EM håndbold

Valg af dommere vækker harme - forbund afviser kritik

Dansk Håndbold Forbund og eksperter forstår ikke, at det europæiske håndboldforbund valgte rumænske Din og Dinu til at dømme bronzekampen.

Danmark tabte bronzekampen ved EM med 32-29 til Frankrig, men det helt store tema efter kampen var - udover bøden til Mikkel Hansen givet efter en hændelse i semifinalen - den rumænske dommerduo Constantin Din og Sorin Laurentiu Dinu.

Danskerne blev i kampens løb ramt af nogle tvivlsomme udvisninger, og generelt er der løftede øjenbryn over valget af rumænerne.

Det er rigtig ærgerligt for sådan en kamp, at vi på det her niveau skal give vennetjenester til et dommerpar, der stopper

Nikolaj Jacobsen, landstræner

Det kom blandt andet til udtryk i pausen af kampen, da den assisterende landstræner Henrik Kronborg gav interview.

- De dømmer deres sidste internationale kamp i dag, og som gave skulle de have bronzekampen. Det fortæller vist alt, sagde Kronborg til TV 2 SPORT.

EHF afviser

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger var denne kamp den sidste for Din og Dinu, der har været med i en lang årrække.

Men det europæiske håndboldforbund (EHF) afviser, at der er tale om en 'gave'.

- EHFs valg af dommere til kampe er baseret på deres evner og præstationer i mesterskabet - ikke på baggrund af noget andet, siger kommunikationschef i EHF JJ Rowland til TV 2 SPORT.

Efter nederlaget i bronzekampen hentydede sportschef i DHF Morten Henriksen også til, at det var et pudsigt valg af dommere.

- Jeg er lidt rystet over præstationen fra de to dommere. Det var ikke i orden. Lad os bare sige det sådan. Der må være en eller anden grund til, de skulle dømme den kamp.

Landstræner Nikolaj Jacobsen var efter kampen henne for at sige tak for kampen, hvor dommerne efter alt at dømme fik et par ord med på vejen.

- Jeg vil ikke kommentere på dommerkendelser, og det gør jeg generelt aldrig. Det eneste, jeg vil sige, er, at det er rigtig ærgerligt for sådan en kamp, at vi på det niveau skal give vennetjenester til et dommerpar, der stopper, siger han.

Fransk spiller rystede på hovedet

Danmark var på hælene i anden halvleg, men det begyndte at ligne et comeback, da Rasmus Lauge reducerede til 28-27 med syv minutter tilbage. Men dommerduoen fløjtede og dømte fejl på Rasmus Lauge.

Rasmus Lauge scorede, men den blev underkendt. Det forstod eksperterne ikke meget af. Video: Bo Bentsen

Forinden var der også en spøjs situation, hvor Mads Mensah Larsen fik en udvisning efter en fysisk nærkamp med Frankrigs Kentin Mahé. Mahé stod efterfølgende og rystede på hovedet ad dommeren.

- Jeg er nødt til at sige, at vi var heldige. Det kunne alle se. I ved, hvad jeg mener.

På grund af dommerne, eller?

- Vi var heldige i dag, sagde Mahé til TV 2 SPORT.

Kentin Mahé forstod ingenting, da Mads Mensah fik en udvisning efter en fysisk duel. Video: Bo Bentsen

Ifølge TV 2 SPORTs eksperter var valget af den rumænske dommerduo helt ude i hampen.

- Det her var en af de dårligste dommerpræstationer, jeg længe har set. Jeg vil sige, at det spiller meget ind på danskernes psyke, at dommerne kommer med de her fejlkendelser. Desværre påvirker det indsatsen, siger Daniel Svensson.

- De har ikke dømt nogen stor turnering, og de burde ikke stå og dømme den her bronzekamp. Det er ikke det, vi gerne vil se. Det er ikke seriøst i forhold til spillere, trænere og turneringen. Jeg tøver ikke med at sige, at det er skandaløst, siger Bent Nyegaard.