Danmark tævede Makedonien trods dårlig første halvleg

I en uskøn kamp uden betydning hev Danmark den fjerde EM-sejr i træk hjem, da Makedonien blev slået i den sidste mellemrundekamp.

  • Danmark-Makedonien 31-20 (Pausestilling: 12-12)
  • Topscorere: Michael Damgaard (Danmark, 11 mål), Filip Kuzmanovski (Makedonien, 6 mål)
  • Udvisninger (2 min.): Danmark 3, Makedonien 2

Det betyder resultatet:

Danmark var allerede inden kampen sikker på at blive nummer et i mellemrundens gruppe 2, da Slovenien og Tjekkiet spillede uafgjort. Hvem, Danmark skal møde i semifinalen på fredag, bliver først afgjort i aften, når Frankrig møder Kroatien.

Profilen:

Michael Damgaard leverede en skidt første halvleg ligesom resten af sine holdkammerater, men han spillede sig op og var den store og afgørende profil efter pausen med 11 mål og flere assists.

Detaljen:

Første halvleg var en skidt en af slagsen, men den blev en smule forskønnet af den flotte danske scoring til 8-6. Michael Damgaard og Rasmus Lauge leverede timing i verdensklasse, da Damgaard med et vip fandt Rasmus Lauge, som scorede.

Danmarks scoring til 8-6 mod Makedonien var særdeles veltimet, da Michael Damgaard vippede bolden ind i feltet til en fremstormende Rasmus Lauge. Video: Bo Bentsen

Det sagde de efter kampen:

Henrik Møllgaard, Danmark

- Det fik sådan en snert af træningskamp, selvom det er tungt at sige. Det var et mentalt åndehul i et tæt program. Jeg tror, det er fint at geare ned, inden vi gearer op igen. Der var mange fine præstationer, og i specielt anden halvleg lykkedes vi med rigtig meget af det, vi ville inden kampen.

Michael Damgaard, Danmark

- Det var en langt bedre anden halvleg. Vi fik noget mere tempo på, og så er det selvfølgelig rart, når skuddene går ind.

Typisk Michael Damgaard. Han spilder ikke tiden og er altid i gang med at få det maksimale ud af den spilletid, han bliver tildelt. I aften gik det godt, og det gør ham med afstand til kampens spiller. Ellers en rolig aften på kontoret for Danmark og for den sags skyld også Makedonien. Danmark løftede præstationen efter pausen, hvor stort set alle indskiftede danskere gjorde en god figur, og på den måde blev det en god forberedelseskamp frem mod større udfordringer fredag aften - og kampen om en plads i EM finalen.

Danske målscorere:

Michael Damgaard 11, Anders Zachariassen 5, Mikkel Hansen 3, Magnus Landin 2, Rasmus Lauge 2, Lasse Svan Hansen 2, Hans Lindberg 2, Mads Mensah Larsen 2, Casper U. Mortensen 1, Henrik Toft Hansen 1.

Referat:

Lars Bruun-Mortensen, TV 2 SPORT i Varazdin

En sikker sejr, minimal slitage på stjernerne og et solidt skud selvtillid til substitutterne blev det sidste, de danske håndboldherrer fik med i tasken fra EM's mellemrunde og videre til Zagreb og semifinalen på fredag.

31-20 over Makedonien i en mærkværdig sidste mellemrundekamp cementerede blot, hvad alle vidste på forhånd – at Danmark vinder sin gruppe og skal møde nummer to fra den anden mellemrundegruppe i semifinalen. 

Et tykt bind i den danske håndboldhistorie fortjener den ligegyldige Makedonien-kamp ikke, men den får helt sikkert en side eller to i Michael Damgaards. Venstrebacken satte personlige scoringsrekord i én landskamp og blev med 11 mål og over en håndfuld assists kampens spiller.

Michael Damgaard er flyvende. Video: Anders Masannek Jørgensen

Opgøret i Varazdin Arena blev i første omgang forsinket nogle minutter af fire drenge med gulvmopper. Deres opgave er at feje al konfetti ad banen før kampstart, men teenagedrengene bevægede sig, som var de lige blevet vækket af mor en søndag morgen klokken otte - søvndryssende og som nogen, der ikke sådan for alvor gad den opgave, der var foran dem.

Spørgsmålet var, om de var de eneste med den følelse fra kampens start. Første halvleg var i hvert fald som at se en træningskamp, ingen af holdene rigtig gad spille. Der var heller ikke så mange, der kom for at se den. 

Til Makedoniens øvrige kampe har der været flere tusinde ellevilde, syngende makedonske tilskuere på plads, men mod Danmark kunne makedonerne tælles i hundreder. Det var lige før, at de danske fans var i overtal på en Balkan-udebane. 

På banen virkede de danske spillere i første halvleg som om, at de mentalt allerede var rejst videre til semifinalen i Zagreb. René Toft kunne i princippet godt være rejst i forvejen, for landstræner Nikolaj Jacobsen havde på forhånd besluttet, at forsvarsgeneralen skulle spares, så Toft blev på bænken i alle 60 minutter.

Der sad mange af Danmarks største profiler også det meste af kampen. Målmand Niklas Landin byttede med Jannick Green i pausen, playmaker Rasmus Lauge spillede kun det første kvarter, og Mikkel Hansen nåede ikke op på en halv times samlet spilletid.

Især fraværet af René Toft var tydeligt fra start. 10 mål i de første syv minutter fortæller tydeligt historien om en kamp, hvor ingen af holdene rigtig fik sat sig igennem i forsvaret. 

Nikolaj Jacobsen talte med store bogstaver efter en skuffende start på 1. halvleg mod Makedonien. Video: Bo Bentsen

- Det var ikke det, vi aftalte i omklædningsrummet, råbte landstræneren til sine spillere i sin første timeout, som han tog ved stillingen 9-9 ved tyve minutter.

Danskerne manglede tempo, engagement og ikke mindst skarphed foran Makedoniens mål, så kampen var helt lige med 12-12 ved pausen, hvor den danske scoringsprocent lå under 50.

Anden halvleg blev markant bedre. I profilernes fravær fik spillere som Magnus Landin, Henrik Møllgaard, Anders Zachariassen og ikke mindst Michael Damgaard masser af spilletid, og de løb en flok trætte makedonerne ned i anden halvleg, som Danmark vandt 19-8, mens de rød-hvide fans havde en fest og dansede ’boogie-woogie’ på tribunen.

Torsdag rejser Danmark videre til Zagreb, hvor der er semifinaler på fredag. Hvem der venter der, bliver først afgjort i timerne efter den danske sejr, når kampen mellem Frankrig og Kroatien er færdigspillet.