Tog fat i modspiller midt i angreb - nu åbner de sag mod landstræner

Det europæiske håndboldforbunds disciplinærkomité har åbnet en sag mod Kroatiens landstræner Lino Cervar.

Adskillige håndboldeksperter har siden torsdag aften råbt på en straf til Kroatiens landstræner Lino Cervar, efter at han med få sekunder tilbage af kampen mod Hviderusland tog fat i en modspiller, der var i angreb.

Fredag fortæller det europæiske håndboldforbund så til TV 2 SPORT, at dets disciplinærkomité har åbnet en sag mod Cervar.

- Der er blevet anmodet om rapporter og udtalelser før klokken 17, skriver EHF i en mail til TV 2 SPORT.

Derefter vil disciplinærkomitéen behandle sagen og melde beslutningen ud, når den ligger klar.

Ifølge reglementet er det afgørende, om man vurderer, at Lino Cervar griber ind i spillet med sin handling. Hvis vurderingen er, at han gør det, skulle han have haft rødt eller blåt kort, og Hviderusland skulle have haft straffekast. Vurderer man derimod, at han træder ind på banen uden at påvirke spillet, er der en tominutters udvisninger og intet straffe. Det forklarer regelfortolker i DHF, Jørn Møller, der understreger, at han ikke har set episoden grundigt nok til at vurdere, om det er det ene eller det andet, der sker.

Selvom der altså er åbnet en disciplinærsag mod Lino Cervar, er det ikke givet, at han bliver straffet.

Men det fremgår tydeligt på tv-billederne, at Cervar går ind på banen og har kontakt med Hvideruslands Artur Karvatski. Lino Cervar bedyrede dog sin uskyld efter kampen og fortalte, at det ikke var med forsæt.

- Jeg bevæger mig langs linjen hele tiden - gennem hele kampen, siger Lino Cervar ifølge det kroatiske medie 24Sata, der dog erkender, at han stødte sammen med en hviderussisk spiller.

Hviderusserne var i angreb med muligheden for at udligne med knap et halvt minut tilbage, men endte med at blive dømt for at lave for mange afleveringer, efter at dommerduoen rakte armene i vejret for at markere for passivt spil.

Forargede eksperter

Lino Cervar greb fat i Karvatski, inden dommerne fløjtede for passivt spil. Kroatien vandt kampen med 25-23.

Episoden i den dramatiske afslutning fik en lang række danske og udenlandske eksperter op i det røde felt. ifølge en række eksperter bør han straffes for episoden torsdag aften.

- Det er klart, at der skal falde en karantæne for sådan noget, siger TV 2 SPORT's Daniel Svensson.

- De bruger video på alle mulige situationer, og der sidder mange officials og følger med på både film og ved siden af bænken. Det er ikke muligt, at de går glip af det. Det er en skandale, siger TV2 Norges håndboldekspert Bent Svele.

TV 2 SPORT's håndboldredaktør Dan Philipsen håber, at EHF smider Cervar ud af turneringen som konsekvens af handlingen.

- Men det er noget, jeg håber. Jeg ved, det ikke kommer til at ske, for der er simpelthen ikke mandfolk nok i EHF's ledelse til at smide sådan en mand ud, som er træner for værtsnationen.

Det er ikke første gang, sådan en situation har fundet sted.

For fem år siden greb den serbiske kvindelandstræner Sasa Boskovic fat i Norges Linn Sulland og rev hende i trøjen. Og det blev ikke straffet.

- Han skulle have en længerevarende karantæne – tre, seks, ni eller 12 dage - så han fik rigtig god tid til at tænke sig om. Jeg er simpelthen rystet og i oprør over, at EHF tillader sig at sende sådan noget babalab her ud, lød det dengang fra TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.