EM håndbold

EM vil blive husket for disse fem ting

Peter Bruun Jørgensen giver sine bud på, hvad der har været overskrifterne fra dette års EM.

Det ville have givet pengene mange gange igen, hvis der inden EM ville blive spillet på, at finalen ville stå mellem Spanien og Sverige.

Og det kendetegner den overståede håndboldslutrunde, som har stået i overraskelsernes tegn. Alle hold tabte minimum én gang, og begge finalister havde tabt to gange på vej til finalen.

Under EM var det for første gang også muligt for dommerne at kunne gøre brug af video, når de var i tvivl om afgørende situationer. Videohjælpen fik især stor opmærksomhed i kampen mellem Slovenien og Tyskland,

Hvor en slovensk sejr efter de 60 minutter blev vekslet til uafgjort, fordi dommerne havde mulighed for at se afgørelsen igen på video.

TV 2 SPORTs håndboldekspert Peter Bruun Jørgensen giver dig her de fem ting, som EM i håndbold vil blive mest husket for.

Fem ting EM i 2018 vil blive husket for

 1. Overraskelserne

  - Ingen hold har vist konstant, godt spil. Det er derfor, det har været uforudsigeligt. For selvom holdene har spillet godt i den ene kamp, kan de falde sammen i den næste. Det viser også noget om, at jævnbyrdigheden er kolossal høj.

  - Hvis holdene ikke er 100 procent, kan man tabe til alle. Det ses ved et hold som Tjekkiet, der ikke var spået store chancer inden EM. Ingen havde heller regnet med, at et skadesplaget svensk hold ville slå Danmark.

 2. Spændingen

  - Det har sjældent været så spændende, som det var på den sidste dag i mellemrunden.  Mens fire hold i den anden gruppe kæmpede om at gå videre til semifinalen. Tre hold endte helt lige, hvor det var målforskellen, der blev afgørende. Og det var tæt på at ende med lodtrækning.

  - Det siger alt om spændingen, at Norge, som måske har været turneringens bedste hold, glippede semifinalen med to mål.

 3. Video-hjælp

  - Det har været til stor debat undervejs i turneringen, fordi dommerne har brugt det forskelligt. Ingen kan finde ud af, hvordan det skal bruges. Situationerne, de har været brugt i, har nemlige været meget tilfældige. Det skal der fremover laves om på fra EHF, så der er helt klare linjer.

 4. Ny type spillere

  - Det var de små spillere, der fik succes ved EM. Det kunne ses på de to finalehold, som begge havde små vævre spillere med. Spanien havde nærmest playmakertyper på alle tre bagpositioner. Desuden havde lave spillere som Luka Cindric (Kroatien) og Miha Zarabec (Slovenien) også en stor slutrunde.

  - Det er tankevækkende, at man sagtens kan være med, selvom man ikke er to meter høj og to meter bred, som de fleste håndboldspillere efterhånden er blevet. Det klæder håndboldsporten, at det er ikke kun de høje og brede, der kan være med.

 5. Kroatiske tv-producere

  - Den var nærmest til at blive søsyg af. De missede mål og vigtige situationer og virkede ikke som om, de havde set så meget håndbold før.