De er unge og voksne, men de deler deres sport og deres diagnose

I samarbejde med Santander Consumer Bank

Århus Håndbold Special Stars er fortællingen om en flok unge og voksne udviklingshæmmede, der deler deres store passion for håndbold.

- Ved du, hvad vi ligger? Vi ligger kraftedeme nummer et.

Konkurrencelysten og kærligheden til håndbolden er stor hos den aarhusianske håndboldspiller Peter Marthedal, og det bestemte blik i hans ansigt afslører, at det her er noget, som han brænder for at fortælle.

Han er 1 af omtrent 30 udviklingshæmmede håndboldspillere, der hver uge tropper op til træning hos Århus Håndbold Special Stars, og egentlig foretrækker han at blive kaldt Peter 'Tromle' efter den tidligere elitemålmand i Århus Håndbold Jan 'Tromle' Nielsen.

Det understreger ganske godt, at håndboldinteressen er stor på Special Stars-holdet, der er et resultat af et samarbejde mellem håndboldligaklubben Århus Håndbold og handicapidrætsorganisationen Special Olympics.

For Peter M.
For Peter M. "Tromle" og Rune "O" Nielsen er håndbold meget mere end sport. Det er et fællesskab, som ikke findes andre steder. Foto: Mads Dissing / Sjort

Skidesjovt

Med en lille håndfuld år på bagen er holdet blevet en pæn succes, og selvom Peter 'Tromle' helst ser holdet vinde de turneringer, som det deltager i, så er det alligevel noget andet, der tæller, når han skal sætte ord på, hvorfor han er med på holdet.

- Det er sammenholdet. Vi har det skidesjovt, når vi træner, fortæller Peter 'Tromle'.

Og skidesjovt ser det ud.

Århus Håndbold Special Stars

  • Et håndboldhold kun for udviklingshæmmede unge og voksne.
  • Holdet er stiftet af Århus Håndbold og Special Olympics.
  • Spillerne træner én gang om ugen og har kampe i weekenderne.
  • Målet - foruden det i nettet - er gode oplevelser, fællesskab og håndbolden i centrum.
  • Århus Håndbold Special Stars består af ca. 30 spillere og 9 trænere.

Der bliver grinet, driblet, tumlet og skudt på mål til træningen, og når boldene er samlet sammen, og tiden er gået, så bliver der set håndboldkampe i fjernsynet, snakket kærester, de store håndboldstjerner og klubber, og hvem var det nu lige, der scorede på hende fra FC Midtjylland dengang til stævnet i Viborg Stadionhal. Det sidste vender vi tilbage til.

Egentlig er det bare håndbold, som det kendes fra så mange andre klubber og hold rundt omkring i motionsdanmark.

- Langt de fleste vil bare have det sjovt og være afsted med vennerne, og så møder de nogle andre fra andre klubber og bofællesskaber. De mødes én gang om ugen, og så tager man til stævner, siger træner Rasmus Lundgaard.

Ingen krav

Han er én af ni trænere på holdet og dermed en af de mange frivillige kræfter, der sørger for, at der bliver svedt, spillet og leget rundt omkring i idrætshallerne i Danmark.

- Jeg er med som træner for holdet, fordi det giver mig utrolig meget at se, hvor meget håndbolden kan gøre for spillernes hverdag, fortæller Rasmus Lundgaard.

På Århus Håndbold Special Stars er alle uanfægtet deres handicap velkommen på holdet.
På Århus Håndbold Special Stars er alle uanfægtet deres handicap velkommen på holdet. Foto: Mads Dissing / Sjort

Og der er ikke særlige krav til, at man skal have bestemte typer handicap for at være med. Konceptet er, at hvis man føler, at man har et handicap, så er man velkommen til at møde op onsdag eftermiddag i hallen for at prøve kræfter med spillet med den lille fedtede bold.

De senere år er det kommet flere og flere tilbud til udviklingshæmmede og andre handicappede, som har lyst til at spille håndbold.

Flere muligheder for handicapidræt

Flere af de største klubber har oprettet håndboldhold for handicappede, og i Nordjylland har den tidligere landsholdsspiller Rikke Nielsen haft stor succes med sit Kidz-projekt, hvor børn med handicap har mulighed for at kaste sig over den populære sportsgren. Det har nu ført til etableringen af Lykkeliga, der er en turnering for hold bestående af handicappede børn.

Og det har været tiltrængt med flere tilbud til alle de mennesker, der har en hånd, en arm, et sind, nogle dna-koder eller andet, det ikke helt vil på samme måde som hos ikke-handicappede.

- Mange af spillerne har været vant til at tage ud og se deres søskende dyrke sport, men med vores hold kan de nu selv vise sig frem for deres søskende og forældre på banen og samtidig få nye bekendtskaber gennem sporten, siger Rasmus Lundgaard.

Målmand på scoringstavlen

Og selvom han putter både tid og energi i posten som træner for Århus Håndbold Special Stars, så får han masser igen fra spillerne.

- Alt i alt kommer jeg selv i et fantastisk humør ved at tilbringe tid med dem. De er altid glade, og det smitter positivt af på min egen hverdag at få et skud god energi en gang om ugen, fortæller Rasmus Lundgaard.

Og hvem var det så lige, der scorede dengang i Viborg Stadionhal? Jo, såmænd holdets målmand, der lige skulle have luftet konkurrencegenet.

- Jeg gik med op, og så bankede jeg den ind. På én, der hedder Charlotte fra Midtjylland. Det var dejligt, så kunne jeg få lukket munden på hende, for jeg er også venner med hende på Facebook, fortæller Peter 'Tromle'.

Og det siger en hel del. Om vinderinstinkt, nye venskaber og om kærligheden til håndbolden.