EM håndbold

Danmark taber sensationelt til Tjekkiet ved EM

Danmark var kæmpefavorit, men floppede gevaldigt mod Tjekkiet ved EM. En plads i mellemrunden er dog sikker.

  • Danmark-Tjekkiet 27-28 (Pausestilling: 16-15)
  • Topscorere: Mikkel Hansen (Danmark, 7 mål), Ondřej Zdráhala (Tjekkiet, 8 mål)
  • Udvisninger (2 min.): Danmark 3, Tjekkiet 4

Det betyder resultatet:

Trods nederlaget er Danmark sikker på en plads i mellemrunden ved EM. Det store spørgsmål er nu, hvor mange point Danmark får med sig i mellemrunden, og det kan blive alt fra nul til fire point. Danmark møder i sidste gruppekamp Spanien. Kampen spilles onsdag klokken 20:30.

Profilen:

Niklas Landin blev pillet ud af første kamp mod Ungarn efter en skidt indsats, men den danske stjernemålmand fik spillet sig gevaldigt op mod Tjekkiet. I en kamp, hvor Danmark havde det langt sværere end forventet, diskede han op med flere vigtige redninger.

Detaljen:

Efter knap 18 minutters spil holdt Niklas Landin tjekkerne fra at tage føringen, da han svingede sit højre ben op i hovedhøjde og reddede Jakub Hrstkas skud fra fløjen.

Den danske målmand holder Danmark inde i kampen. Video: Anders Masannek Jørgensen

Det sagde de efter kampen:

Mikkel Hansen

- Vi mangler vel 10-15 procent i alle spillets facetter. Det var ikke godt. Det skal jeg ikke lægge skjul på. Jeg synes ellers, vi får en okay start, men vi laver utroligt mange fejl og giver dem en masse kontramål. Når vi endelig spiller os til chancer, brænder vi for meget på deres målmand. Så bliver man straffet, og sådan er det at spille et EM.

Lyn-analyse

Det blev ikke nogen stor landskamp af Danmark. Selvom både Rasmus Lauge og Mikkel Hansen undervejs forkælede os med store aktioner, var forsvarsspillet så sløjt, at tjekkerne kom alt for let til både chancer og mål. Konkurrencen i herrehåndbold er knivskarp, og selv upåagtede spillere fra Tjekkiet kan på dagen blive en trussel. Det blev aftenens kamp et skræmmende eksempel på.

Henrik Toft Hansen

- De følger med os hele vejen, og vi får ikke skabt det hul, vi er tæt på at have i løbet af kampen. Det er en utroligt ærgerlig følelse at stå med.

Referat

Lars Bruun-Mortensen, TV 2 SPORT i Varaždin

Efter 17 minutter og 11 sekunder ville en ildrød Nikolaj Jacobsen ikke se på det længere.

De havde sagt alt det rigtige op til kampen. Alle de pæne og forventelige ord om, at opgaven selvfølgelig blev taget alvorligt, og at ingen ville undervurdere et tjekkisk hold, der havde tabt med 17 mål til Spanien.

Et kvarters håndbold i EM-arenaen i Varazdin havde vist noget andet. De danske håndboldherrer havde umådeligt svært ved at præstere i en kamp, der på forhånd næsten var blevet udråbt som umulig at tabe.

- Vi ligger og pisser boldene væk, rasede den danske landstræner, da spillerne samlede sig omkring ham, efter timeoutkortet var smidt.

10-10 mod Tjekkiet var ikke acceptabelt.

- De har scoret 10 mål, og de seks mål er på vores fejl, slog landstræneren fast.

Danmark-Tjekkiet ved EM. Video: Anders Masannek Jørgensen

Han havde ladet René Toft blive på bænken fra start og sendt Anders Zachariassen i kamp til stregspillerens første minutter ved EM, og Lasse Svan havde afløst Hans Lindberg på højre fløj. Men ellers var det samme stærke opstilling som i åbningssejren over Ungarn.

Zachariassen scorede fire af Danmarks seks første mål, så Danmark førte 6-3, men forsvaret havde slet ikke samme niveau som mod Ungarn.

Derfor tog landstræneren timeout ved 10-10 – uden at det dog gav den store effekt på måltavlen. Efter 25 minutter havde tjekkerne scoret lige så mange mål som i hele deres første kamp mod Spanien, og Danmark førte med beskedne 16-15 ved pausen.

Også mandag aften var der flot opbakning i Varazdin fra mange hundrede med rød-hvide flag på kinderne, og de blev holdt helt ude på kanten af deres plasticstole helt til allersidste sekunder.

Danmark fik opbygget en føring på et par mål, men den tjekkiske keeper Martin Galia sørgede med flere flotte redninger for, at danskerne ikke kunne stikke af. Magnus Landin brændte, da Danmark havde chancen for at komme på 24-20, og i stedet kom Tjekket tilbage og bragte sig også foran 26-25 med kun godt fem minutter igen.

De sidste minutter havde al den spænding og nervøsitet, som selv ikke de største sensationshungrende håndboldfolk havde forudset på forhånd. De danske fans brølede deres begejstring ud, da Niklas Landin reddede straffekast ved stillingen 26-26 med tre minutter igen, men få minutter senere tog de selvsamme fans sig til hovedet i vantro. Rasmus Lauges afslutning i sidste minut blev reddet af keeper Galia, og så havde Tjekkiet leveret en af historiens største EM-sensationer og vandt 27-26.

Trods nederlaget har Danmark stadig gode muligheder for at tage de maksimalt mulige fire point med til mellemrunden. Hvis Tjekkiet taber den sidste kamp til Ungarn og ikke går videre, og Danmark samtidig slår Spanien i den sidste gruppekamp onsdag, får danskerne de fire point fra Ungarn- og Spanien-kampene med videre i turneringen.

Taber Danmark til Spanien, risikerer danskerne at gå videre uden point, men de er allerede nu sikre på at komme videre til mellemrunden, fordi Danmark i det indbyrdes regnskab med Tjekkiet og Ungarn ikke kan blive dårligst uanset resultatet af tjekkernes møde med ungarerne på onsdag.