EM håndbold

Lindberg vågnede med 12 læger omkring sig: 'Du er fyldt indvendig med blod'

For tre år siden var Hans Lindberg involveret i et voldsomt uheld, som kunne ende hans karriere. Nu fortæller han, hvordan det har forandret ham.

Se hele Hans Lindbergs snak med Lars Christiansen herover.

Hans Lindberg måtte i høj fart strække sig for at nå bolden fra sin medspiller i HSV Hamburg.

Bolden var kastet en smule yderligt, så han begyndte at få overbalance i takt med, at han nærmede sig Füchse Berlins mål, hvor Silvio Heinevetter stod som sidste skanse.

Med to minutter og 11 sekunder tilbage af første halvleg kastede han sig ind over stregen og skød mod mål, inden han væltede.

Det venstre knæ var det første, som ramte halvgulvet i Max-Schmeling-Halle. Han kunne ikke nå at tage fra med hænderne, da han kort efter gled hen ad gulvet og landede med sin venstre side oven på Heinevetters højre fod.

Hans Lindberg havde omgående smerter. En konstant smerte, som han aldrig har oplevet før.

Det er det værste, jeg har prøvet. Det er en smerte, som jeg ikke kan beskrive den

Hans Lindberg

Fløjspilleren skulle omgående på hospitalet.

- Jeg kan huske, jeg på et tidspunkt vågnede op med 12 læger omkring mig.

- ’Vi ved ikke, hvad der er sket, men du er fyldt indvendig med blod’. Da de sagde det, blev jeg virkelig bange, husker Lindberg i dag tilbage på episoden, som skete den 1. april 2015.

Han fandt ud af, at hans ene nyre næsten var flækket i to. Noget, som var ved at koste ham karrieren.

- Det er det værste, jeg har prøvet. Det er en smerte, som jeg ikke kan beskrive den, siger Lindberg i en samtale med TV 2 SPORTs håndboldekspert Lars Christiansen.

Næsten tre år senere var han igen involveret i en duel med Heinevetter. Denne gang endte det noget mere lykkeligt for 36-årige Lindberg, som med ni mål blev topscorer i Danmarks EM-kamp mod Tyskland og sendte sit land et godt stykke tættere på en semifinale.

Karrieren kunne være slut

Hans Lindberg synes ikke, at episoden med Heinevetter i 2015 ser voldsom ud, når han ser det på video. Derfor synes han ikke, det er ubehageligt at se kollisionen igen. Han undrer sig i stedet over, at en så harmløs situation kunne ende så galt.

- Der er sammenstød, som har været vildere eller hårdere. Og normalt kommer man jo videre efter et slag. Jeg har bare været sindssygt uheldig, sagde han til TV 2 SPORT få uger efter uheldet.

Hans Lindberg fortæller, om dengang han blev opereret efter at have slået nyren i en håndboldkamp. Video: TV 2 SPORT

I situationen kunne han godt mærke, det var mere alvorligt end et almindeligt slag. Smerterne blev ved med at fortsætte.

I første omgang blev han under kampen båret ud fra banen. Omgående fortalte han lægestaben, at han skulle direkte ud i omklædningsrummet.

Han nåede ikke længere end til spillertunnellen, før han faldt sammen. Smerterne var for store. Han blev nødt til at lægge sig ned et par minutter for at samle kræfter. Til sidst fik han bevæget sig ud i omklædningsrummet, hvor han lagde sig ned og ventede på nogle læger i hallen, som kunne teste hans krop.

- På det tidspunkt havde jeg ingen anelse om, hvad der var galt med mig. Jeg plejede normalt aldrig at blive skadet, så jeg tænkte bare, at det skulle have noget tid, og så ville det gå væk.

Det gjorde det ikke.

Da lægerne ankom til omklædningsrummet, begyndte de først at teste ribbenene. De fejlede ikke noget. Så rygsøjlen. Heller ikke noget galt der.

- Det var så her, de sagde, at de frygtede, det kunne være indre blødninger, siger Lindberg.

Da kampen er slut, blev Lindberg hentet i ambulance. Han skulle fragtes hen på Berlins universitetshospital Charité.

I ambulancen fik Lindberg noget smertestillende, inden han fik en maske over ansigtet. Derfra huskede han ikke så meget af turen.

Det første, jeg tænkte, var, at det måtte være løgn. Jeg havde ikke haft i tankerne, jeg skulle holde op med at spille håndbold

Hans Lindberg

På hospitalet røg han straks ind til scanning. Lægerne kunne se, at nyrerne havde taget skade. Men de frygtede, at milten, blæren og lungen også var blevet ramt. Alt, hvad de kunne se, var en masse blod, der røg ud i kroppen.

- Så jeg tog fat i nogen og spurgte ’kan I ikke fortælle mig, hvad der er sket’? Der var ikke nogen, der vil sige det til mig. Jeg blev nødt til at vente, til overlægen var der.

Overlægen fortalte, at flængen var dybere end normalt. Den gik ikke kun igennem det første lag hud i nyren. Den var også gået igennem det efterfølgende fedtlag og det tredje lag med hud. Lægerne så kun to muligheder.

Enten skulle de forsøge at stoppe blødningerne og håbe på, at Lindberg med sin unge sportstrænede krop kunne hele af sig selv.

Hans Lindberg fortæller om, hvor hårdt det er at være væk fra familien, når han er af sted med Danmark til slutrunder eller spiller udekampe i Bundesligaen. Video: Ronni Burkal Nielsen

Den anden mulighed var at fjerne nyren. Som personer godt kan leve videre med. Men hvis de gør, vil de ikke kunne holde til at dyrke sport på topplan. Lindbergs karriere, som blandt andet havde budt på dobbelt EM-guld og dobbelt VM-sølv, var pludselig i fare.

- Det var ikke nogen speciel rar besked. Det første, jeg tænkte, var, at det måtte være løgn. Jeg havde ikke haft i tankerne, jeg skulle holde op med at spille håndbold.

Tilbage i samme hal

Lægerne satsede på den første mulighed. Hver dag var som en test. Blodværdierne skulle testes, og kroppen skulle scannes for at se, om resten af kroppen blev påvirket af det.

De næste 14 dage røg han ind og ud af intensivafdelingen. En masse dage med konstante smerter.

- Jeg lå og frygtede, at min krop ville tage skade af det. At min hverdag ville blive påvirket. Jeg anede ikke, hvilke følger det ville have. På det tidspunkt var håndbolden sekundært.

Som sportsmand eller idrætsudøver kan du godt have fornemmelsen af at være usårlig

Hans Lindberg

Da han kom hjem efter de 14 dage, havde han tabt ni kilo. Han havde ikke længere smerter, men de manglende kilo kunne mærkes på energiniveauet.

- Jeg kunne godt mærke, jeg hurtigt blev træt og ikke kunne overskue så mange ting, som jeg plejede.

I løbet af sommeren kunne han igen begynde at træne med i klubben, og Lindberg var allerede i kamp igen, da bladene begyndte at falde af træerne.

På grund af økonomiske problemer i HSV Hamburg blev Lindberg efter årsskiftet nødt til at skifte klub.Næste stop blev Füchse Berlin, hvor han stadig er i dag. Med hjemmebane i den hal hvor hans ene nyre næsten gik fra hinanden.

En situation, han har lært en masse af. Både spillemæssigt, hvor han er blevet mindre kompromisløs i angrebet og mindre egoistisk, og personlighedsmæssigt.

- Som sportsmand eller idrætsudøver kan du godt have fornemmelsen af at være usårlig. Det hele spiller, og der er ikke noget, der kan slå en ud af kurs. Til lige pludselig at finde ud af hvor hurtigt tingene kan ændre sig.