EM håndbold

EHF afviste protest – men her er beviset, der bakker Slovenien op

Sloveniens protest over afslutningen mod Tyskland er afvist, fordi et dommerskøn er endeligt - også selv om det er forkert.

Se alle kampe fra EM direkte og on demand på TV 2 PLAY

Det var efter alt at dømme en dommerfejl, da de litauiske dommere Gatelis og Mazeika tildelte Tyskland et straffekast efter tid og på den måde forærede tyskerne ét point i EM-kampen mod Slovenien.

Det europæiske håndboldforbund har to gange - først i disciplinærudvalget og siden i en appelinstans - nu afvist slovenernes protest over mandagens kamp. Men faktisk bakker de internationale spilleregler Slovenien op i, at dommerne dømte forkert. Alligevel har Slovenien paradoksalt nok næppe en sag.

Forvirret? Forklaringen følger. 

- Jeg synes, det er katastrofalt, at vi kan stå midt i en slutrunde og være uenige om reglerne i forhold til, hvordan de skal tolkes. Det er forkasteligt. Sådan skal det ikke være, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Daniel Svensson. 

Lad os lige opsummere, hvad der nøjagtig skete i de meget dramatiske sidste sekunder af Sloveniens kamp mod Tyskland. 

Med syv sekunder tilbage scorede Slovenien til 25-24. Tyskerne skyndte sig at få bolden op til midterlinjen, hvor en tysk spiller kastede bolden mod det slovenske mål, men måtte se afslutningen blive blokeret af flere slovenerne, der - viser billeder af situationen - uden tvivl stod for tæt på. 

Derfor gav dommerne - efter at have set situationen på video - rødt kort til Slovenien og et straffekast til Tyskland, som Tobias Reichmann udnyttede til at udligne til 25-25. Kampens officielle resultat. 

Men det var den forkerte beslutning af dommerne ifølge den fortolkning af reglerne, som er tilgængelig hos det internationale håndboldforbund IHF og tæller ved EM. Øverst på side 85 i reglerne står der, at den pågældende regel - paragraf 8:10c - ikke skal give et rødt kort og straffekast i den pågældende situation, men kun en tominutters udvisning og et frikast. 

- At ikke respektere afstanden (til opgiverkastet, red.) udløser kun en diskvalifikation og et straffekast, hvis opgiverkastet i de sidste 30 sekunder af en kamp ikke kan afvikles.

- Hvis kastet bliver afviklet og blokeret af en spiller, der står for tæt på, gælder normalt progressiv straf også i de sidste 30 sekunder, da bolden har forladt hånden på den spiller, der kaster, står der i fortolkningen.

Veselin Vujović stillede sig ind i målet i protest i afslutningen af kampen mellem Slovenien og Tyskland. Video: Christopher Roth

Altså - fordi bolden havde sluppet den tyske spillers hånd, og dommerne på den måde lod spillet gå i gang, kan der ikke gives rødt kort til slovenerne.

Det kunne der til gengæld pudsigt nok godt, hvis det var foregået i en kamp fx i Danmark. I Danmark bliver den pågældende regel nemlig fortolket anderledes end i det internationale regelsæt. Men EM bliver spillet efter de internationale regler og ikke de danske, og derfor skulle der faktisk ikke have været rødt kort i situationen. Det bekræfter flere kilder over for TV 2 SPORT. 

TV 2 SPORT spurgte onsdag det europæiske håndboldforbund EHF, hvorfor forbundet afviser Sloveniens klage, når reglerne bakker holdet op. Torsdag middag svarede forbundet på mail, at EHF har afvist klagen - fordi reglerne tydeligt foreskriver, at der ikke kan nedlægges protest over situationer, som dommerne har set og vurderet på banen. Dommernes beslutninger er endelige, skriver EHF's talsmand JJ Rowland. 

TV 2 SPORT har også været i kontakt med advokat Jens Bertel Rasmussen, der er formand for disciplinærudvalget i dansk håndbold - og som også er formand for den appeljury, der behandlede Slovenien-sagen. Han bekræfter, at Sloveniens protest er afvist, fordi reglerne ikke giver appeljuryen mulighed for at tage situationer op, som dommerne har vurderet i en kamp. Uanset om en afgørelse var korrekt eller ej ifølge spillereglerne. 

Slovenien har ikke gjort alvor af en trussel om at forlade EM-turneringen i protest, men overvejer at tage sagen til sportens højeste domstol, CAS.

- Vi har fået information om, at reglen er imod den beslutning, dommerne kom frem til efter at have set video. Hvis de så en forseelse på midten, skulle det kun have givet en tominutters udvisning. Ikke et straffekast og rødt kort. Det er vigtigt, at håndboldverdenen ved, det var en stor fejl, og at Slovenien burde have vundet kampen, sagde vicepræsidenten i det slovenske håndboldforbund, Boštjan Kozole, på et pressemøde onsdag.

25-25-resultatet mod Tyskland betyder, at Slovenien kun har ét i stedet for to point med videre til mellemrunden, hvor slovenerne møder Danmark i deres første kamp på fredag.