EM håndbold

Danmark tabte bronzekampen ved EM

Danmark tabte bronzekampen til Frankrig og må rejse tomhændet hjem fra EM i Kroatien.

  • Danmark-Frankrig 29-32 (Pausestilling: 14-17)
  • Topscorere: Hans Lindberg (Danmark, 12 mål), Nikola Karabatic (Frankrig, 9 mål)
  • Udvisninger (2 min.): Danmark 5, Frankrig 3

Det betyder resultatet:

Danmark formåede ikke at vinde EM-bronze for fjerde gang i historien. Danmark blev nummer tre tre år i træk fra 2002 til 2006. Det betyder også, at Danmark ikke længere er den mest medaljevindende nation i EM-sammenhæng, fordi Spanien senere på aftenen som minimum får sølvmedaljer. Dermed kommer Spanien op på syv medaljer.

Profilen:

Hans Lindberg var igen lynende sikker for Danmark og blev kampens topscorer. Han scorede på 12 ud af 14 forsøg og kom dermed op på 30 mål i alt ved EM-slutrunden.

Detaljen:

Danmark fik mange udvisninger i kampen, og det medførte mange frustrationer fra den danske bænk. Dommerpræstationen fik ikke flere roser med på vejen, da Mads Mensah Larsen fik en udvisning for at holde fast i Kentin Mahé fra Frankrig. Faktisk stod en forundret Mahé og rystede på hovedet over dommen, som altså fik imod Danmark. "Det der er jo en fysisk duel, som du ser 23.000 af ved en slutrunde, hvor det ikke er i nærheden af en udvisning," kommenterede ekspert Bent Nyegaard.

Kentin Mahé forstod ingenting, da Mads Mensah fik en udvisning efter en fysisk duel. Video: Bo Bentsen

Det sagde de efter kampen:

Morten Henriksen, sportschef i Dansk Håndbold Forbund

- Det var ikke helt optimalt. Vi har nok spillet bedre. Jeg er også lidt rystet over præstationen fra de to dommere. Det var ikke i orden. Lad os bare sige det sådan.

Mikkel Hansen, Danmark

- Vi lavede lidt for mange fejl og blev straffet hårdt. Vi var måske også lidt uheldige med nogle kendelser, der var lidt tvivlsomme. Jeg gider ikke bruge dommerne som undskyldning. Vi spillede heller ikke godt nok selv, men det hjælper selvfølgelig ikke på det.

Lyn-analyse

Vores defensiv var for svag. Når vi endelig fik fat i forsvaret, var kontrafasen rigtig god. I angrebet har vi det svært, fordi Frankrig tog godt fra. Og så havde vi det rigtig svært i mand-mand-duellerne. Desværre så vi heller ikke, at vores venstrefløj stod fri i store dele af 2. halvleg. På den anden fløj leverede Hans Lindberg ellers en stor præstation med 12 kasser.

Danske målscorere:

Hans Lindberg 12, Casper U. Mortensen 4, Rasmus Lauge 4, Anders Zachariassen 2, Henrik Toft Hansen 2, Mikkel Hansen 2, Niclas Kirkeløkke 1, Mads Mensah Larsen 1, Michael Damgaard 1.

Referat:

Lars Bruun-Mortensen, TV 2 SPORT i Zagreb, Kroatien

De fik ingen guldparykker, intet champagnebad og ingen fest på Rådhuspladsen, og de danske håndboldherrer får heller ikke en medalje med hjem fra EM i Kroatien.

Med 29-32 mod Frankrig i søndagens bronzekamp må Danmark mandag lette fra lufthavnen i Zagreb med en ubrugelig fjerdeplads, der måske nok kommer til at stå i historiebøgerne, men som de færreste vil huske om nogle år.

Men danskerne kæmpede til det sidste for at få en medalje, selv om optakten til kampen godt kunne signalere, at Danmark ikke ville vinde bronze for enhver pris. Det fortæller i hvert fald meget, når landsholdets forsvarsgeneral bliver taget ud af truppen med en skade før bronzekampen for så at fortælle på nationalt tv, at han havde spillet, hvis det var finalen.

Landstrænerens startopstilling signalerede også, at det ikke var en almindelige landskamp. Hvornår har Danmark sidst åbnet en betydende landskamp uden Niklas Landin og Mikkel Hansen fra start?

I stedet fik Jannick Green chancen i målet og Anders Zachariassen på stregen, og på højre back blev Niclas Kirkeløkke – der har siddet på tribunen som 17. mand i de seneste kamp – sendt i kamp fra start. Det var alternativt, men det virkede fra kampens start. Green åbnede med et par redninger, og danskerne fik fart i kontraspillet og førte 10-8 efter et kvarter.

Men så begyndte problemerne.

Rasmus Lauge brokkede sig til en dobbelt tominutters udvisning, så Danmark måtte tage målmanden ud i de efterfølgende minutter for at spille seks mod seks. Det kostede flere franske scoringer i et tomt dansk mål, og pludselig var det Frankrig, der var ovenpå, mens frustrationer boblede lige under huden på danskerne.

Jannick Green snuppede sit anden straffekast i slutningen af første halvleg, men brændte Hans Lindberg det samme store tilbud i den anden ende, og så gik Danmark til pause bagud 14-17.

Frustrationerne boblede som lava i blodårerne på de danske spillere, der var rasende på kampens to rumænske dommer. Rasmus Lauge forsøgte flere gange helt tydeligt at beherske sig selv for ikke at brokke sig til sin tredje udvisning og diskvalifikation.

- De dømmer deres sidste internationale kamp i dag, og som gave skulle de have bronzekampen. Det fortæller vist alt, konstaterede Danmarks assistent Henrik Kronborg over for TV 2 SPORT på vej ud fra pausen.

Henrik Kronborg klar til anden halvleg mod Frankrig. Video: Anders Masannek Jørgensen

Danmark åbnede anden halvleg uden målmand for at kunne spille syv mod seks i angrebet og få mere rytme i angrebet, men danskerne havde svært ved igen at finde det gode spil fra det første kvarter. I forsvaret havde Danmark svært ved at holde Frankrig fra at score, og heller ikke en indskiftning af Niklas Landin med godt 10 minutter fik den effekt, landstræneren ledte efter.

Frankrig førte 28-23, men Danmark var alligevel tæt på at levere et imponerede comeback. Tre scoringer i træk skabte spænding, og danskerne havde chancen for at komme op og kun være ét mål efter, da dommerne pludselig dømte dobbeltdribling på Rasmus Lauge i et kontraangreb.

Rasmus Lauge scorede, men den blev underkendt. Det forstod eksperterne ikke meget af. Video: Bo Bentsen

Et kort øjeblik lød det, som om den halvtomme Arena Zagreb var proppet med rasende danske fans, men de danske protester hjalp intet. Nikola Karabatic viste klassen for Frankrig og scorede til 29-26, og Danmark kom aldrig tæt på bronzemedaljerne igen.

Nikolaj Jacobsen må forlade sit første mesterskab som landstræner uden en medalje, og spillerne må tilbage i træningshallen og gøre klar til den næste store opgave – næste års VM-slutrunde på hjemmebane.

Der vil ambitionen igen være guldparykker, champagnebad og den store fest på Rådhuspladsen.