverige kom skidt fra start ved EM i Kroatien, da de overraskende måtte se sig slået af Island i slutrundens første kamp.

Den første kamp ved EM i Kroatien bød også på den første overraskelse. 

Sverige gik på banen i Spaladium Arena i Split som favoritter mod Island i slutrundens premierekamp, og netop af den årsag gjorde det måske også mere ondt, da de efter en times spil måtte se sig slået med 26-24.  

Vi bliver tilintetgjort, mast og knust. Det er en mareridtskamp det her

Robert Perlskog, kommentator, svensk TV3

Islændingene havde inden slutrunden tabt stort til Tyskland to gange, og da de også kun formåede at kvalificere sig til EM på yderste mandat, var der ikke meget, der pegede i retning af, at de skulle besejre Sverige, der vandt deres kvalifikationsgruppe. 

Men allerede fra kampens indledning stod det klart, at de undertippede islændinge ikke havde tænkt sig at give op uden kamp - tvært imod. 

Island lagde ud som lyn og torden, og efter seks minutters spil var de foran med hele 6-1, hvorfor svenskernes landstræner Kristján Andrésson tog konsekvensen og lagde det grønne timeout-kort.

Det var dog uden den store effekt. Island fortsatte, hvor de slap, og med sit mål nummer 1800 i nationaldragten kunne 38-årige Guðjón Valur Sigurðsson sende islændingene foran med 8-2. 

Guðjón Valur Sigurðsson scorede fredag aften sit landsholdsmål nummer 1800 for Island. Video: Christopher Roth & 11492

Og problemerne fortsatte for Sverige halvegen igennem. De kunne slet ikke få offensiven til at fungere, og da Björgvin Páll Gústavsson i det islandske mål fandt én af de helt store dage frem, var svenskerne undervejs nede ni mål. 

- Vi bliver tilintetgjort, mast og knust. Det er en mareridtskamp det her, sagde kommentator på svensk TV3 Robert Perlskog i løbet af 1. halvleg. 

Takket være en række islandske fejl i angrebet og en scoringspause på over ni minutter, så kunne de svenske håndboldherrer hente lidt ind på forspringet og gå til pause bagud med 8-15. 

Ydmygelsen fortsatte efter pausen

Svenskerne kom godt ud til 2. halvleg og hentede inden for det første minut to mål af det islandske forspring, men glæden varede kort. 

Islændingene vågnede op, og så var Sverige igen i problemer. Island scorede seks gange i træk og bragte sig foran med 21-11, hvorfor sejren naturligvis var meget langt væk for svenskerne. 

Men de gav ikke op. Sverige arbejdede sig tilbage i kampen, og da de islandske spillere pludselig røg ind i en scoringskrise på otte minutter, så var forspringet med 10 minutter igen kun nede på fire mål. 

Island kom igen på måltavlen, og da Aron Palmarsson tre minutter før tid omsatte en kontramulighed til scoring og sendte islændingene foran med 26-21, så var kampen afgjort. 

Selvom svenskerne formåede at pynte resultatet, så kunne de islandske spillere alligevel juble over en sejr på 26-24 over Sverige i Spaladium Arena.