EM håndbold

Eksperter forfærdes over EM-træners 'skandale': - Udeluk ham

Kroatiens træner, Lino Cervar, får hårde ord med på vejen, efter han torsdag aften valgte at gå ind på banen og tage fat i en hviderussisk spiller.

Bølgerne gik højt i Arena Zagreb torsdag aften ved EM i Kroatien.

I kroaternes første kamp i mellemrunden mod Hviderusland valgte værtsnationens landstræner, Lino Cervar, at gå ind på banen og gribe fat i hviderusseren Artur Karvatski med få sekunder tilbage af kampen.

- Man har intet at gøre på banen. De bruger video på alle mulige situationer, og der sidder mange officials og følger med på både film og ved siden af bænken. Det er ikke muligt, at de går glip af det. Det er en skandale, siger TV2 Norges håndboldekspert Bent Svele.

Der var 25 sekunder tilbage af kampen, da episoden indtraf. Kroatien var foran med et enkelt mål, og hviderusserne angreb for en udligning. I sekunderne efter lavede de en angrebsfejl, og kroaterne scorede i stedet til resultatet 25-23.

Men det er ikke resultatet, der har trukket overskrifter efter det dramatiske opgør.

- Det hører ingen steder hjemme. Han (Lino Cervar, red.) har intet at gøre en meter inde på banen. Han holder spilleren nede, fordi han opdager, at hans forsvar er fokuserede på den anden side, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Claus Møller Jakobsen og bliver bakket op af Daniel Svensson.

- Det er klart, at der skal falde en karantæne for sådan noget, siger håndboldeksperten.

- Han bør udelukkes

Det er endnu uvist, om Lino Cervar slipper ustraffet fra situationen, men det er ikke første gang, sådan en situation har fundet sted. For fem år siden greb den serbiske kvindelandstræner Sasa Boskovic fat i Norges Linn Sulland og rev hende i trøjen. Og det blev ikke straffet. 

Lino Cervar er en gal mand

Dan Philipsen, TV 2 SPORTs håndboldredaktør

Men det bør kroaternes træner blive denne gang.

- Han skal selvfølgelig udelukkes fra slutrunden. Det hører ingen steder hjemme. Uanset hvem man er træner for, så skal man ikke have lov til at deltage, når man gør sådan noget, siger den tidligere danske landsholdsspiller Joachim Boldsen, der er håndboldekspert for TV3 ifølge TV2 Norge.

- Delegationen kigger på Cervar hele tiden, men de reagerer ikke. Hvad er det, vi vil med håndbolden?, spørger den svenske håndboldtræner Per Johansson, der var landstræner for Montenegros kvindelandshold ved VM i Tyskland sidste år, på Twitter.

Ifølge TV 2 SPORTs reportere i Zagreb har Hviderusland ikke valgt at protestere over situationen. Men svenske TV10's håndboldekspert Martin Frändesjö forventer et efterspil.

- Der bliver et efterspil på det. Det bliver vildt at se, hvordan de behandler den her protest mod værtsnationen. Jeg har aldrig set noget lignende. Det er over alle grænser, siger eksperten ifølge Aftonbladet.

Spørger man TV 2 SPORTs egen håndboldredaktør, Dan Philipsen, der har fulgt sporten gennem en lang årrække, så er han dog slet ikke i tvivl om, at det ikke kommer til at ske. Dertil er Kroatiens landstræner simpelthen for stort et ikon, samtidig med at han træner værtsnationen.

- Lino Cervar er en gal mand. Jeg håber, det europæiske håndboldforbund gør noget ved det og ser på billederne, så han kan smides ud af turneringen. Men det er noget, jeg håber. Jeg ved, det ikke kommer til at ske, for der er simpelthen ikke mandfolk nok i EHF's ledelse til at smide sådan en mand ud, som er træner for værtsnationen.

Torsdagens resultatet betyder, at kroaterne nu er på fire point i mellemrunden - á point med Norge, Frankrig og Sverige.