EM håndbold

Fem sekunder afgjorde Danmarks EM-skæbne: - Et nedslag i håndboldkarrieren

Fra Kiril Lazarov afsluttede, til Hans Lindbergs skud afgjorde kampen mellem Danmark og Makedonien i 2012, gik der fem sekunder.

I anledningen af at Danmark og Nordmakedonien (dengang Makedonien) her ti år senere igen mødes ved en EM-slutrunde, genudgiver TV 2 SPORT denne artikel, der første gang blev bragt i 2018.

Tilbage i 2012 mødtes de to lande i en endnu mere afgørende kamp ved EM i Serbien. En kamp og ikke mindst afslutning, der skulle ende med at få afgørende betydning for, at Danmark endte med at vinde EM for anden gang.

- Det er ét af 5-10 nedslag i håndboldkarrieren, som man husker. Og det er måske den allermest dramatiske afslutning, jeg overhovedet kan huske, siger Danmarks daværende landstræner, Ulrik Wilbek, til TV 2 SPORT.

Det siger Niklas Landin om sejren:

- En af mine største oplevelser var at stå i situationen, før Lazarov skal skyde det skud, som kan gøre, vi er ude af turneringen. Og at vi så formår at score på de par sekunder. Det var et kæmpe øjeblik, der var pænt svært at forstå.

- Det giver lidt gåsehud, når man tænker tilbage på det i dag. Fordi der var så mange ting, de kunne have gjort anderledes. Vi gjorde stort set det eneste, vi kunne gøre, og det lykkedes. Det var bare sindssygt.

Et stort comeback

Ulrik Wilbeks tropper var kommet over til mellemrunden uden point og var tvunget til at vinde alle tre mellemrundekampe samt håbe på, at andre hold satte point til. I den første mellemrundekamp mod Makedonien var Danmark undervejs bagud med seks mål, men kom tilbage i kampen.

32-32 stod der på måltavlen, da Makedonien fik bolden med 1 minut og 19 sekunder tilbage af kampen. Danmark var tvunget til at score én gang mere, hvis de ikke skulle have udspillet deres chancer ved EM.

Her følger afslutningen på kampen (minutter:sekunder) med ord undervejs fra de afgørende aktører:

59:21

Kiril Lazarov spiller ind til Stojanche Stoilov på stregen, som bliver revet omkuld af René Toft Hansen. Frikast til Makedonien. Ingen af holdene har flere timeouts tilbage.

Det siger Ulrik Wilbek om sejren:

- Det, der var så magisk, var eksekveringen af de fem spillere. Men også at det var som om, at da vi scorede det mål, var vi sikre på, vi ville vinde EM. Det var en psykisk barriere, der var væk.

- Jeg troede på det hele tiden. Vi stod hele tiden for at få spillerne til at forstå, de ikke måtte lave frikast, og at de skulle lade makedonerne skyde.

- Det var vendepunktet, for det blev simpelthen så psykologisk, at når vi kunne vinde den kamp på den måde, hvorfor skulle vi så ikke kunne vinde EM.

59:35

Nyt frikast til Makedonien. Denne gang er det Rasmus Lauge, som begår det på Naumche Mojsovski. Armen kommer op hos de spanske dommere som et tegn på, at Makedonien snart skal afslutte.

59:41

Mojsovski er igen involveret i spillet kort tid efter, da han springer ind i det danske forsvar og vælter René Toft Hansen. Dommerne dømmer frikast til Makedonien.

59:44

Filip Mirkulovski forsøger at gå imellem Mikkel Hansen og Anders Eggert, men glider. Tredje frikast til Makedonien.

- Det var helt sindssygt, så længe de fik lov til at beholde bolden, siger Wilbek.

Det siger René Toft om sejren:

- Sejren viste sig at blive vendepunktet. Det var lige det, der skulle til, før vi fandt en succesoplevelse frem. Det var vanvittigt fedt.

- Følelsen efter den kamp var så fed, fordi vi var så langt bagud, og det så så håbløst ud. Vi skulle jo vinde den kamp.

- Det var mange marginaler, der gik op i en højere enhed.

- Sejren rangerer rigtig højt. Det er virkelig en, man husker tilbage på.

59:52

Armen har været oppe i 17 sekunder hos de spanske dommere, da Kiril Lazarov stiger til vejrs fra sin position som højre back.

- Vi vidste, at bolden ville komme over til ham. Der var det vigtigt, at spillerne ikke gik frem og lavede det der åndssvage frikast, som spillere nogle gange gør. For så ville det være slut. Derfor var det godt, Mikkel Hansen og Kasper Nielsen ikke gjorde det, siger Wilbek.

- En af mine største oplevelser var at stå i situationen, før Lazarov skal skyde det skud, som kan gøre, at vi er ude af turneringen, siger Niklas Landin.

59:53

Niklas Landin redder bolden med sin ene fod nede i sit eget venstre hjørne.

- Niklas nåede inde i sit hoved at huske, hvor det var, Lazarov plejede at skyde, når han var træt og presset. Og så var det faktisk en ret god redning, siger Wilbek.

- Niklas tager skuddet i et hjørne, han faktisk ikke skal have. Forsvaret skal dække det hjørne, men Landin gennemskuer, hvor bolden kommer, siger Lindberg.

59:54

Bolden springer ud af feltet, hvor René Toft Hansen kaster og akkurat får fat i bolden foran en makedonsk spiller.

- Bolden ryger ud blandt venner og fjender, hvor René Toft får hevet den til sig. Muligvis får han lavet et lille frikast, siger Lindberg.

Det siger Hans Lindberg om sejren:

- Jeg husker en kamp, hvor vi i bund og grund er helt nede i sækken og er på vej ud af EM.

- Alle går amok i samme sekund, som uret lyder. Så det er absolut på et hængende hår, at vi får lukket den kamp.

- Det er klart, at det er et af de positive minder.

- Noget af det mest fantastiske var, at René Toft var så hurtig til at opfange returbolden, som kom så hurtigt ud, siger Wilbek.

- Jeg kan huske, jeg bare tænker, at jeg skal have fat i den bold, siger Toft.

59:55

Liggende på gulvet ser René Toft Hansen, at Mikkel Hansen er ved siden, og han sender hurtigt en aflevering af sted.

59:56

Hans Lindberg er allerede stormet ned ad banen. Det ser Mikkel Hansen.

- Mikkel vender sig om og satser på, at Hans er løbet. Og så ligger den lige i hænderne på Hans, siger Wilbek.

59:57

Hans Lindberg er allerede på Makedoniens banehalvdel, da han modtager bolden fra Mikkel Hansen. Han springer fra tremeterstregen og sender et skud af sted mod målet.

- Jeg når af mærkelige årsager at se, hvor lang tid der er tilbage. Så jeg ved godt, at jeg bare skal skyde. Jeg tager et skridt, hopper og skyder. Jeg når ikke rigtigt at kigge på målmanden inden, men jeg får kastet mig lidt til den ene side og skyder modsat langt i hoftehøjde, siger Lindberg.

Det siger makedonske spillere om nederlaget:

- Vi var gode hele kampen, men alt gik galt til sidst. Så det er ikke et rart minde for mig, siger Stojanche Stoilov.

- Jeg husker stadig kampen. Vi spillede virkelig godt. Til sidst var heldet ikke på vores side, og de scorede et vildt mål. De kom med nul point, og efterfølgende vandt de EM. Det var vildt. Det er håndbold. Det er livet, siger Dejan Manaskov.

59:58

Bolden ryger forbi Makedoniens målmand Borko Ristovski og passerer målstregen.

60:00

Tiden rinder ud, Wilbek knytter hænderne og rækker dem triumferende i vejret. Imens omfavner de danske spillere hinanden i en kæmpe jubel.

- Det blev fejret fuldstændig, som om vi havde vundet EM, siger Wilbek.