EM håndbold

Spanien er europamestre for første gang - slog Sverige i finalen

Spanien er europamestre for første gang i historien efter en sejr på 29-23 over Sverige i finalen.

Femte gang i en EM-finale blev lykkens gang for Spanien, der efter en stærk anden halvleg kunne juble over deres første EM-titel i historien efter en sejr på 29-23 over Sverige.

  • Spanien-Sverige 29-23 (Pausestilling: 12-14)
  • Topscorere: Jesper Nielsen (Sverige, 5 mål), Ferran Sole & David Balaguer (Spanien, 5 mål)
  • Udvisninger (2 min.): Spanien 2, Sverige 3

Det betyder resultatet:

Spanien havde inden søndagens finale stået i en EM-finalen fire gange tidligere - senest i 2016. Alle fire forgangne forsøg endte med spansk sølv, så med sejren over Sverige kan Spanien for første gang nogensinde glæde sig over titlen som europamestre i håndbold.

Profilen:

Den spanske målmand Arpad Sterbik startede finalen på bænken, mens Sverige opbyggede en tremåls-føring. Men da den store keeper kom i det spanske mål begyndte kampen at tippe til Spaniens fordel. 

Detaljen:

I anden halvleg forsøgte Sverige at score efter en 'hurtig midte' i et tomt spansk mål, men en fremragende redning fra den spanske bagspiller Alex Dujshebaev forhindrede en let svensk scoring.

Spaniens Dujshebaev forhindrede en svensk scoring i tomt mål. Video: Anders Masannek Jørgensen

Lynanalyse:

Lyn-analyse

Det spanske offensive forsvar satte svenskerne fuldstændig skakmat. Alle spillere var i bevægelse i det spanske forsvar, og det stressede svenskerne, så de ikke kunne spille det kollektive spil, som de er så gode til. De skulle levere individuelt, og det magtede de ikke.

Kampens topscorere:

Jesper Nielsen (Sverige, 5 mål), Ferran Sole (Spanien, 5 mål), David Balaguer (Spanien, 5 mål), Niclas Ekberg (Sverige, 4 mål), Alex Dujshebaev (Spanien, 4 mål)

Referat:

Lars Bruun-Mortensen, TV 2 SPORT i Zagreb

22 års forbandelse er brudt for spansk herrehåndbold.

Det var traumet fra fire tabte EM-finaler siden 1996, der forsvandt, da en rundkreds af jublende spaniere lod sig falde én eller én i en særpræget jubelscene, hvor den store stærke stregspiller Aguinagalde skulle forestille at skyde dem med en maskinpistol der midt på halgulvet i Zagreb.

De er sjove, de spaniere.

Men de er også sublime til at spille håndbold, når de spiller deres bedste. Det gjorde Spanien i anden halvleg af EM-finalen mod Sverige, og derfor blev det spanierne, der vandt med 29-23 i finalen kunne lade sig hylde som Europas bedste.

Med triumfen er Spanien også direkte kvalificeret til næste års VM-slutrunde i Danmark og Tyskland.

Sverige var bedst i første halvleg i den store arena i Zagreb, hvor der for første gang i finaleweekenden ikke var hele tribuneafsnit med kun tomme sæder. 11 redninger af målmand Mikael Appelgren i det svenske mål gav svenskerne gode kontramuligheder og en pauseføring på 14-12.

Men i anden halvleg overtog Spanien initiativet.

En meget aggressiv spansk defensiv tillod kun Sverige at score to gange i det første kvarter efter pausen, og så var den svenske pauseføring på to pludselig blevet til 21-16 til Spanien.

Sverige forsøgte at komme tilbage ved at spille syv mod seks, men det gav bagslag og flere spanske scoringer i et tomt svensk mål, og der var ingen spænding i de sidste minutter, hvor den spanske bænk begyndte jubeldansen tidligt, mens spillerne på banen kastede bolden rundt for at få tiden til at løbe ud.

Spanien tager guldet, Sverige får sølv og Frankrig bronze, men de danske håndboldherrer må rejse hjem fra Kroatien med en ubrugelig fjerdeplads og tanken om, at de var ét af to hold, der formåede at slå Spanien undervejs på spaniernes vej til guldet.