EM håndbold

Her vil Nikolaj Jacobsen være med sit landshold om et år

Når Danmark om et år spiller VM på hjemmebane, er der en række ting omkring især forsvarsspillet, der skal være forbedret. Det mener landstræneren.

På bagkant af et intensivt forløb, som en EM-slutrunde i håndbold unægteligt er, giver det altid god mening at evaluere og skue fremad.

Det gør sig naturligvis også gældende for Danmarks håndboldherrer, der søndag rejste hjem fra mesterskabet i Kroatien med en fjerdeplads i bagagen.

Hvad lykkedes? Hvad lykkedes i mindre grad?

Det er de spørgsmål, landstræner Nikolaj Jacobsen i de kommende måneder kommer til at vride sin håndboldhjerne rundt i.

For om bare et år, i januar 2019, venter en endnu større og vigtigere opgave. VM i håndbold. På hjemmebane i Danmark (og Tyskland).

Og her skal det danske herrelandshold stå væsentligt skarpere især i defensiven, hvis man spørger landstræneren.

 - Der er måske lidt for mange kompromisser, som der skal tages hensyn til. Og det skal jeg jo have fundet en løsning på.

- Der er noget omkring paradespillet, vi skal forbedre. Vi skal give vores målmand nogle bedre betingelser. Det er blevet bedre, men jeg synes ikke, vi er dygtige nok endnu til at lægge parader. Der er stadigvæk lidt for mange frie skud.

- Vi skal have hjulpet vores målmænd, så vi kan få noget mere stabilt spil inde i målet, hvor vi har haft svært ved at sammensætte en hel god kamp, siger Nikolaj Jacobsen til TV 2 SPORT.

Danmarks største stjerne Mikkel Hansen er ikke nødvendigvis kendt for at være nogen forsvarsspecialist, og netop den defensive konstellation på den back fylder meget i landstrænerens tanker.

- Jeg synes, at Mikkel Hansen tidligere har dækket bedre op, end han har gjort ved den her turnering. Og vi skal selvfølgelig have ham tilbage på det niveau. Så ved vi godt, at han ikke kan holde til at spille 60 minutter i begge ender.

- Og der synes jeg egentlig, at Magnus Landin langt hen ad vejen har dækket fint op på den back, men problemet er jo bare, at når Magnus har en dårlig dag, så er vi udfordret, siger Nikolaj Jacobsen.

På jagt efter en leder - og en venstrehåndet højreback

Under EM-slutrunden i Kroatien har landstrænerteamet også identificeret andre forbedringsmuligheder. Hvem er det for eksempel, der skal gå forrest, når det ser værst ud på banen? Hvem er det så, man skal sætte sin lid til? Hvem skal de unge spillere kigge efter?

Det spørgsmål flagrer i post-EM-vinden.

- Vi skal have defineret nogle klare roller på holdet, for nu har vi været sammen i otte måneder. Jeg vil rose Rasmus Lauge for at have spillet en virkelig flot turnering, hvor han også har taget meget ansvar. Men der er selvfølgelig andre, der skal træde mere ind i den rolle. Det er jo noget, man skal finde som hold, og det har vi ikke fundet godt nok i den turnering her i hvert fald, siger Nikolaj Jacobsen.

Det er svært at nå til tops som moderne håndboldhold, hvis ikke man er i besiddelse af en højreback, der er venstrehåndet. Det har Danmark sådan set også i både Peter Balling og Niclas Kirkeløkke, men ingen af dem har formået at spille sig ind som bærende spillere endnu.

- Vi skal bare se at have integreret en venstrehåndet højreback. Vi så mod Frankrig, hvad det kan give at have Niclas Kirkeløkke på den plads i kontraspillet for eksempel. Det er nogle af de der ting, som vi skal arbejde med det næste år, siger Nikolaj Jacobsen, der dog også rejser hjem med positive opdagelser i bagagen:

- Jeg synes, vi har spillet noget rigtig godt angrebsspil gennem hele turneringen. Også vores syv mod seks-spil og overtalsspillet har været godt. Der er mange ting at tage med videre. Jeg er positiv over mange ting, men en fjerdeplads er ikke noget, der huer mig. Nu skal jeg hjem og have analyseret de her kampe grundigt.

Som værtsland er Danmark automatisk kvalificeret til VM 2019, der afholdes i Jyske Bank Boxen i Herning samt Royal Arena i København. Og derudover i fire tyske storbyer.