Håndbold

- Jeg ønsker ikke, nogen skal have det, som jeg har haft det, siger Dalby

Den tidligere landsholdsspiller Camilla Dalby fortæller om sin nedtur uden for håndboldbanen de seneste år.

Det skulle have været en glædens dag.

En lykkelig dag. 

Men da sygeplejersken smører gelé ud over Camilla Dalbys mave og sætter håndscanneren på, bliver der pludselig uventet stille i undersøgelseslokalet på klinikken i Århus den novemberdag tilbage i 2016. 

- Der er tavshed i hvert fald i to minutter, husker kæresten Kasper Christensen.

- Hun leder og leder. Og så siger hun... der er desværre ikke hjertelyd mere, siger Camilla Dalby. 

De to har været kærester i snart 14 år. I begyndelsen hentede han hende på knallert, når de to forelskede teenagere skulle ud sammen. I dag kører de Kia og har fælles kreditlån i en nyrenoveret murermestervilla i centrum af Randers. 

Det er her, de nu sidder sammen. I en blå sofa i et hjørne af stuen med hans arm rundt om hende. 

Jeg ønsker ikke, at nogen skal sidde og have det, som jeg har haft det. Det vil jeg ikke engang ønske for min værste fjende

Camilla Dalby

De har sagt ja til for første gang at fortælle deres historie offentligt. En historie om store tab og en personlig krise, der i lang tid har påvirket Camilla Dalby i hendes job som profileret håndboldspiller i Randers HK. 

Forældre i fjerde forsøg

I to år har de forsøgt at få et barn. Tre gange er Camilla Dalby blevet gravid, men hver gang har de mistet barnet undervejs i graviditeten.

- Man har følt sig lidt som en ludobrik, der bare er blevet slået hjem hele tiden – og du kan ikke rigtig få en grund til, hvorfor du bliver slået hjem. Du skal bare acceptere det – og komme videre, fortæller Camilla Dalby.

Nu er hun gravid for fjerde gang. Sat til at føde i slutningen af april. Alt tyder på, at denne gang vil det lykkedes. Det er den besked, parret har fået på sygehuset. 

- Jeg er der nu, hvor jeg også prøver at give mig selv lov til at glæde mig. At tro på det nu lykkedes. Nu er barnet blevet tjekket i bund, og alt ser fint ud. Så må jeg også stole på, at det her ender lykkeligt og godt, forklarer Camilla Dalby. 

Derfor har de sagt ja til at fortælle deres historie nu, selv om fødslen endnu er et par måneder væk, og derfor har de i de seneste måneder malet vægge og samlet seng, så børneværelset er klar til deres lille drengs ankomst.

Det skønnes, at op mod hver femte konstaterede graviditet i Danmark ender i en ufrivillig abort. Men det er ikke noget, folk snakker om. Sådan oplevede Camilla Dalby det i hvert fald. 

Jeg var mere ramt, end jeg lige gik og troede, og jeg havde nok også symptomer på noget depression. Og det var faktisk rart at få – ikke en diagnose – men at få at vide, at det er okay, du er ked af det. Det er simpelthen okay, at du skal bruge tid på det her. 

Camilla Dalby

- Jeg har følt mig meget alene. Ikke fra Kaspers side af, men sådan meget alene som kvinde, siger hun. 

- Jeg har været den i venindeflokken, der har mistet og mistet. Man hører, det er så naturligt, men der er ikke nogen i min nærmeste omgangskreds, der havde det sådan helt tæt inde på, fortæller hun. 

Og netop følelsen af at have været alene og den eneste, der mistede, er den primære grund til, at Camilla Dalby har sagt ja til at fortælle sin historie.

- Hvis jeg kan give noget håb videre til andre - det vil jeg rigtig gerne. For jeg ønsker ikke, at nogen skal sidde og have det, som jeg har haft det. Det vil jeg ikke engang ønske for min værste fjende, siger hun. 

Et dødt barn i maven i to uger

Deres historie begynder ellers godt og som mange andre graviditetshistorier. 

Da Camilla Dalby i 2015 vender hjem fra to års udlandseventyr i storklubben Buducnost i Montenegro til Randers HK, har hun allerede meddelt sin barndomsklub, at hende og kæresten planlægger at blive gravid i løbet af hendes kontraktperiode. 

Det tager kun få hyggelige aftener, før der er to streger på graviditetstesten første gang. 

- Der var vi helt oppe på tåspidserne og feste over, at det skete så hurtigt, husker Kasper Christensen. 

- Ja, vi tænkte, at en positiv test er lig med et sundt og raskt barn. Men det fandt vi hurtigt ud af, at det er det ikke, siger Camilla Dalby. 

De er ude og spise hos hans forældre, da Camilla Dalby pludselig får sin menstruation med flere ugers forsinkelse. En scanning dagen efter bekræfter frygten om en spontan abort. 

De er naturligt nok kede af det, men bliver beroliget med, at det sker for mange par. Derfor vælger de at forsøge igen, og anden gang kommer de længere i forløbet. De hører et barns hjertelyd for første gang. 

Men da de på en hyggetur til Århus vælger at tage ind og få lavet en ny scanning, kommer chokket. Barnet i Camilla Dalbys mave har været dødt i to uger. 

- Den besked tog virkelig benene væk under os, siger hun.

Jeg har efter de første to gange fået nogle opringninger på arbejde fra Camilla, der grædende siger, at nu kan hun ikke mere.

Kasper Christensen, kæreste til Camilla Dalby

Søgte hjælp hos en psykolog

- Jeg lever af, at min krop fungerer. Jeg lever af, at min krop skal præstere, og den har aldrig rigtig arbejdet imod mig. Den har altid bare trænet. Det var lidt skræmmende, at den på den måde kunne snyde mig, siger Camilla Dalby, der får det døde foster skrabet ud. 

Det sker i november 2016. En måned senere står hun smilende og omringet af flyvende konfetti med en stor pokal strakt i armene, da hun vinder sin første pokalturnering med Randers HK. Klubbens første nogensinde.

Men så rammer nedturen.

Camilla Dalby har nu vundet den pokal, hun mangler med Randers HK, men hun er stadig ikke rigtig glad. I begyndelsen af 2017 begynder hun derfor at gå en psykolog. 

Nogle gange har det været befriende at komme til træning og spille kampe. Andre gange har jeg måtte sige – jeg skal bare overleve i dag.

Camilla Dalby

- Jeg var mere ramt, end jeg lige gik og troede, og jeg havde nok også symptomer på noget depression. Og det var faktisk rart at få – ikke en diagnose – men at få at vide, at det er okay, du er ked af det. Det er simpelthen okay, at du skal bruge tid på det her. 

- For jeg gik og slog mig selv i hovedet og sagde: Ej, nu må du se at komme videre. Det er jo så naturligt. Men det var faktisk rart, at jeg gav mig selv lov til at sige: Det er okay at være ked af det, fortæller Dalby og kæmper med tårer i øjenkrogen. 

Kæresten Kasper Christensen mærker også, at hun har det svært i den periode.

- Jeg har efter de første to gange fået nogle opringninger på arbejde fra Camilla, der grædende siger, at nu kan hun ikke mere, fortæller han. 

Camilla Dalby bliver ramt af det, hun i dag kalder en personlig krise. Og den påvirker ikke kun privatpersonen Camilla, men også håndboldprofilen Dalby. 

- Jeg er sikker på, at man bliver stærkere af det. Det kan jeg også mærke, at jeg er blevet. Men jeg har ikke været det hele tiden.

Camilla Dalby

- Jeg gik på arbejde, passede mine ting, men var ikke rigtig til stede på en måde. Der var bare noget, der manglede. Og nogle svar. Nogle gange har det været befriende at komme til træning og spille kampe. Andre gange har jeg måtte sige – jeg skal bare overleve i dag, fortæller hun. 

Samtalerne med psykologen hjælper, og så forsøger parret igen. Men tredje barn viser sig at have en så alvorlig kromosomfejl, at lægerne anbefaler at få det fjernet ved en abort.

- Det ville ikke være levedygtigt. Det ville aldrig lære at tale, aldrig lære at kravle, aldrig lære at gå. Og én procent levede efter ét år. Mange døde efter 14 dage til en måned, husker Dalby beskeden fra lægerne.

- Men det var lettere at acceptere, for der fik vi et svar. Vi fik et svar på, hvorfor det gik galt. Med de andre tænker jeg stadig: Hvad gik der galt der?, siger Dalby. 

Nu - fjerde gang - er der ikke noget, der tyder på, at det går galt. Risikoen for en abort er ikke længere større end ved alle andre graviditeter, har lægerne sagt. 

- Vi havde ikke forestillet os, at det bare ville være 'bum - første forsøg', og så kørte det bare. Men jeg havde heller ikke forestillet mig, at vi skulle igennem alt det her. Altså som i overhovedet ikke. Men jeg er sikker på, at man bliver stærkere af det. Det kan jeg også mærke, at jeg er blevet. Men jeg har ikke været det hele tiden. Hvis du havde spurgt mig for et år siden, var jeg slet ikke klar til at snakke det. Men det bliver man, siger Camilla Dalby, der forventer at være klar til at spille håndbold igen i begyndelsen af næste sæson. 

Navnet på deres kommende søn snakker de stadig om.

De glæder sig bare til, at han endelig kommer.